Οι μετοχές στην Ασία διολίσθησαν σήμερα Δευτέρα 17/10, μετά από μια εβδομάδα που διέλυσε κάθε σκέψη περί αλλαγής στην πολιτική σύσφιξης της Fed. Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενίσχυσαν την αβεβαιότητα και οι αγορές περιμένουν να δουν πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ στην άνοδο της τιμής των καυσίμων και στην εκτίναξη των αποδόσεων την κρατικών ομολόγων παγκόσμια. Ωστόσο τα θετικά πρόσημα των ΣΜΕ επί των δεικτών της Νέας Υόρκης λειτουργούν υπέρ της μείωσης των πιέσεων στις ασιατικές συναλλαγές.
Τα διεθνή
Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά στα μέσα του φετινού φθινοπώρου υπάρχουν οι DAX, FTSE MIB, S&P500, S&P400, RUSSELL 2000, Nasdaq Comp., HANG SENG, MSCI ASIA EX JAPAN, KOSPI με απώλειες άνω του -22%. Αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα των μετοχικών επενδυτικών λύσεων, ενώ απλώνονται και σε αναδυόμενες αγορές της περιφέρειας της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Παράλληλα τεράστιες απώλειες έχουν καταγράψει τα κρατικά ομόλογα. Έτσι η κατάσταση που προκλήθηκε από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό έχει επιφέρει ανάλογη αναστάτωση στον πλανήτη. Ενώ στη Γαλλία το επίκεντρο του διαλόγου είναι η πικρή αλήθεια πως ο άγριος πληθωρισμός γεννά θυμό στην κοινωνία, τελευταία είχαμε την ειδοποίηση για επικίνδυνες θύελλες που εξέπεμψε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ στην έναρξη του συνεδρίου του Κόμματος.
Αποχαιρετούν την αισιοδοξία οι διαχειριστές κεφαλαίων που διέθεταν στην αρχή του τριμήνου για μια ευρεία ανάκαμψη της αγοράς. Η πτώση της Παρασκευής στη Wall Street, η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ πάνω από το 4% και το τεκμαρτό τερματικό επιτόκιο της Fed στο 5% σχεδόν, και η άνοδος του δολαρίου στα νέα κορυφή 32 ετών έναντι του γεν κοντά στο 150,00 το υπογραμμίζουν.
Γίνεται απόλυτα σαφές ότι η Fed δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός μειώνεται. Είναι ακριβές να πούμε ότι η έκθεση για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου δεν ήταν αυτό που ήλπιζαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ή οι επενδυτές, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Στην Αθήνα
Με την κατάσταση σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών σε κάθε αναπτυγμένη οικονομία του πλανήτη χωρίς την παραμικρή ένδειξη αλλαγής προς το καλύτερο, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως δεν θα έχει διάρκεια το rebound που ξεκίνησε μόλις ο S&P500 βούτηξε κάτω των 3500 μονάδων. Ίσως είναι αντίδραση που εκτονώθηκε χθες ήδη και απογοήτευσε όσους πίστεψαν πως θα υπήρχε μια επανάληψη της καλοκαιρινής ανόδου. Έτσι η Αθήνα είχε την καλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή από τους Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς δείκτες, με κεντρικό προσόν για αυτή τη διαφοροποίηση τις ιδιομορφίες της και την προσδοκία της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Ενώ “κλαδεύονται” οι βαθμολογίες της αξιοπιστίας παραδοσιακά αξιόπιστων οικονομιών.
Η ερμηνεία της ανόδου που κατέγραψε η Αθηναϊκή αγορά είναι πιθανά καθοριστική για τη διαμόρφωση των προσδοκιών μερίδας εκ των εγχώριων αναλυτών. Εκείνων που αναζητώντας την τάση για τη συνέχεια, αναγνωρίζουν ως κυρίαρχη τη δυνατότητα διαμόρφωσης διάθεσης από τις νευρικότητες στα μεγάλα χρηματιστήρια. Αυτά αναδύονται από τα σύντομα σχόλια που θα παραθέσουμε. Στης Eurobank Equities αναφέρθηκαν στο κεντρικό ζητούμενο: “Οι Αγορές αντέδρασαν από τα υπερπουλημένα επίπεδα και οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν το πιθανό μονοπάτι, για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθηθεί”. Ενώ σύμφωνα με την άποψη της Optima Bank: “Η δυνατή αντίδραση των Διεθνών Αγορών, προσέφερε στήριξη στο Χ.Α.” Μια πιο αυστηρή με ειδοποιήσεις τοποθέτηση έγινε από την Piraeus Sec. που έχει ως εξής: “Το ράλι στις Αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, βοήθησε τους επενδυτές στην Εγχώρια Αγορά, να εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον”.
Την λογική της ανόδου της Παρασκευής περιέγραψε το σχόλιο της Leon Depolas Sec. “Ο ΓΔΧΑ δεν πρόλαβε να συμμετάσχει στο ράλι τιμών, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή ανοδική κίνηση. Σε πρώτη φάση, θα μπορούσαμε ιδανικά να προσεγγίσουμε το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών, ήτοι την περιοχή των 850 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι το διεθνές τοπίο θα παραμείνει υποστηρικτικό”. Χωρίς ωραιοποίηση της κατάστασης και οι παρατηρήσεις από την Merit Sec. “Με άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για το ΓΔ, με τις συναλλαγές όμως να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θεωρούμε ότι όσο δεν υπάρχει ορατή λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης (που αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των Ευρωπαϊκών μετοχών) η Αγορά θα συνεχίσει να συσσωρεύει στα παρόντα επίπεδα τιμών”.
Πόσο μπορεί να αντέξει ένα καραβάκι της ανατολικής Μεσογείου, βαδίζοντας κόντρα στην επενδυτική αβεβαιότητα που κατακλύζει σταδιακά την αγορά της ευρωζώνης. Λένε οι συντηρητικοί αναλυτές. Οι προοπτικές για την Παγκόσμια Οικονομία του ΔΝΤ εμπεριέχουν επιβράδυνση της δραστηριότητας, με την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ για το 2023 να αναθεωρείται προς τα κάτω στο 0,5% ετησίως (από 1,6%). Η τελική εκτύπωση για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου που κυκλοφόρησε για ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ επιβεβαιώνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και επίμονος. Αρκετοί εκτιμούν ότι θα ευθυγραμμιστεί με την προσωρινή του μέτρηση που ήταν στο 10% ετησίως.
Άρα δεν θα είναι τόσο ευχάριστη η συνέχεια, αν ο ΓΔ σερφάρει πάνω στα κύματα που θα οδηγούν τους δείκτες των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών. Έχει ωστόσο να πιαστεί από τα δικά του θέματα και γεγονότα. Οι Τράπεζες δοκιμάζουν ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης που είναι οι 561 μονάδες. Το γιατί, μπορεί να κρύβεται στην προέκταση της πληροφορίας πως το ΤΧΣ θα φροντίσει να ολοκληρωθεί η αποκλειστική διαπραγμάτευση για το έως 20% της Εθνικής Τράπεζας με τη διαδικασία αποεπένδυσης, σύμφωνα με τον Νόμο, που διέπει τη λειτουργία του. Το ΤΧΣ φεύγει μελωμένο και όχι ξιδιασμένο, οι θεσμικοί έρχονται, για την ώρα μέσω… πακέτων.
Υπάρχει επίσης το όνειρο που αφορά στην ετυμηγορία της Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου για το Ελληνικό αξιόχρεο. Πιθανά αυτά να βοηθήσουν ώστε να μην επαληθευτούν οι εκτιμήσεις πολλών εγχωρίων παραγόντων που βλέποντας τη δύναμη του άλματος σε μια μέρα στην Wall Street απέδωσαν την κίνηση εδώ με την παρακολούθηση της τάσης στα διεθνή. Οι μετοχές που φαίνονται ως στόχοι των αγοραστών τον Οκτώβριο ανήκουν σε αρκετούς από τους νικητές στο έτος συνολικά και είναι επενδυτικά λιμάνια. Αν και υπάρχουν επίσης και προσπάθειες δημιουργίας ετήσιων κερδών. Υπάρχουν επιλογές αναζητείστε τις στο σχόλιο των πα
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Από τον πυρετό του πληθωρισμού στον πονοκέφαλο του δολαρίου
Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά στα μέσα του φετινού φθινοπώρου υπάρχουν οι DAX, FTSE MIB, S&P500, S&P400, RUSSELL 2000, Nasdaq Comp., HANG SENG, MSCI ASIA EX JAPAN, KOSPI με απώλειες άνω του -22%. Αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα των μετοχικών επενδυτικών λύσεων, ενώ απλώνονται και σε αναδυόμενες αγορές της περιφέρειας της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Παράλληλα τεράστιες απώλειες έχουν καταγράψει τα κρατικά ομόλογα. Έτσι η κατάσταση που προκλήθηκε από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό έχει επιφέρει ανάλογη αναστάτωση στον πλανήτη. Ενώ στη Γαλλία το επίκεντρο του διαλόγου είναι η πικρή αλήθεια πως ο άγριος πληθωρισμός γεννά θυμό στην κοινωνία, τελευταία είχαμε την ειδοποίηση για επικίνδυνες θύελλες που εξέπεμψε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ στην έναρξη του συνεδρίου του Κόμματος.
Τίποτε δεν προέκυψε τυχαία
Ο επικεφαλής της Fed στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική της σκληρής νομισματικής σύσφιξης για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Διατηρώντας όμως εξαιρετικά εύκολες νομισματικές πολιτικές κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, η Fed πέτυχε να μειώσει το ποσοστό ανεργίας στο πρόσφατο χαμηλό του 3,5% τον Ιούλιο. Επιπλέον, η αναλογία ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας προς ανέργους αυξήθηκε στο 2,0 το Μάρτιο. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού των μισθών, ο οποίος εξελίχθηκε σε πληθωρισμό τιμών και ενοικίων, διαβρώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων. Αυτή ήταν η ακούσια συνέπεια της αφύπνισης της Fed!
Όταν όμως ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα το 2021, ο Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του τον χαρακτήρισαν αρχικά ως «παροδικό». Η ανάκαμψη του πληθωρισμού από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως το 1ο εξάμηνο του 2022 τον ανάγκασε να αφυπνιστεί και να επικεντρωθεί εκ νέου στη μείωση του πληθωρισμού. Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο κ. Πάουελ υποστήριξε στο Κογκρέσο ότι ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός αλλά επίμονος.
Η FOMC (επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής) άρχισε να αυξάνει φέτος το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 15-16 Μαρτίου. Ακολούθησε αύξηση 50 bps στη συνάντηση 3-4 Μαΐου και 75 bps στη συνάντηση 14-15 Ιουνίου. Στις δηλώσεις του στις 27 Ιουλίου, ο Πάουελ ήταν δύο σε ένα, “περιστερά” και “γεράκι”. Όρισε ως νέο εύρος για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κάτι μεταξύ του 2,25%-2,50% (αύξηση 75 μονάδες βάσης). Δηλώνοντας το ως «σωστό για το εύρος του επιτοκίου που πιστεύουμε ότι είναι ουδέτερο». Ωστόσο, δήλωσε ότι «μια άλλη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη» τον Σεπτέμβριο. Με την αύξηση ξανά κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της βρέθηκαν στο 3,00%-3,25% στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σημ: Ως “περιστερές” της Fed χαρακτηρίζονται οι οπαδοί την παροχής φθηνής ρευστότητας και γεράκια θεωρούνται όσοι επιλέγουν την αυστηρή ελάττωση των χαλαρών συνθηκών στην παροχή ρευστότητας.
Η αντίληψη των αγορών
Ορθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Fed θα μπορούσε να ανεβάσει άλλες 75 μονάδες βάσης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλά λανθασμένα στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Fed ενδέχεται τότε να σταματήσει. Ωστόσο ο Πάουελ μετά την εντελώς “γερακίσια” στροφή του στη συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόλ στην αναφορά του στις 21 Σεπτεμβρίου ανέφερε τις λέξεις «πόνος» ή «οδυνηρό» επτά φορές. Το έκανε για να στηρίξει την άποψη ότι η μείωση του πληθωρισμού με αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να προκαλέσει ύφεση, αλλά ο πόνος θα είναι μόνο χειρότερος αργότερα εάν η Fed δεν πατήσει τα νομισματικά φρένα τώρα.
Τα ορατά ως τώρα αποτελέσματα είναι ότι η νομισματική πολιτική είχε ήδη έναν εξαιρετικά περιοριστικό αντίκτυπο στην αγορά στεγαστικών δανείων, ωθώντας την αγορά κατοικίας σε σοβαρή ύφεση. Οι νέες και οι υπάρχουσες πωλήσεις μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση μέχρι τον Αύγουστο. Οι εκκινήσεις για μονοκατοικίες μειώνονται κατά 15% ετησίως. Μεγάλο μέρος του πλούτου των Αμερικανών βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια εγχώριων μετοχών και χρηματοπιστωτικών αγορών, τα οποία έχουν δεχθεί μεγάλα χτυπήματα φέτος. Υπήρξε ήδη μια σημαντική αρνητική επίδραση στον πλούτο των πολιτών σε χαρτοφυλάκια μετοχών και ομολόγων μέχρι στιγμής το 2022. Το ETF του iShares 20+Year Treasury Bond υποχώρησε κατά 31,9% από τα τέλη του περασμένου έτους. Η κεφαλαιοποίηση αγοράς του S&P 1500 μειώνεται κατά 24,4% από το ρεκόρ των 44,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 3 Ιανουαρίου σε 33,4 τρισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή 7/10/22.
Το δολάριο
Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ στις 10/10 έδειχνε πως ενισχύεται κατά 17,2% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Η αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard σε ομιλία της 30ης Σεπτεμβρίου ανέφερε: "Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από τον Μάρτιο που το σφράγισε «ο ταχύς ρυθμός συγκριτικά με ιστορικά πρότυπα, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις «οικονομικές ευπάθειες»”. Σημείωσε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες «νομισμάτων με αναντιστοιχίες μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών τους» ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε χρηματοπιστωτική αστάθεια.
Οι προκλήσεις για τους οικονομικά αρμόδιους σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνδυασμό με μια εξαμηνιαία συγκέντρωση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ήταν: Η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική κρίση, η κρίση υγείας αλλά αυτό που κατέστη αδύνατο να αντιμετωπιστεί άμεσα αποδείχθηκε το δολάριο που βρίσκεται σε πορεία για τη μεγαλύτερη άνοδό του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Και οι συνέπειες της απότομης ισχυροποίησής του κυριαρχούν. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος, και ότι η χαμένη παραγωγή μέχρι το 2026 θα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Kristalina Georgieva προσέθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι ένα «τραίνο διαφυγής». «Αν δεν γίνουν αρκετά, είμαστε όλοι σε μπελάδες». Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, μιλώντας μαζί με την Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» μιας παγκόσμιας συρρίκνωσης το επόμενο έτος. Η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αυξάνοντας το χρέος τους σε «επαχθή» επίπεδα, είπε.
Κινήσεις
Ο αντίκτυπος των νομισματικών εντάσεων περιλαμβάνει αποδυνάμωση στο γεν την Πέμπτη, που ώθησε πρόσφατα την Ιαπωνία να παρέμβει στην αγορά. Με την πιο αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία από τη δεκαετία του 1990, η προοπτική για ακόμη μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα μεγαλώνουν, καθώς οι λογαριασμοί των εισαγωγών ενέργειας αυξάνονται. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν επίσης μειωμένη αγοραστική δύναμη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλα χρέη σε δολάρια αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο αποπληρωμής.
Η αγοραία συναίνεση κατέληξε ότι, με τον δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών, δεν είναι πρακτικό να πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να χαλαρώσει. «Σκεφτείτε το σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τίθεται υπό έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα ήταν κακό για τις ΗΠΑ, αλλά έχει επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο». Δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Έτσι κάθε είδους σκέψη για συντονισμένη νομισματική παρέμβαση φαίνεται αδύνατη - σε αντίθεση με τις συνθήκες του 1985, όταν οι κορυφαίες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου συμφώνησαν να χαλιναγωγήσουν το δολάριο σε αυτό που έγινε γνωστό ως Συμφωνία Plaza. Μέχρι το τέλος 1985, η Fed είχε ήδη θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Τώρα όμως με τη Fed να συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων, κάθε είδους σκέψη για συντονισμένη νομισματική παρέμβαση φαίνεται αδύνατη. Σε αντίθεση με τις συνθήκες του 1985, όταν οι κορυφαίες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου συμφώνησαν να χαλιναγωγήσουν το δολάριο σε αυτό που έγινε γνωστό ως Συμφωνία Plaza. Μέχρι το τέλος του 1985, η Fed είχε ήδη θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Τελικό συμπέρασμα: Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε κάποιο είδος συμφωνίας τύπου Plaza για να σταματήσει την άνοδο του δολαρίου. Σύμφωνα με ένα σημείωμα από αναλυτές νομισμάτων της Brown Brothers Harriman.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, άνοδο εμφάνισαν 7 από τους 18 δείκτες που παρακολουθούμε. Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P500 έχασε -1,55%, ενώ στο 2022 χάνει -24,8%. Ο Dow ενισχύθηκε κατά +1,15%, με επίδοση -18,5% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,96%, ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης έχασε -1,16%, στο 2022 χάνει -25%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -3,1%, στο 2022 υποχωρεί κατά -34%. Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -1,9%. Ο DAX με άνοδο +1,31%, στο 2022 υποχωρεί -21,7%, ο CAC με μεταβολή +1,1%, στο 2022 χάνει -17,0%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε μεταβολή -0,1%, ενώ στο έτος χάνει -19,8%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχωρώντας -0,9%, στο 2022 υποχωρεί -25,7%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε -6,5%, στο 2022 χάνει -29,1%.
ΧΑ
Μια ανοδική εβδομάδα εν μέσω θυελλωδών ανέμων
Υποβοηθούμενη από το διεθνές κλίμα, που έφερε κέρδη στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά στο μέσο της βδομάδας, η Αθήνα την έκλεισε με αξιόλογα κέρδη αλλά με πολύ χαμηλούς τζίρους. Κατάφερε με άνοδο 2,24%, να εκπληρώσει την εβδομάδα προ της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα, την προσωρινή ίσως υπέρβαση της πρώτης υπολογίσιμης αντίστασης των 830 μονάδων. Έχοντας ως βήμα στον Τραπεζικό δείκτη το +4,16% και στον FTSE25 στο +2,73% κατά την απομάκρυνση από το χαμηλό των 783 μονάδων. Ενώ ο πανευρωπαϊκός EuroSxoxx600 είχε εβδομαδιαία μεταβολή -0,09% και ο S&P έπεσε -1,55%.
Τη Δευτέρα με αμυντική συσσώρευση οι θεσμικοί οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 814,61 από 814,06 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,07%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,5 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,230 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 536,37 μονάδες με μεταβολή -0,62%. Ο FTSE25 έκλεισε +0,02% ψηλότερα στις 1960,74 από 1960,37 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,18%. Την Τρίτη με τζίρο στα 35,6 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν πακέτα, ο ΓΔ εμφάνισε χαμηλό στις δημοπρασίες και έκλεισε στις 808,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση -0,51% κλείνοντας στις 533,66 μονάδες με τον FTSE25 στις 1949,15 μονάδες με απώλειες -0,59% και ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,37%. Την Τετάρτη ξεκίνησε η άνοδος, με τον ΓΔ στις 817,55 μονάδες αφού ανέβηκε +1,06%, με τον ΔΤΡ στο +1,61% και στις 542,25 μονάδες. Ο FTSE25 είχε άνοδο +1,21% και κατέληξε στις 1972,82 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ περιορίστηκε στο +0,23%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Την Πέμπτη βούλιαξε αρχικά η Wall Street για να εκτιναχθεί μετά, αλλά η Αθηναϊκή αγορά επηρεάστηκε αρνητικά και ο ΓΔ υποχώρησε στις 816,02 με μεταβολή -0,19%. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,865 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 2,075 εκατ. και ο ΔΤΡ κράτησε μια ανοδική μεταβολή κατά +0,11% και βρέθηκε τις 542,82 μονάδες. Ο FTSE25 είχε απώλειες -0,22% επιστρέφοντας στις 1968,42 μονάδες αλλά ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,04%. Την Παρασκευή με υπεραπόδοση των Τραπεζών, αφού ο ΔΤΡ με άνοδο +3,56% βρέθηκε στις 562,16 μονάδες, ο ΓΔ έκλεισε στις 832,32 με κέρδη +2,00% ενώ ο FTSE25 με άνοδο +2,31 σκαρφάλωσε στις 2013,88 μονάδες. Ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,85% για να κλείσει στις 1275,92 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,030 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων τα 15,062 εκατ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,273 από 59,145 δις ευρώ στις 7/10. Ο Μέσος ημερήσιος τζίρος παρέμεινε στα 46,080 εκατ. από τα 44,5 εκατ. ευρώ την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη και των πακέτων ανέβηκε στα 5,7 από 2,7 εκατ.
Η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 2,24%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +4,97%, έτσι στο 2022 αποδίδει -6,83%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,73% και στον μήνα +5,75% με ετήσια απόδοση -8,77%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +0,56%, στο μήνα +1,95%, ενώ ετησίως υποχωρεί -14,48%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +4,16%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα 10,05%, έτσι στο 2022 υποχωρεί πλέον -2,22%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η μετακύληση θέσεων “διευκολύνεται” με τη διατήρηση της τάσης
Ξεκινά η εβδομάδα που στο τέλος της εκπνέουν τα παράγωγα της σειράς Οκτωβρίου ενός μήνα ο οποίος προσθέτει στις αποτιμήσεις των blue chip που πάνω τους στηρίζεται η αγορά παραγώγων. Ήδη η απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ Νοεμβρίου που θα γίνουν κυρίαρχη σειρά από το μέσο της ανόδου της Παρασκευής 21/10 έχει οριστεί στις 5 μονάδες και στην τρέχουσα σειρά το ΣΜΕ προηγείται 4 περίπου μονάδες. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό κυρίως πεδίο αποκλειστικά. Το άνοιγμα στις 1995,54 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 27,12 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 45,46 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1995,54 μονάδες (+1,38%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:33 και ήταν οι 2031,31 μονάδες (+3,19%). Το κλείσιμο στις 2013,88 από 1968,42 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,31% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,917 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 2,24%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +4,97%, έτσι στο 2022 αποδίδει -6,83%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,73% και στον μήνα +5,75% με ετήσια απόδοση -8,77%. Ενίσχυσε τον FTSEΜ κατά +0,56%, στο μήνα +1,95%, ενώ ετησίως υποχωρεί -14,48%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +4,16%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα 10,05%, έτσι στο 2022 υποχωρεί πλέον -2,22%.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1787 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 2028,00 κατώτερο 1989,00 με τελευταίες πράξεις στις 2005 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2017,25 από 1957,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5493 από 6101. Άλλαξαν χέρια επίσης 398 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 2016,00 και κατώτερο στις 1982,50 με τιμή κλεισίματος στις 2009,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 747 από 668 στη σειρά αυτή. Διακινήθηκε 1 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 7 από 26.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ασύμμετρη. Στα δικαιώματα αγοράς της τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 11 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2050 μονάδες. Το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο για την επόμενη σειρά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου το ενδιαφέρον ήταν 71 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1925 μονάδες ως τις 2000 μονάδες. Ενώ της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.
Η εικόνα των blue chip
Οι μετοχές που το κατώτερο εβδομάδας έγινε και κατώτερο τελευταίων 3 μηνών ήταν οι ΑΔΜΗΕ ΕΥΔΑΠ και ΜΠΕΛΑ ενώ εκείνες που το ανώτερο έγινε και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών ήταν οι ΕΕΕ ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.
Στην κατάταξη με βάση την εβδομαδιαία απόδοση εμφανίζονται 4 πτωτικές ήτοι ΤΕΝΕΡΓ -2,64% και +5,03% Οκτ. με (+27,61% στο 2022), ΒΙΟ -1,96% και 3,40% Οκτ. με (-9,46% ετ.), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,94% και -1,49% Οκτ. με (-9,46% ετ.), ΔΕΗ -1,75% και +2,69% Οκτ. με (-43,19% ετ.).
Στον αντίποδα με άνοδο μεγαλύτερη του FTSE25 ξεχώρισαν ΕΕΕ +6,60% και +8,63% Οκτ. με (-24,26% ετ.), ΠΕΙΡ +5,42% και 9,64% Οκτ. με(-11,86% ετ.), ΕΥΡΩΒ +5,30% και +8,25% Οκτ. με (+3,95% ετ.), ΑΡΑΙΓ +4,89% και +6,79% Οκτ. με (-1,77% ετ.), ΜΥΤΙΛ +4,86% και +9,44% Οκτ. με (+1,19% ετ.), ΣΑΡ +4,33% και +2,79% Οκτ. με (-29,66% ετ.), ΕΤΕ +3,51% και +12,03% Οκτ. με (+15,62% ετ.).
Κοντά στις μεταβολές των ΓΔ και 25άρη εμφάνισαν ΑΛΦΑ +2,91% και +10,57% Οκτ. με (-17,25% ετ.), ΕΛΧΑ +2,81% και +3,73% Οκτ. με (-24,86% ετ.), ΛΑΜΔΑ +2,80% και +6,93% Οκτ. με (-15,06% ετ.), ΟΤΕ +2,60% και +3,64% Οκτ. με (-5,32% ετ.), ΟΠΑΠ +2,30% και +1,22% Οκτ. με (-0,32% ετ.).
Με επίδοση ως +2% έχουμε τις ΟΛΠ +1,92% και +7,06% Οκτ. με (-13,70% ετ.), ΑΔΜΗΕ +1,23% και +1,36% Οκτ. με (-32,01% ετ.), ΜΠΕΛΑ +1,03% και +0,44% Οκτ. με (+8,81% ετ.), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,00% και +1,38% Οκτ. με (+24,40% ετ.), ΕΥΔΑΠ +0,97% και +2,09% Οκτ. με (-6,27% ετ.), ΜΟΗ +0,84% και +3,78% Οκτ. με (+21,82% ετ.), ΤΙΤC +0,37% και +0,92% Οκτ. με (-18,24% ετ.), ΕΛΠΕ +0,31% και +3,83% Οκτ. με (+4,50% ετ.), ΚΟΥΕΣ +0,24% και -1,20% Οκτ. με (-33,85% ετ.).
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν ενώ σποραδικά άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 13422 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,899 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 101.708 από 97.721.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 7595 με τιμή κλεισίματος στα 3,37 ευρώ και έγιναν 16.202 από 15.539 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 4997 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,915 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 19.459 από 21.113.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6146 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,13 ευρώ και έγιναν 33.952 από 33.182 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1245 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 308 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν χαμηλό και αφορούσε τα 600 συμβόλαια για ΜΟΗ, τα 200 για ΒΙΟ, και τα 49 για ΕΤΕ.
Σήμερα
Οι μετοχές στην Ασία διολίσθησαν σήμερα Δευτέρα 17/10, μετά από μια εβδομάδα που διέλυσε κάθε σκέψη περί αλλαγής στην πολιτική σύσφιξης της Fed. Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενίσχυσαν την αβεβαιότητα και οι αγορές περιμένουν να δουν πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ στην άνοδο της τιμής των καυσίμων και στην εκτίναξη των αποδόσεων την κρατικών ομολόγων παγκόσμια. Ωστόσο τα θετικά πρόσημα των ΣΜΕ επί των δεικτών της Νέας Υόρκης λειτουργούν υπέρ της μείωσης των πιέσεων στις ασιατικές συναλλαγές.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei είχε απώλειες -1,24%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -1,40%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε άνοδο +0,28%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε πτώση -0,54%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας είχε κέρδη +0,20%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,80% και ήταν στις 441,63 μονάδες