Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 08:49

Market Beat: Τα blue chip δίνουν την τάση στην Αθήνα

Οι ελπίδες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αναζωπύρωσαν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει αναταραχή στη Wall Street, με τους αμερικανούς αστέρες της τεχνολογίας να υποχωρούν μετά τις αναφορές κερδών τους. Όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στη Fed, η οποία θα εκδώσει την ετυμηγορία της για τα επιτόκια την Τετάρτη.

Τα διεθνή

  • Οι ελπίδες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αναζωπύρωσαν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει αναταραχή στη Wall Street, με τους αμερικανούς αστέρες της τεχνολογίας να υποχωρούν μετά τις αναφορές κερδών τους. Όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στη Fed, η οποία θα εκδώσει την ετυμηγορία της για τα επιτόκια την Τετάρτη.
  • Μακροοικονομία: Δεν έλειψαν τα σημαδιακά μηνύματα από το μακροοικονομικό πεδίο τις τελευταίες ημέρες, με αρκετές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής (Τράπεζα του Καναδά, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και μια σειρά από δείκτες δραστηριότητας. Συνοπτικά σε μια φράση, ας πούμε απλώς ότι η οικονομική δυναμική είχε κάποιες αστοχίες χωρίς να καταρρεύσει και ότι οι επενδυτές εντόπισαν τις πρώτες ρωγμές στην αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
  • Το γενικό κλίμα βελτιώθηκε στις αγορές πετρελαίου. Οι traders εκτίμησαν αφενός την επιτάχυνση των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου αλλά και τη δυναμική του ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο. Αυξήθηκε κατά 2,60% ενώ η συναίνεση ήταν για +2,30%.
  • Νομίσματα: Για άλλη μια φορά, η υποτιθέμενη κάμψη της Fed οδήγησε σε πτώση του δολαρίου. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ με την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης που το ευρώ εκμεταλλεύτηκε προσπαθώντας να αναρριχηθεί ξανά σε ισότιμη βάση με το δολάριο.

Στην Αθήνα

Για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά η Αθηναϊκή αγορά κινήθηκε ανοδικά και έχει προσφέρει σε μηνιαία βάση απόδοση πάνω από 8,5%. Παράλληλα οι ετήσιες απώλειες περιορίστηκαν χαμηλότερα από -3,7% και τις “ζηλεύουν” οι βασικοί δείκτες των ισχυρών αγορών της ευρωζώνης. Ας επιμένουν αρκετοί εγχώριοι παράγοντες πως η τάση στην Αθήνα καθορίζεται από τα διεθνή. Η εκτίμησή μας, μετά την εικόνα από την περασμένη με την αργία στο φινάλε της, κατέστη σαφώς ισχυρότερη. Οι ισχυροί θεσμικοί έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες που πηγάζουν από τις εξελίξεις στο εσωτερικό και σέβονται την στατιστική προϊστορία, επειδή από αυτή θα εξαρτηθεί η είσοδος του φρέσκου χρήματος. Ωστόσο για την πραγματοποίηση κάθε κίνησης στις αποτιμήσεις, επιλέγουν τις μέρες που και τα ξένα την ευνοούν.   

Με τη γλώσσα της τεχνικής ανάλυσης επικοινωνούν συναλλακτικά οι επαγγελματίες. Κύρια οι ξένοι θεσμικοί που κυριαρχούν στη διαπραγμάτευση των blue chip, κινούν με απόλυτη ακρίβεια τις αποτιμήσεις τους. Αλλά η ΕΚΤ την Πέμπτη αύξησε ξανά το επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης μετά από οκτώ χρόνια σε μηδενικά επίπεδα ως τον Ιούλιο Σε νέα εκδοχή του 'Whatever It Takes” του Ντράγκι. Αφού τώρα η απειλή είναι ο πληθωρισμός. Και η Fed την Τετάρτη θα κάνει το ίδιο. Άρα φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων χωρίς εμφανή μείωση του πληθωρισμού, που επιμένει στο 10% και πάνω, η ευρωζώνη δεν βλέπει. Χωρίς διακοπή των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα ούτε οι μετοχές θα ορθοποδήσουν και όσοι τοποθετήθηκαν για αυτή την περίφημη αναβάθμιση έχουν ειδοποιηθεί πως αυτή η ματαίωση, έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές και για αυτό δεν επηρεάζει.

Η ροή των μακροοικονομικών δεδομένων παράλληλα με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων εν μέσω διαρκούς εφαρμογής πολιτικής σύσφιξης από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι κατάσταση που διευκολύνει τους επενδυτές. Οι αντιδράσεις τους όταν δρούσαν συναλλακτικά αποκαλύπτουν την ανησυχία τους από την διαφαινόμενη αστάθεια. Αντίθετα οι θεσμικοί επενδυτές στην Αθήνα κινούνται με χαμηλούς όγκους πολύ πιο ήπια και με επίμονή για αύξηση στις αποτιμήσεις. Ενώ έξω οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν συνέχεια στην πτώση εδώ οι χωρίς υπερβολή στους στόχους αισιόδοξοι εγχώριοι αναλυτές υπερτερούν.  

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφεραν: “Δεν υπάρχει κάποια σημαντική μεταβολή στην υφιστάμενη ανάλυση. Μια ανάλυση που θέλει τον ΓΔ να κινείται προς τη ζώνη των 890 μονάδων, με τις 855 να αφορούν στην κοντινή στήριξη. Η ανοδική αντίδραση από τη ζώνη των 785 - 800 έδωσαν και το κρίσιμο στίγμα της διατήρησης της μεσοπρόθεσμης ανοδικότητας, καθότι πλέον η ζώνη συνιστά και την έξοδο από τις αγοραστικές θέσεις”. Ενώ η Merit Sec. επισημαίνει: “Ο ΓΔ βρίσκεται σε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, καθώς ο ΚΜΟ 200 ημερών είναι στις 869 μονάδες, ενώ αντιστάσεις υπάρχουν στις 866 και 900 μονάδες. Ο MACD δίνει σήμα αγοράς, ενώ ο RSI βρίσκεται στο 66,13.”

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο ΓΔ έκανε την υπέρβαση διασπώντας ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, διατηρώντας τις τιμές του για τέσσερις συνεδριάσεις υψηλότερα από το σημείο καμπής. Η προσεκτική διόρθωση που ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς οι ταλαντωτές έφθασαν ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Αναφέροντας ότι “Ακόμα και με αυτές τις χαμηλές μέσες ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε και η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860 – 880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ”.

Οι βασικοί δείκτες έχουν εκπέμψει διαφορετικά μηνύματα από στατιστικής πλευράς. Σε δυσμένεια πέρασε ο FTSEM, ενώ ο ΔΤΡ έχει αναδειχθεί με άνεση και δοκιμές σοβαρές ως πρώτος που πέρασε τον εκθετικό και τον απλό ΚΜΟ200. Η θέση μιας αξίας έναντι αυτών είναι καθοριστική για την διάρκεια της οιασδήποτε τρέχουσας τάσης. Οι ΓΔ και FTSE25 με πολλές προσπάθειες, σχεδόν κάθε φορά που τα διεθνή το διευκόλυναν, κατάφεραν στην τέταρτη εβδομάδα του Οκτώβρη να βρεθούν πάνω από τον εκθετικό, αλλά χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ200. Σήμερα ίσως φωτιστούν καλύτερα οι ανωτέρω παρατηρήσεις. Μπορεί όμως οι αναταράξεις στα διεθνή να μεγαλώσουν επιβάλλοντας ίσως ριζικές αλλαγές τακτικής. Για την ώρα ήτοι στις 6:25 οι δείκτες στην Ασία έχουν θετικές μεταβολές και τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ έχουν οριακές μεταβολές. Οι περισσότεροι από τους επενδυτικούς οίκους βλέπουν συνέχεια στην αναζήτηση πυθμένα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που ειδοποιούν πως τα χαμηλά έχουν εμφανιστεί. Στην Αθήνα ωστόσο οι περισσότεροι πλέον δίνουν αρκετές πιθανότητες να περάσουν ο 25άρης και ο μέσος όρος ψηλότερα και από τους απλούς ΚΜΟ200, τονίζοντας πως δεν πρέπει να οδηγηθεί χαμηλότερα από τις 855 μονάδες.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Όταν βράζει το καζάνι δεν φαίνεται ο πάτος του

Οι ελπίδες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αναζωπύρωσαν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει αναταραχή στη Wall Street, με τους αμερικανούς αστέρες της τεχνολογίας να υποχωρούν μετά τις αναφορές κερδών τους. Όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στη Fed, η οποία θα εκδώσει την ετυμηγορία της για τα επιτόκια την Τετάρτη. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το αφεντικό της Fed Τζερόμ Πάουελ θα αλλάξει τη ρητορική του, έστω και διακριτικά. Αυτό θα μπορούσε για άλλη μια φορά να αποτελέσει πηγή αστάθειας για τους δείκτες. Ενώ δεν επηρεάζουν λιγότερο οι πολωμένες ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Αρκετοί αμερικανοί αναλυτές ειδοποιούν ότι μια αντιστροφή της εξουσίας υπέρ των Ρεπουμπλικάνων θα είχε σημαντικές συνέπειες.

Μια φωτογραφία

Α) Μακροοικονομία: Δεν έλειψαν τα σημαδιακά μηνύματα από το μακροοικονομικό πεδίο τις τελευταίες ημέρες, με αρκετές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής (Τράπεζα του Καναδά, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και μια σειρά από δείκτες δραστηριότητας. Συνοπτικά σε μια φράση, ας πούμε απλώς ότι η οικονομική δυναμική είχε κάποιες αστοχίες χωρίς να καταρρεύσει και ότι οι επενδυτές εντόπισαν τις πρώτες ρωγμές στην αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Αυτό το πλαίσιο οδήγησε σε ένα ισχυρό ράλι στις μετοχές στην αρχή της εβδομάδας.  Αντισταθμίστηκε από την πτώση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων. Η βελτίωση στην ατμόσφαιρα απαιτεί… “Λίγη ευελιξία, Τζερόμ!”

Το νέο στοίχημα των επενδυτών σε μια λιγότερο επιθετική Fed οδήγησε σε πτώση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων κάτω του 4%. Όλες οι μικρότερες διάρκειες έχουν πλέον υψηλότερη απόδοση, πράγμα που σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, η αγορά φοβάται την επιστροφή της ύφεσης στις ΗΠΑ και δεύτερον, πιστεύει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, βάση το 75 ΜΒ. Η τολμηρή νομισματική σύσφιξη που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την Πέμπτη ήταν αναμενόμενη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων να αυξηθούν στο 2,11% στη Γερμανία και στο 4,19% στην Ιταλία. Τα βρετανικά ομόλογα, από την άλλη πλευρά, υποχώρησαν στο 3,47% αφού ο Rishi Sunak ορίστηκε διάδοχος της Liz Truss. Ο Sunak θεωρείται για τους αγοραίους μια σχετικά λογική επιλογή.

Β) Εμπορεύματα: Ενέργεια Το γενικό κλίμα βελτιώθηκε στις αγορές πετρελαίου. Οι traders εκτίμησαν αφενός την επιτάχυνση των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου αλλά και τη δυναμική του ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο. Αυξήθηκε κατά 2,60% ενώ η συναίνεση ήταν για +2,30%. Ωστόσο, ήταν οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες  (Total, Equinor, Chevron, Exxon Mobil)  που μονοπώλησαν την προσοχή των αναλυτών αυτή την εβδομάδα, καθώς όλες ανέφεραν τεράστια κέρδη τρίτου τριμήνου. Από την πλευρά του φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, το ολλανδικό TTF, συνεχίζει να μειώνεται στα 113 EUR/MWh λόγω των ήπιων θερμοκρασιών στην Ευρώπη. Γεωργικά προϊόντα: Η προσοχή εξακολουθεί να εστιάζεται στη Μαύρη Θάλασσα και στο μέλλον του θαλάσσιου διαδρόμου, που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της στον υπόλοιπο κόσμο.

Γ) Νομίσματα: Για άλλη μια φορά, η υποτιθέμενη κάμψη της Fed οδήγησε σε πτώση του δολαρίου. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ με την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης που το ευρώ εκμεταλλεύτηκε προσπαθώντας να αναρριχηθεί ξανά σε ισότιμη βάση με το δολάριο. Από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, το δολάριο έχει κερδίσει περαιτέρω έδαφος έναντι του γεν και έχει αρχίσει να αντιστρέφει την τάση έναντι του ρουβλίου. Στην Ευρώπη, η σταθεροποίηση της κατάστασης στο Λονδίνο επέτρεψε στη στερλίνα να ανακάμψει ελαφρά στις 0,864 λίρες ανά ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα, από την πλευρά του, αυξήθηκε στα 0,9912 CHF έναντι του ελβετικού φράγκου.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ασυνήθιστα μεγάλη άνοδο που τους έβγαλε από το bear market εμφάνισαν 10 από τους 15 ανοδικούς εκ των 18 διεθνών βασικών δεικτών που παρακολουθούμε. Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P500 κέρδισε +3,95%, ενώ στο 2022 χάνει -18,15%. Ο Dow ενισχύθηκε κατά +5,72%,  με επίδοση -9,57% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +5,31%, με απώλειες στο 2022 -14,32%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο +6,01%, στο 2022 χάνει -17,74%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,24%, στο 2022 υποχωρεί κατά -29,04%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,1,12%, και στο έτος χάνει -4,56%. Ο DAX  με άνοδο +4,03%, υποχωρεί στο 2022 -16,63%, ο CAC με μεταβολή +3,94%, στο 2022 χάνει -12,30%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε +4,92% ψηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -9,15%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε άνοδο +4,46%, με ετήσια απόδοση -17,62%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε μεταβολή +3,65%, ενώ στο έτος χάνει -15,79%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -4,,49% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 +9,27%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +4,17%, αποδίδει στο 2022 -7,86%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1648,4 δολάρια η ουγκιά, με υποχώρηση -0,85% και στο 2022 χάνει -9,95%. Ενισχύθηκε κατά +3,75%, το πετρέλαιο Crude, κλείνοντας στα 88,33 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +17,07%.

Ο Nikkei, κέρδισε στη βδομάδα +0,80%, είχε απόδοση -5,86% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά +2,50%, και στο 2022 υποχωρεί -23,82%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ενισχύθηκε +0,59%, με επίδοση έτους +2,93%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βυθίστηκε -8,32%, στο 2022 χάνει -36,48%. Με μεταβολή -4,05% βρέθηκε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -19,89%.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Με επανάληψη της ελπίδας για χαλάρωση στην πολιτική σύσφιξης και επιβεβαίωση της θέσης μας πως τώρα οι διαχειριστές κατάλαβαν ότι πόνταραν στα χαμηλά επιτόκια όταν επένδυαν σε growth stocks. Από τις οποίες τώρα απομακρύνονται γρήγορα ειδικά μετά τα αποτελέσματα τριμήνου που αποκάλυψαν τη δαγκωματιά των υψηλών επιτοκίων στα κέρδη τους.  Από την άλλη πλευρά τρομάζει τους Κεντρικούς Τραπεζίτες φέτος η διαπίστωση ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος και πιο ολέθριος από ότι πίστευαν, επειδή έχει εξαπλωθεί από τα αγαθά (όπου μετριάζεται) στις υπηρεσίες (όπου επιταχύνεται). Οι υπηρεσίες εκτός της ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 56,8% του γενικού ΔΤΚ. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών, έχουν παρατηρήσει ότι ο πληθωρισμός έχει εξαπλωθεί πέρα από το μίσθωμα σε κλάδους όπου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να υποταχθεί. Οι συντελεστές στάθμισης δυο άλλων βασικών συνιστωσών του ΔΤΚ των υπηρεσιών και των ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού τους τον Σεπτέμβριο ήταν: υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης (6,9% συντελεστής βάρους, πληθωρισμός 6,5%), υπηρεσίες μεταφοράς (5,9% βαρύτητα, ετήσιος πληθωρισμός 14,6%).

Η θεώρηση για τις μετοχές που προσδοκά πτωτική δυναμική δεν έχει αλλάξει όλο το χρόνο. Στηρίζεται στο γεγονός ότι η ευρέως απροσδόκητη ανάκαμψη του πληθωρισμού ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να απομακρυνθούν απότομα από τις μη συμβατικές εξαιρετικά εύκολες νομισματικές πολιτικές τους μετά τη Κρίση του 2008. Είχαν ως στόχο τότε την αποτροπή του αποπληθωρισμού. Τώρα γύρισαν σε συμβατικές αυστηρές νομισματικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού. Το καθοδικό σενάριο υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για τις μετοχές παραμένουν πτωτικές, επειδή η απότομη αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση: Αυτή θα μειώνει συνεχώς τα έσοδα και τα κέρδη επίσης. Έτσι, οι «φούσκες σε όλα τα τμήματα των αγορών» θα συνεχίσουν να σκάνε και θα υπάρξουν πολύ περισσότερες παράπλευρες ζημιές στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στις ΗΠΑ ωστόσο, η θεώρηση για ανοδική δυναμική στηρίζεται  στο ότι «και αυτό θα περάσει» και όντως περνάει. Οι αισιόδοξοι τονίζουν ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι φυσαλίδες έχουν ήδη σκάσει, επομένως δεν υπάρχει πολύ περισσότερη παράπλευρη ζημιά. Η Fed είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων δύο φορές πριν από το τέλος αυτού του έτους και στη συνέχεια να σταματήσει το επόμενο έτος. Η νομισματική πολιτική έχει γίνει αρκετά περιοριστική ώστε να μετριάσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Έτσι, τα εταιρικά κέρδη είναι πιο πιθανό να κινηθούν προς τα πλάγια παρά να συνεχίσουν αναζήτηση πυθμένα. Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ θα συνεχίζουν να επωφελούνται από την κυριαρχούσα ήδη επενδυτική λογική ότι "δεν υπάρχει εναλλακτικά άλλη χώρα" που να χρησιμεύει ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές παγκόσμια κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών σε όλο τον κόσμο.

ΧΑ

Εβδομάδα χρήσιμη σε ενεργούς επενδυτές

Για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά η Αθηναϊκή αγορά κινήθηκε ανοδικά και έχει προσφέρει σε μηνιαία βάση απόδοση πάνω από 8,5%. Παράλληλα οι ετήσιες απώλειες περιορίστηκαν χαμηλότερα από -3,7% και τις “ζηλεύουν” οι βασικοί δείκτες των ισχυρών αγορών της ευρωζώνης. Ας επιμένουν αρκετοί εγχώριοι παράγοντες πως η τάση στην Αθήνα καθορίζεται από τα διεθνή. Η εκτίμησή μας, μετά την εικόνα από την περασμένη με την αργία στο φινάλε της, κατέστη σαφώς ισχυρότερη. Οι ισχυροί θεσμικοί έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες που πηγάζουν από τις εξελίξεις στο εσωτερικό και σέβονται την στατιστική προϊστορία, επειδή από αυτή θα εξαρτηθεί η είσοδος του φρέσκου χρήματος. Ωστόσο για την πραγματοποίηση κάθε κίνησης στις αποτιμήσεις, επιλέγουν τις μέρες που και τα ξένα την ευνοούν.   

Η τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 0,67%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +8,56%, έτσι στο 2022 αποδίδει  -3,65%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +0,91% και στον μήνα +9,59% με ετήσια απόδοση -2,88%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,59%, στο μήνα +5,33%, ενώ ετησίως υποχωρεί -11,64%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +1,99%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα 16,60%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +3,59%.

Ο ΓΔ με την ώθηση που παίρνει από την διακριτική, πολλές φορές κυκλική, υπεροχή της ζήτησης για τις Τραπεζικές μετοχές, έχει περάσει πάνω από τις 855,5 μονάδες, μετά από αρκετές προσπάθειες, όταν αυτές ήταν ο εκθετικός ΚΜΟ200 ημερών. Αυτός εκ κατασκευής παρακολουθεί γρηγορότερα την δυναμική του μέσου όρου. Αλλά στη βδομάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 870 χονδρικά που είναι ο απλός και αργότερος ΚΜΟ200. Συνεπώς δεν έχει επιτευχθεί η ποιοτική αλλαγή που υπόσχεται μια πλήρης υπέρβαση των ΚΜΟ200. Υπενθυμίζουμε ότι όταν οι ΚΜΟ 200 είναι χαμηλότερα της αξίας που αναφέρονται,  εμμέσως “εγγυώνται” ότι η τάση της μεσο-μακροπρόθεσμα είναι ανοδική και στην αντίθετη περίπτωση υποδηλώνουν μονιμότητα στην πτώση. Η εικόνα της αγοράς με μια σύνοδο ακόμα του Οκτωβρίου υπόσχεται στους αισιόδοξους χωρίς να έχει απογοητεύσει πλήρως και τους συντηρητικά απαισιόδοξους.

Τη Δευτέρα ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 866,25 από 854,99 μονάδες την Παρασκευή 21/10, με τζίρο 51,500 εκατ. ευρώ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή +1,91% και ο FTSE25 +1,42% ψηλότερα, στις 2097,61 μονάδες ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,44%. Ακολούθησαν τρεις πτωτικές συνεδριάσεις που αναφέρονται λιτά ώστε να τονιστεί το πλήθος των πληροφοριών από την αλλαγή της στατιστικής εικόνας των επιμέρους μετοχών με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.  Την Τρίτη ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 863,35 μονάδες, με τζίρο 58,300 εκατ. ευρώ.  Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -0,37% και ο FTSE25 -0,16% χαμηλότερα, στις 2094,20 μονάδες και ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,32%. Την Τετάρτη ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 862,76 μονάδες, με τζίρο 57,300 εκατ. ευρώ.  Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -0,09% και ο FTSE25 -0,18% χαμηλότερα, στις 2090,35 μονάδες και ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,14%. Την Πέμπτη ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 860,76 μονάδες, με τζίρο 40,970 εκατ. ευρώ.  Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή +0,54% και ο FTSE25 -0,16% χαμηλότερα, στις 2087,05 μονάδες και ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,34%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,778 από 61,456 δις ευρώ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ.

Αναζήτησαν νέα χαμηλά κινούμενες ενάντια στην γενική τάση στην εβδομάδα που οι βασικοί δείκτες πλησίασαν τα μέγιστα τελευταίων 3 μηνών, σχηματίζοντας την μεγαλύτερη απόσταση από το κατώτερο τελευταίων 3 μηνών, από τα blue chip οι ΕΥΔΑΠ και ΚΟΥΕΣ και από τον FTEM οι ΑΒΑΞ ΕΥΑΠΣ και ΙΝΚΑΤ. Στον αντίποδα η ΕΤΕ.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η συσσώρευση του FTSE25 μείωσε τις αισιόδοξες προσδοκίες

Η απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ Νοεμβρίου (2060,00) είναι 17 μονάδες από αυτό του 25άρη (2087,05) και υποδηλώνει την προσδοκία για συνέχεια στην πτώση που του έδωσαν οι τελευταίες συνεδριάσεις.       

Η τέταρτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 0,67%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +8,56%, έτσι στο 2022 αποδίδει  -3,65%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +0,91% και στον μήνα +9,59% με ετήσια απόδοση -2,88%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,59%, στο μήνα +5,33%, ενώ ετησίως υποχωρεί -11,64%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +1,99%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα 16,60%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +3,59%.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε αρνητικό πεδίο σχεδόν διαρκώς. Το άνοιγμα στις 2087,06 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 3,29 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 3,30 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:34 και ήταν οι 2092,12 μονάδες (+0,08%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:46 και ήταν οι 2075,55 μονάδες (-0,71%). Το κλείσιμο στις 2087,05 από 2090,35 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,16% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 3,639 εκατ. ευρώ. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου που είναι η νέα κυρίαρχη σειρά ο όγκος διαμορφώθηκε στα 328 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 2080,00 και κατώτερο στις 2066,25 με τελευταίες πράξεις στις 2080,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2060,00 από 2063,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4516 στη σειρά αυτή. Διακινήθηκαν και 32 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο στις 2069,00 μονάδες κατώτερο τις 2061,25 και τιμή κλεισίματος στις 2055,00 από 2058,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 351.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ασύμμετρη. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας κυρίαρχης σειράς Νοεμβρίου δεν άλλαξε χέρια ούτε ένα συμβόλαιο . Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 50 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη και τελευταία του 2022 δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ενώ οι βασικοί δείκτες απέχουν λιγότερο από 5% από τα ανώτερα 3 μηνών υπάρχουν αρκετά blue chip με αποστάσεις κάτω του 3% και σε αυτά πιθανά να στηριχθεί μια ανοδική προσπάθεια στη συνέχεια.  Δεν είναι όλα νικητές έτους. Υπάρχει η διάθεση αποκατάστασης απωλειών για ορισμένα καθιστώντας τις αλλαγές μήνυμα για τη συνέχεια στο τελευταίο και μάλλον κρίσιμο δίμηνο.

Αλφαβητικά είναι:

  • ΒΙΟ στη βδομάδα +2%, απόσταση από ανώτερο 3 μηνών (-2,6%) και στο 2022 -17,9%,
  • ΔΕΗ +1,8%, από 3 μην. (-2,9%), ετήσια -35,3%,
  • ΕΛΧΑ +3,5% από 3 μην. (-2,0%) ετήσια -20,5%,
  • ΕΤΕ +4,6% από 3 μην. (0,0%) ετήσια -24,5%,
  • ΕΥΡΩΒ +2,25% από 3 μην. (-0,85%) ετήσια +10,1%,
  • ΜΥΤΙΛ +1,95% από 3 μην. (-1,65%) ετήσια +10,5%,
  • ΟΛΠ +0,75% από 3 μην. (-0,87%) ετήσια -7%, και
  • ΤΕΝΕΡΓ +2,2% από 3 μην. (-0,91%) ετήσια +37%.

Αρκετές υποψήφιες μετοχές με εμπορευσιμότητα για άνοδο, απλώνονται για σχεδόν κάθε τύπο επενδυτή που δεν ανησυχεί από την δικαιολογημένη υψηλή μεταβλητότητα των ξένων αγορών και πιστεύει στις ειδικού τύπου δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια με τιμή κλεισίματος τις 590,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν πολύ ενώ δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 1105 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,92 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 115.906.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 896 με τιμή κλεισίματος στα 3,58 ευρώ και έγιναν 19. 970 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 912 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,968 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 17.175.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2529 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,21 ευρώ και έγιναν 37.744 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 643 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 79 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 300 συμβόλαια για ΟΤΕ.

Σήμερα

Ανοδικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο της εβδομαδιαίας ανόδου των δεικτών των αναπτυγμένων αγορών του πλανήτη την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές αναφέρουν την σπουδαιότητα της εξέλιξης με τα σιτηρά από την Ουκρανία όπου οι Ρώσοι δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν τη διακίνησή τους.

Στις 8:25 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +1,8%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,98%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά 0,98%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -0,08%.

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,92%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +0,70% και ήταν στις 435,6 μονάδες.