Ενιαία λύση για το χρηματοπιστωτικό χάος φαίνεται να αναζητούν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών οικονομικών στην Ουάσινγκτον.
Ενιαία λύση για το χρηματοπιστωτικό χάος φαίνεται να αναζητούν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εν όψει της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.
Τα βρετανικά και αμερικανικά σχέδια, παρά τις ουσιαστικές τους αποκλίσεις, έχουν δύο κοινά σημεία: τις «ενέσεις» κρατικών κεφαλαίων στις τράπεζες έναντι μεριδίων συμμετοχής και την παροχή εγγυήσεων για την αποπληρωμή διαφόρων μορφών δανείων.
«Καθώς [η κρίση] εξαπλώνεται, οι ευκαιρίες για συνεργασία πληθαίνουν. Πρέπει να προβάλλουμε και να επικεντρωθούμε στους κοινούς τόπους», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ.
Η δεκτικότητα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη λύση απευθείας χορηγήσεων μετρητών αποτελεί αξιοσημείωτη στροφή των Αμερικανών, καθώς δύο εβδομάδες νωρίτερα ο Χένρι Πόλσον του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Μπεν Μπερνάκι της Fed αποθάρρυναν ανάλογες ενέργειες ενώπιων του Κογκρέσου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει μια εναλλακτική προσέγγιση που κερδίζει έδαφος μεταξύ των οικονομολόγων –την εγγύηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων διατραπεζικών δανείων.
Εάν οι τράπεζες πειστούν να δανείσουν η μία την άλλη, το σχέδιο θα στηρίξει την «παραλυμένη» πιστωτική αγορά. «Είναι ένα πεδίο στο οποίο μια συντονισμένη διεθνής προσέγγιση μπορεί έχει απτά αποτελέσματα», αναφέρει ο Μπράουν στη χθεσινή δισέλιδη επιστολή του.