Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 17:00

Εν αμφιβόλω οι αυξήσεις για 500 χιλ. συνταξιούχους

Κίνδυνο να λάβουν περιορισμένες ή ακόμα και καθόλου αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους διατρέχουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι, στους οποίους είναι πιθανό να έχει υπολογιστεί με λάθος τρόπο η προσωπική διαφορά.

 

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Κίνδυνο να λάβουν περιορισμένες ή ακόμα και καθόλου αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους διατρέχουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι, στους οποίους είναι πιθανό να έχει υπολογιστεί με λάθος τρόπο η προσωπική διαφορά.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αποκάλυψε ότι ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε με έγγραφό του προς τις εισαγγελικές αρχές ότι πράγματι η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων περιέχει λάθη. Πρόκειται για παραλείψεις που σχετίζονται με τη μη αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης, ήδη από την πρώτη διαδικασία επανυπολογισμού, που είχε θεσπιστεί από τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016) και εφαρμόστηκε το 2019. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αφού ο φορέας παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη σε αυτήν τη διαδικασία, τότε τα λάθη αυτά επεκτάθηκαν και στη δεύτερη φάση επανυπολογισμού, που προσδιορίστηκε με τον «νόμο Βρούτση» (ν. 4670/2020). Άρα, σε αρκετές περιπτώσεις η σημερινή προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί στις κύριες συντάξεις δεν είναι η σωστή, κάτι που σημαίνει ότι και οι αυξήσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα πραγματοποιήσει την 1η Ιανουαρίου 2023 θα γίνουν με αντίστοιχα λάθος τρόπο, παράγοντας φυσικά λάθος αποτέλεσμα.
 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Συνεπώς, υπάρχει ο κίνδυνος συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά (πάνω από 120 ευρώ) να διαπιστώσουν μόνο λογιστική μείωσή της και όχι πραγματική αύξηση αποδοχών, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί εάν ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους είχε συμπεριλάβει και τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης. Το ΕΝΔΙΣΥ έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένο παράδειγμα, από το οποίο προκύπτει το λάθος στον επανυπολογισμό: Υπάλληλος του Δημοσίου είχε 24,5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης, τα οποία δεν προσμετρήθηκαν στον επανυπολογισμό της σύνταξής του. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα είχε προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου το ποσό των 435,69 ευρώ. Αντίστοιχα, με τον λάθος επανυπολογισμό η προσωπική διαφορά σήμερα είναι 138 ευρώ, σύμφωνα με τον «νόμο Κατρούγκαλου». Εάν όμως είχε υπολογιστεί και η προσαύξηση, η προσωπική διαφορά θα ήταν αισθητά μικρότερη, ίσως και μηδενική. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2023 με καταγεγραμμένη την ύπαρξη της ανωτέρω προσωπικής διαφοράς. Άρα, το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα διαπιστώσει λογιστική μείωση του ποσού της προσωπικής διαφοράς, όχι όμως και πραγματική αύξηση στο μηνιαίο εισόδημά του. Εάν όμως είχε επανυπολογιστεί με σωστό τρόπο η σύνταξή του, τότε μάλλον το ποσοστό της αύξησης (υπολογίζεται στα επίπεδα του 7% από το οικονομικό επιτελείο) θα το είχε λάβει αυτούσιο στην κύρια σύνταξή του.


Έξι χρόνια μετά

Το πρόβλημα με τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης είχε αναδειχτεί από τους εκπροσώπους των συνταξιούχων ήδη από το 2016, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο τότε «νόμος Κατρούγκαλου». Είχαν αποσταλεί, μάλιστα, σχετικά εξώδικα προς τις παλαιότερες διοικήσεις του ΕΦΚΑ, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκαν και μηνυτήριες αναφορές. Όπως φαίνεται ύστερα από μία εξαετία ο φορέας αντιλήφθηκε το λάθος. Μένει να διαπιστωθεί εάν το πρόβλημα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις,  όπως ήταν η αρχική εκτίμηση αρμόδιων στελεχών του ΕΦΚΑ, ή εάν πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων που έχουν θιγεί από αυτή την εσφαλμένη διαδικασία χωρίς να το γνωρίζουν.

Ασφαλείς πληροφορίες, όμως, θέλουν ήδη να υπάρχουν συνταξιούχοι που μεταβαίνουν μεμονωμένα στον ΕΦΚΑ ζητώντας εκ νέου υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς με αξιοποίηση και του παράλληλου χρόνου ασφάλισης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και τα νέα ποσά πρόκειται να αποδοθούν στους δικαιούχους, ενώ σε άλλες η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.