Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 08:12

ΗΠΑ: Σχέδια για επενδύσεις σε εγχώριες τράπεζες

Σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα πιθανόν να επενδύσει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον, ως το επόμενο βήμα στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα πιθανόν να επενδύσει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον (φωτ.), ως το επόμενο βήμα στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο Πόλσον ανέφερε ότι η νομοθεσία που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την περασμένη εβδομάδα, του έδωσε μεγάλη δικαιοδοσία, την οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει και πέρα από την αγορά στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με τα ενυπόθηκα δάνεια. Ο ίδιος κατέδειξε τη δυνατότητα αύξησης του κεφαλαίου των τραπεζών μέσω μετάγγισης ρευστών διαθεσίμων.

«Είναι η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλες τις πηγές κατά την άποψή της προκειμένου να καταστήσει ισχυρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, συμπληρώνοντας: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα εργαλεία στο μάξιμουμ των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζικών ιδρυμάτων κάθε μεγέθους».

Οι τράπεζες παγκοσμίως δεν αντλούν αρκετά κεφάλαια για να αποκαταστήσουν τις ζημίες. Και ενώ έχουν πραγματοποιήσει διαγραφές και απώλειες 592 δισ. δολαρίων στη διάρκεια της κρίσης, έχουν αντλήσει μόλις 442,5 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ζημίες θα υπερδιπλασιαστούν στα 1,4 τρισ. δολάρια.

Οι δηλώσεις Πόλσον ήρθαν δύο μέρες πριν από τη σύνοδο του G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά μετά την επιδείνωση της κρίσης τον περασμένο μήνα. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες τέσσερις κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σε μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών από το «πάγωμα» των πιστώσεων.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη – σύμφωνα με το ΔΝΤ – προβλέπεται στο 3% το επόμενο έτος από 3,9% φέτος. Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη του 3%.