Ακόμη και στη Σουηδία λίγοι άνθρωποι γνώριζαν πολλά για την εταιρεία ακινήτων Castellum AB . Αυτό, μέχρι την εσπευσμένη πώληση 40 εκατομμυρίων μετοχών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αρκετούς να θεωρούν αυτήν την εξέλιξη ως προάγγελο του τι πρόκειται να ακολουθήσει στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.
Ακόμη και στη Σουηδία λίγοι άνθρωποι γνώριζαν πολλά για την εταιρεία ακινήτων Castellum AB .Αυτό, μέχρι την εσπευσμένη πώληση 40 εκατομμυρίων μετοχών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αρκετούς να θεωρούν αυτήν την εξέλιξη ως προάγγελο του τι πρόκειται να ακολουθήσει στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.
Πωλήτης ήταν η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα M2 Asset Management AB, που ανέφερε ως αιτία την πτώση των τιμών της αγοράς η οποία επηρέασε την «ικανότητά της να εκπληρώσει τις οικονομικές του δεσμεύσεις».
Το ντάμπινγκ του μεριδίου από έναν βασικό μέτοχο, είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε μια ταραχώδη χρονιά κατά την οποία οι εταιρείες ακινήτων της Σουηδίας είδαν τις χρηματιστηριακές τους αξίες να μειώνονται στο μισό, ενώ οι προσδοκίες για ανάπαυλα είναι ελάχιστες.
Ο κλάδος του real estate στην Σουηδία είναι αντιμέτωπος με αποπληρωμή χρέους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος, με τις απαιτήσεις να φτάνουν τα 41 δισεκατομμμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2026, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ακινήτων της Σουηδίας προέρχονται από τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου και τις βραχυπρόθεσμες ωριμάνσεις σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενα επιτόκια.
Το θέμα παρακολουθείται στενά ως πιθανή λυδία λίθος για εξελίξεις στον κλάδο συνολικά στην Ευρώπη.
«Με βάση το δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει την αποκοπή των εταιρειών real estate από τις αγορές, η Σουηδία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας σειράς πιθανών διασώσεων εταιρειών ακινήτων σ’ όλη την Ευρώπη» επισημαίνει στο Bloomberg o Πίτερ Παπαδάκος, επικεφαλής της Green Street. «Αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για τις εισηγμένες εταιρείες του ευρωπαϊκού κλάδου».
Ο Άντερς Κβιστ, αναλυτής της σουηδικής εποπτικής αρχής FSA, υπενθυμίζει ότι το καμπανάκι ηχεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. «Η πτώση της αξίας των ακινήτων θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο. Εάν η αξία των εταιρειών υποχωρήσει, η ασφάλεια των δανείων μειώνεται. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για περισσότερες εγγυήσεις, η οποία με τη σειρά της θα συνεπάγεται κατεπείγουσες πωλήσεις» προειδοποιεί, μεταξύ άλλων.
«Οι ευρωπαϊκές real estate εταιρείες, σε γενικές γραμμές, έχουν χαμηλότερη μόχλευση και μεγαλύτερης διάρκειας ωριμάνσεις σε σχέση με τις σουηδικές. Αλλά τα αυξημένα επιτόκια αποτελούν μια ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη, η οποία οδηγεί σε αύξηση και τις ευρωπαϊκές αποδόσεις, ασκώντας πιέσεις στις αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου» εξηγεί ο Μάρτιν Έντεμαλμ, διαχειριστής στη SEB Investment Management.
naftemporiki.gr