Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής αλλά και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε ήδη σε έναν πρώτο προγραμματισμό των ελέγχων στους οποίου θα προβούν οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) για το 2023. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, το νέο έτος σχεδιάζεται να προχωρήσουν σε περισσότερους από 15.000 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους και τουλάχιστον 900 ελέγχους-έρευνες φοροδιαφυγής.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής αλλά και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε ήδη σε έναν πρώτο προγραμματισμό των ελέγχων στους οποίου θα προβούν οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) για το 2023.
Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, το νέο έτος οι ΥΕΔΔΕ σχεδιάζεται να προχωρήσουν σε περισσότερους από 15.000 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους και τουλάχιστον 900 ελέγχους-έρευνες φοροδιαφυγής. Οι λεπτομέρειες θα οριστούν με το Σχέδιο Δράσης της ΑΑΔΕ για το 2023.
Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, με έμφαση σε όσες καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα αλλά και πέντε κατηγορίες υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα. Πρόκειται για περιπτώσεις όπως :
* υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των ΥΕΔΔΕ.
* έρευνες έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των ΥΕΔΔΕ σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.
* έρευνες έλεγχοι που κατά τη δημοσίευση της παρούσας βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.
* υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
* υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
Με βάση τις γενικότερες οδηγίες που έχουν δοθεί στους ελεγκτές:
Οι υποθέσεις ελέγχων ερευνών μπορούν να αξιολογούνται σε μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων ή με νέα κριτήρια ανάλογης μοριοδότησης, και να ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έλαβαν.