Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 08:58

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Πού τα βρίσκουν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στην Πράγα συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, για μια άτυπη σύνοδο που διοργανώνει το τσεχικό συμβούλιο της προεδρίας της ΕΕ. Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα παρουσιάσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη. Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανές προτάσεις για την αποσύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα συζητηθούν στη συνέχεια από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 20-21 Οκτωβρίου.

Της Ιωάννας Βαρδαλαχάκη
[email protected]

Στην Πράγα συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, για μια άτυπη σύνοδο που διοργανώνει το τσεχικό συμβούλιο της προεδρίας της ΕΕ. Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα παρουσιάσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη. Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανές προτάσεις για την αποσύνδεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα συζητηθούν στη συνέχεια από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 20-21 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά όλα θα αφορούν το φυσικό αέριο, σημειώνει το Politico.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, παρόλο που αυξάνεται η πίεση για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο να καταλήξει σε πρόταση για προσωρινή αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της. 

Καθώς το EE ετοιμάζεται να καταλήξει στο πλαφόν στις τιμές για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η συμφωνία για ένα ευρύτερο πλαφόν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο λόγω της πολυπλοκότητάς του, εξήγησε στο Bloomberg αξιωματούχος της ΕΕ. Η κύρια πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο είναι αρκετά χαμηλό για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά αρκετά υψηλό ώστε να εξακολουθεί να προσελκύει προμήθειες φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν σήμερα αυτό μοντέλο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αποφύγουν τα χειρότερα στις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, εκφράζουν επιφυλάξεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, το πλαφόν θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση σε μια εποχή που η ΕΕ πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση ρωσικού αερίου. 

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg, η Γερμανία και η Ολλανδία σχεδιάζουν να τονίσουν ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο θα πρέπει να εξεταστεί «πολύ προσεκτικά» και να διασφαλιστεί ότι το βάρος μοιράζεται μεταξύ των χωρών. Τάσσονται επίσης υπέρ των αυστηρότερων στόχων για τη μείωση της ζήτησης αλλά και της άμεσης έναρξης των κοινών αγορών φυσικού αερίου από την ΕΕ, για να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. 

Τι εξετάζεται για τις κοινές αγορές 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιο για τη δημιουργία πλατφόρμας για κοινές αγορές φυσικού αερίου την άνοιξη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου που αποσκοπεί στον απογαλακτισμό της ηπείρου από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.  Παρά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου από την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα παραμένει μέχρι στιγμής αχρησιμοποίητη και περιλαμβάνει εταιρείες από μόλις πέντε χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους Financial Times, οι Βρυξέλλες θέλουν να αναγκάσουν τα κράτη μέλη να προτείνουν εταιρείες ενέργειας που θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη σε έκτακτη νομοθεσία που θα απαιτούσε από τις ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για ένα μέρος των αγορών τους.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν πιστεύουν ότι η αναγκαστική χρήση της συλλογικής διαπραγματευτικής δύναμης του μπλοκ θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολλές εκ των οποίων προχωρούν σε επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να μειώσουν το υψηλότερο κόστος ενέργειας, να επιτύχουν καλύτερη συμφωνία για τις τιμές του φυσικού αερίου.  Ωστόσο, ορισμένες από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της περιοχής δεν έχουν πειστεί ότι η ύπαρξη ενός μόνο ευρωπαίου αγοραστή θα μειώσει το κόστος, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται στις διεθνείς αγορές.

Έτσι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κοινών αγορών χρησιμοποιώντας το ίδιο άρθρο της συνθήκης έκτακτης ανάγκης που υποστήριξε τις προτάσεις τον περασμένο μήνα για τα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την ταχεία εισαγωγή των κανόνων, προωθώντας τους με πλειοψηφία από τα κράτη μέλη χωρίς να χρειάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμφωνήσει για τη νομοθεσία.

Μισάνοιχτη η πόρτα για το ευρωομόλογο; 

Η έκδοση νέου ευρωπαϊκού χρέους για τον περιορισμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο καθώς προχθές το Bloomberg υποστήριξε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προτίθεται να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων, στηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση. Η στήριξη συνοδευόταν με μία προϋπόθεση, ότι τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων. 

Ωστόσο, αμέσως μετά κυβερνητική πηγή διέψευσε την είδηση στο Reuters λέγοντας ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να υποστηρίξει μια κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Bloomberg ωστόσο σε σημερινό του δημοσίευμα εξακολουθεί να κάνει λόγο για αντιστροφή της στάσης της χώρας. Η Γερμανία αφήνει την πόρτα ελαφρώς μισάνοιχτη, σχολιάζει και το Politico. 

naftemporiki.gr