Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 08:47

Ιαπωνία: Μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

ΠΤΩΤΙΚΑ για τρίτο μήνα τον Αύγουστο κινήθηκαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συνεχόμενη μείωση στη χώρα από την τελευταία ύφεση του 2001.

ΠΤΩΤΙΚΑ για τρίτο μήνα τον Αύγουστο κινήθηκαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συνεχόμενη μείωση στη χώρα από την τελευταία ύφεση του 2001.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, μειώθηκαν 14,5% από τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση στο Τόκυο. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα υποχωρούσαν κατά 2,8%.

Ο δείκτης Nikkei 225 έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του από τον Αύγουστο καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί τις εξαγωγές των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ιαπωνίας. Τα κέρδη της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, θα μειωθούν κατά πάσα πιθανότητα την τρέχουσα χρήση για πρώτη φορά σε μία δεκαετία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei.

Το γιέν υποχώρησε στα 100,44 ανά δολάριο από 99,75 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί 5,6% αυτήν τον μήνα, περιορίζοντας τον επαναπατρισμό των κερδών των εξαγωγέων, καθιστώντας συγχρόνως τα ιαπωνικά προϊόντα ακριβότερα στο εξωτερικό.

Οι παραγγελίες από τις βιομηχανίες μειώθηκαν 13,9% και οι αντίστοιχες των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κατά 14,9%.

Χθες η Fed, η ΕΚΤ, η Bank of England, η Bank of Canada και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank προχώρησαν στη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η Bank of Japan (BoJ) που διατηρεί το επιτόκιό της στο 0,5% είπε ότι οι αγορές στην χώρα είναι σταθερές σε σύγκριση με τις άλλες των βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου.