«Ώρα μηδέν» για τις τιμές του φυσικού αερίου και τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι αποφάσεις θα κρίνουν τα περιθώρια περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
«Ώρα μηδέν» για τις τιμές του φυσικού αερίου και τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι αποφάσεις θα κρίνουν τα περιθώρια περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον η διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς οι αγορές «απειλούν» με περαιτέρω αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.
Εβδομάδα αποφάσεων στην Ευρώπη για τα μέτρα συγκράτησης της τιμής του φυσικού αερίου, τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, αλλά και την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική. Η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εν πολλοίς θα κρίνουν και το περιεχόμενο της επιδοματικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αγορές προεξόφλησαν συμφωνία των Ευρωπαίων για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και έριξαν την τιμή της μεγαβατώρας στα 101,51 ευρώ, στα χαμηλότερα, δηλαδή, επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, επειδή «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», η εξειδίκευση από τους υπουργούς Ενέργειας των όσων αποφάσισαν οι ηγέτες θα είναι αυτή που θα στείλει (ή όχι) το τελικό μήνυμα αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές. Εκτός από τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, καθοριστικής σημασίας θα είναι και η συνεδρίαση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Πέμπτης, καθώς η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων -έχει προεξοφληθεί αύξηση 0,75%θα αποτυπωθεί κατά πάσα πιθανότητα και στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, που ήδη κινούνται σε πολυετή υψηλά.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί μέσα στην εβδομάδα να ξεδιπλώσει την επιδοματική πολιτική για την ενέργεια που θα ακολουθηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με τις αγορές -όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις των ελεγκτικών οίκων, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογανα ζητούν αυτοσυγκράτηση σε δημοσιονομικό επίπεδο ώστε να μη φουσκώσουν τα ελλείμματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει την επιδοματική πολιτική για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και την τελική της απόφαση για το αν πρόκειται να διαθέσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει ιδιώτες και επαγγελματίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο ακριβό πετρέλαιο κίνησης.
Η απόφαση που έχει ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο είναι πρώτα να διασφαλιστεί ότι θα κλείσει η χρονιά με πρωτογενές έλλειμμα που σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβεί τον στόχο του 1,7% και μετά να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ανάπτυξης από το 5,3%, αλλά και η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Μειωμένες επιδοτήσεις
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν μειωμένες επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα (από 14 έως 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ανάλογα και με τον όγκο της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού) συγκριτικά με τον Οκτώβριο λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Θα παραμείνει η κλιμακωτή επιδότηση όπως και η αυξημένη επιδότηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Επίσης, είναι πιθανή η μείωση της επιδότησης του φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο, ειδικά αν μετά και τις αποφάσεις των υπουργών Ενέργειας διατηρηθεί η πτωτική τάση στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου.
Ο στόχος είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού ειδικά για το ρεύμα και το φυσικό αέριο να φτάσει ακόμη και στο «μηδέν» μέσα στους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου και με αυτό τον τρόπο να συγκρατηθεί το πρωτογενές έλλειμμα ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1,7% (ακόμη και αν διατεθούν τελικώς περίπου 6070 εκατομμύρια ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης) ώστε να σταλεί μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές.