«Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ και όπου κριθεί αναγκαίο, θα παρέμβει. Δεν θα αφήσουμε τη ΔΕΗ να γίνει Ολυμπιακή», διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης. «Κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τις ζημιές στη ΔΕΗ».
«Το τιμολόγιο της ΔΕΗ σε πραγματικές τιμές είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ και σε ονομαστικές το τρίτο, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να αλλάξει αυτή η σχέση. Προσεκτικά παρακολουθεί τις εξελίξεις και όπου κριθεί αναγκαίο, θα παρέμβει. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας το έχει αυτό καταστήσει σαφές. Δεν θα αφήσουμε τη ΔΕΗ να γίνει Ολυμπιακή ».
Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη πορεία της ΔΕΗ, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι από τις μεγάλες αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προκαλείται κοινωνική δυσαρέσκεια ενώ καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση της επιχείρησης για την τραγική, όπως είπε κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε.
«Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο ελληνικός λαός στις πλάτες του οποίου θα μεταφερθούν οι ζημιές», πρόσθεσε ο κ Κουβέλης.
Ο κ Καλαφάτης παραδέχτηκε ότι πράγματι στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ καταγράφονται αρνητικά αποτελέσματα με ζημιές που ανέρχονται στα 58,1 περίπου εκατομμύρια ευρώ , τις οποίες σύμφωνα, όπως είπε, με τη διοίκηση της επιχείρησης οφείλονται στην άυξηση των διεθνών τιμών καυσίμων ενώ το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης επηρεάζεται από την επιβάρυνση που αφορά την αγορά δικαιωμάτων των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για όλα αυτά, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τις απαιτούμενες απαντήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
«Κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τις ζημιές στη ΔΕΗ», παρατήρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης σπεύδοντας να διευκρινίσει, ότι, «είναι μια ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της οποίας το Δ.Σ. ελέγχεται από τους μετόχους της».
«Κάθε πράξη όμως κρίνεται, και μέγιστη βαρύτητα για τη κυβέρνηση, έχει το κοινωνικό συμφέρον και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η ΔΕΗ είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και ο εργοδότης χιλιάδων εργαζομένων. Ευθύνη όλων μας είναι η ΔΕΗ να παραμείνει υγιής, για αυτό πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το μέλλον της. Η στόχευση της κυβέρνησης είναι απελευθέρωση της αγοράς με τη μέγιστη προστασία του καταναλωτή», συμπλήρωσε ο κ Καλαφάτης.
Τέλος, ο κ Καλαφάτης επεσήμανε ότι είναι κοινή η ανησυχία για την πορεία της ΔΕΗ, πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνδικαλιστές να συμβάλουν με τη στάση τους για την ανάπτυξη της.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων