Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 09:57

Βρετανία: «Πακέτο διάσωσης» 87 δισ. δολ. σε εγχώριες τράπεζες

Κεφάλαια ύψους περίπου 50 δισ. στερλινών (87 δισ. δολαρίων) σχεδιάζει να επενδύσει η βρετανική κυβέρνηση, σε μία πρωτοφανή κίνηση διάσωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ.

Κεφάλαια ύψους περίπου 50 δισ. στερλινών (87 δισ. δολαρίων) σχεδιάζει να επενδύσει η βρετανική κυβέρνηση, σε μία πρωτοφανή κίνηση διάσωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα διαθέσει τουλάχιστον 200 δισ. στερλίνες σε τράπεζες, βάσει τους λεγόμενου ειδικού προγράμματος ρευστότητας.

Η κυβέρνηση θα παράσχει επίσης εγγυήσεις για περίπου 250 δισ. στερλίνες, προκειμένου να συμβάλει στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού.

Τα βήματα για τη μερική εθνικοποίηση της τραπεζικής βιομηχανίας θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν στην βασική τους λειτουργία της παροχής μετρητών και επενδύσεων σε οικογένειες και επιχειρήσεις, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ντάρλινγκ.

Η επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης ανάγκασε τη Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Ισλανδίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Royal Bank of Scotland και η HBOS απώλεσαν πάνω από το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής τους αυτήν την εβδομάδα, λόγω των φόβων ότι οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να αυτοχρηματοδοτηθούν.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα 25 δισ. στερλίνες του «πακέτου» θα διατεθούν άμεσα με την μορφή προνομιούχων μετοχών, ενώ είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον 25 δισ. στερλίνες. Το ποσό που θα διατεθεί σε κάθε τράπεζα θα διαφέρει και θα εξαρτηθεί από τα μερίσματα που αυτές καταβάλουν και τις πολιτικές των πληρωμών τους.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barclays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Lloyds TSB, η Nationwide Building Society, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών το σχέδιο διάσωσης αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς το εμπρός, αλλά όχι το μοναδικό».

«Δεν αποκλείω τίποτε, θα πράξουμε ό,τι πρέπει», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για το αν το σχέδιο που ανακοινώθηκε είναι αρκετό για τη σταθεροποίηση των αγορών.