Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την Παρασκευή, τερματίζοντας τον κύκλο νομιματικής πολιτικής που ακολουθούσε κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την Παρασκευή, τερματίζοντας τον κύκλο νομιματικής πολιτικής που ακολουθούσε κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Έτσι οι αξιμωατούχοι της κεντρικής τράπεζας με επικεφαλής την Ελβίρα Ναμπιουλίνα άφησαν διατήρησαν το βασικό επιτόκιο στο 7,5%.
Η απόφαση για το φρένο στις μειώσεις επιτοκίων αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό μετά την μερική επιστράτευση που κήρυξε το Κρεμλίνο καλώντας εφέδρους για να πολεμήσουν στον πόλεμο.
Αμέσως μετά την αποστολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 20% από 9,5%, προκειμένου να μετριάσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, πολύ γρήγορα ξεκίνησε ένα κύκλο χαλαρής πολιτικής μειώνοντας έξι φορές τα επιτόκια.
Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι σχεδιάζει να κάνει στη συνέχεια, αλλά ανέφερε στη δήλωσή της ότι «οι προπληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν και έχουν αυξηθεί ελαφρά από τα μέσα Σεπτεμβρίου». Βελτίωσε όμως τις προβλέψεις της για την οικονομία φέτος και πλέον προβλέπει μια μικρότερη συρρίκνωση της τάξης του 3%-3,5%.
«Ενώ η μερική κινητοποίηση μπορεί να δημιουργήσει κυρίως αποπληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες λόγω της συγκρατημένης καταναλωτικής ζήτησης, οι επακόλουθες επιπτώσεις της θα είναι φιλοπληθωριστικές καθώς προσθέτει στους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς στην ευρύτερη οικονομία», δήλωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Ο πληθωρισμός, για τον οποίο η κεντρική τράπεζα έχει στόχο το 4%, ανήλθε στο 12,9% στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 12-13% από 11-13%.
«Η οικονομία υποφέρει τώρα από ένα μεγάλο σοκ από την πλευρά της προσφοράς, με την κινητοποίηση να αφαιρεθεί το 1% του ανδρικού εργατικού δυναμικού από τη δεξαμενή πόρων του ιδιωτικού τομέα. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί ξανά στο 12,8%, όπου ήταν τον Απρίλιο όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει το επιτόκιο», σχολιάζει το Bloomberg Economics.
naftemporiki.gr