Οι αλλαγές στους παράγοντες και τους στόχους που επηρεάζουν τις εκτιμήσεις στην αγορά ακινήτων τέθηκε στο επίκεντρο της 23ης Prodexpo, που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι αλλαγές στους παράγοντες και τους στόχους που επηρεάζουν τις εκτιμήσεις στην αγορά ακινήτων τέθηκε στο επίκεντρο της 23ης Prodexpo, που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Ο πληθωρισμός είναι ο φίλος του real estate», ανέφερε ο κ. Παύλος Ζέκκος, MRICS, CRE®, CEO & Managing Director, American Appraisal (Hellas) Ltd. Όπως είπε ταυτόχρονα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την αύξηση του κόστους του χρήματος μέσω της αύξησης των επιτοκίων, «γεγονός όμως που ανοίγει ευκαιρίες, καθώς τα πράσινα κτίρια θα διατηρήσουν τις αξίες τους».
Παράλληλα, «σε περιοχές όπως το παράκτιο μέτωπο δεν παρατηρείται μείωση των αξιών», ενώ, γενικότερα «η Ελλάδα προσφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις και έτσι θα συνεχίσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το βασικό είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν επενδύσεις, καθώς αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα γενικότερα», ανέφερε ο κ. Ζέκκος και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τα εχέγγυα που ο αναζητά ο επενδυτής του εξωτερικού. Ενώ, επεσήμανε ότι «η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει κάνει προσπάθειες προκειμένου να παραμείνουμε στο κέντρο ενδιαφέροντος των επενδυτών».
«Βρισκόμαστε σε μία φάση εντελώς απρόβλεπτη για όλους μας», ανέφερε ο κ. Γιάννης Ξυλάς, FRICS, CEO, GEOAXIS, Chairman of Valuation Forum, RICS in Greece και επεσήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση στο κόστος κατασκευής, χρηματοδότησης και δανεισμού γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του ρίσκου. Συμπλήρωσε ότι αυτό θα επιφέρει μείωση στις αξίες και μικρότερη διάθεση για νέες κατασκευές.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: Αυξητικά θα κινηθούν μόνο τα ακίνητα ΑΑΑ, τα οποία στην Ελλάδα προς το παρόν είναι μόλις 70 νέα κτίρια. Σύμφωνα με τον κ Ξυλά, «η Ελλάδα ως υψηλότερου ρίσκου κράτος σε σχέση με τα υπόλοιπα της ΕΕ, θα έχει πάντα υψηλότερες αποδόσεις, αρκεί να υπάρχει το σωστό προϊόν» και παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων «για τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στην ελληνική αγορά», όπως είπε.
Στις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος, MRICS REV, CEO Solum | PY Gloval, Advisory Board RICS in Greece και επεσήμανε ότι τα κριτήρια της αγοράς ακινήτων είναι πολύ πιο ορθολογικά σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως είπε: "ακίνητα με καλά ενεργειακά πιστοποιητικά δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, και πρόσθεσε ότι η ψυχολογία παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά. Εκτίμησε μάλιστα ότι στην Ελλάδα, θα επηρεαστούμε λιγότερο από άλλες αγορές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.
Όπως προέβλεψε, ο κλάδος που θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα είναι ο οικιστικός, ωστόσο ο κατακερματισμός των ιδιοκτησιών δυσκολεύει τέτοιου είδους επενδύσεις, όπως σημείωσε.
«Το οργανωμένο οικιστικό stocκ θα έχει την πιο μεγάλη ζήτηση» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να αποφύγει την είσοδό της σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας.
«Η άνοδος των επιτοκίων θα επηρεάσει την αγορά», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κοσμάς Partner, Financial Advisory, Real Estate Leader, Deloitte, όμως «υπάρχει και ο μικρόκοσμος», όπως είπε, καθώς ένα ακίνητο για παράδειγμα που βρίσκεται κοντά στο Ελληνικό δε θα επηρεαστεί.
Ο κ. Κοσμάς επεσήμανε κι αυτός με τη σειρά του ότι τα οικιστικά ακίνητα είναι ένα πεδίο επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν στην αγορά λόγω των πλειστηριασμών, και «ενδεχομένως να βγουν απότομα, γεγονός που θα επηρεάσει όλους μας», όπως είπε.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης σε Logistics Data Centers, σε τουρισμό, καθώς επίσης και σε food retail, ενώ όπως είπε: «Ζητούμενο είναι η αρωγή της πολιτείας για τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος».