Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 00:01

Ζητείται σωσίβιο

Ούτε και η άνευ προηγουμένου συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στάθηκε ικανή να κάμψει τις ανησυχίες.

Ούτε και η άνευ προηγουμένου συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στάθηκε ικανή να κάμψει τις ανησυχίες.

Σε ναδίρ πενταετίας βυθίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κλυδωνιζόμενες ασιατικές, ενώ έντονη ήταν η νευρικότητα στη Wall Street με τους δείκτες να υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος προς το τέλος τη συνεδρίασης, παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Αμέσως μετά τη συγχρονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών διεφάνησαν τάσεις ανάκαμψης. Κράτησαν τελικά λιγότερο από μία ώρα, καθώς οι προσδοκίες έδωσαν και πάλι τη θέση τους στους φόβους τους ότι οι μειώσεις επιτοκίων- αν και καλοδεχούμενες- δεν επαρκούν ωστόσο για έξοδο από την κρίση, ούτε μπορούν να αποτρέψουν την ύφεση.

Dow Jones και S&P παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις κατά τη συνεδρίαση, από το -2% έως και το +2%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst υποχώρησε 6,3% και τερμάτισε στις 940,78 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2003. Στη Ρωσία αποφασίστηκε να μείνει κλειστό το χρηματιστήριο MICEX έως την Παρασκευή, καθώς 30 μόλις λεπτά μετά το άνοιγμα ο γενικός δείκτης υποχωρούσε 14%.

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987 κατέγραψε ο Nikkei στο Τόκιο. Με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις θέσεις τους, βούλιαξε 9,4% στις 9.203,32 μονάδες.