Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 08:34

Κλειστό και σήμερα το Χρηματιστήριο της Ινδονησίας

Κλειστό για δεύτερη ημέρα παρέμεινε σήμερα το χρηματιστήριο της Ινδονησίας η οποία σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανονισμούς για την επαναγορά μετοχών με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Κλειστό για δεύτερη ημέρα θα κρατήσει το Χρηματιστήριο η Ινδονησία η οποία σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανονισμούς για την επαναγορά μετοχών με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Η κυβέρνηση επίσης ενδέχεται να αλλάξει και τον κανόνα mark-to-market για τις τράπεζες και να διευρύνει το ύψος εγγύησης των καταθέσεων ακολουθώντας τις παρόμοιες κινήσεις άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ουγγαρίας και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με δήλωση της διοικητού Miranda Goeltom της κεντρικής τράπεζας της χώρας στη Τζακάρτα προς τους δημοσιογράφους.

Η πτώση των μετοχών ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να προχωρήσουν σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους βοηθώντας στο ξεκλείδωμα των πιστωτικών αγορά. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,2% και η ρουπία ανατιμήθηκε 0,3% μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας για στήριξη του νομίσματος.

Χθες οι διαπραγματεύσεις στο Χρηματιστήριο της Ινδονησίας ανεστάλησαν μετά την μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του γενικού δείκτη σε 20 χρόνια. Ο Jakarta Composite Index υποχώρησε 10% διευρύνοντας τις απώλειες τριών ημερών στο 21%. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των λοιπών δεικτών στις ασιατικές αγορές, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε τον MSCI Asia Pacific Index στις μεγαλύτερες απώλειες από το 1990.

«Το Χρηματιστήριο θα ανοίξει πάλι μετά την έρευνα για το τι οδήγησε στην μεγάλη του πτώση», δήλωσε ο υπουργός Κρατικών Επιχειρήσεων της χώρας, Sofyan Djalil.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος, Susilo Bambang Yudhoyono, συγκάλεσε χθες υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση της οικονομίας.

Την τελευταία φορά που το Χρηματιστήριο της Ινδονησίας είχε αναστείλει τις διαπραγματεύσεις του ήταν τον Σεπτέμβριο του 2000 όταν βόμβα εξερράγη στον χώρο στάθμευσης του κτιρίου του.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδονησίας αυξήθηκε απροσδόκητα στο 6,4% το δεύτερο τρίμηνο καθώς η αύξηση των τιμών και της ζήτησης για τον άνθρακα της χώρας, το φοινικέλαιο και το καουτσούκ, ώθησαν τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 6,2% το 2008 από 6,3% το προηγούμενο έτος.