Τη διαδικασία επιλογής τεχνικών εταιρειών για ακόμα μια μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό, τη δημιουργία του κτηριακού συγκροτήματος Vouliagmenis Mall, συνολικού ύψους επένδυσης 350 εκατ. ευρώ (capex) ξεκίνησε η Lamda Development.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Τη διαδικασία επιλογής τεχνικών εταιρειών για ακόμα μια μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό, τη δημιουργία του κτηριακού συγκροτήματος Vouliagmenis Mall, συνολικού ύψους επένδυσης 350 εκατ. ευρώ (capex) ξεκίνησε η Lamda Development.
Έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή Early Contractor Involvement (ECI). Ως προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος – προσφορών έχει οριστεί η 17η Νοεμβρίου.
Το Vouliagmenis Mall Complex (VMC) περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα (συνολικής επιφάνειας 130 χιλ. τ.μ. και εκμισθώσιμης 85,5 χιλ. τ.μ.) και τα νέα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς (40 χιλ. τ.μ.).
Πρόκειται ειδικότερα για ένα συγκρότημα που στους πρώτους ορόφους θα έχει τα καταστήματα του εμπορικού και στους υψηλότερους τα γραφεία της προαναφερόμενης τράπεζας (διάσπαρτα κτήρια).
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από την πώληση του οικοπέδου στην Πειραιώς και την κατασκευή από την ίδια των κεντρικών γραφείων της η Lamda θα εισπράξει 147 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς είναι μια από τις δύο τράπεζες η οποία θα παρέχει δανειακά κεφάλαια στη Lamda για το Ελληνικό. Η δεύτερη είναι η Eurobank η οποία επίσης έχει υπογράψει συμφωνία (Μνημόνιο Συνεργασίας) με τη lamda για τη στέγασή της στο πρώην αεροδρόμιο.
Η διαδικασία που ακολουθεί η Lamda στην περίπτωση του Vouliagmenis Mall Complex (VMC) προσομοιάζει με αυτή για τη δημιουργία του οικιστικού πύργου, Riviera Tower, στο παραλιακό μέτωπο.
Σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για την επιλογή ECI για τον οικιστικό πύργο προσήλθαν τέσσερις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχαν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού με εμπειρία στα ψηλά κτήρια (Αρχιρόδον - Besix, Άβαξ - Rizzani de Eccher, ΓΕΚ Τέρνα – ACC και Bouygues Batiment International – Intrakat).
Επελέγη η κοινοπραξία Bouygues – Intrakat η οποία εν τέλει θα είναι και ο κατασκευαστής του Riviera Tower. Σε αρχικό στάδιο η Lamda άφηνε ανοιχτό αν ο ECI που θα επέλεγε θα είναι και ο κατασκευαστής.
Το ίδιο συμβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες και στην περίπτωση του Vouliagmenis Mall Complex. Εφόσον το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί είναι ικανοποιητικό και η συνεργασία στα πρώτα στάδια (σχεδιασμός, προγραμματισμός, εφοδιαστική αλυσίδα του έργου) η επιθυμητή, ο ECI που θα επιλεγεί πιθανόν να είναι και ο κατασκευαστής του VMC.
Το VMC είναι ο ένας από τους τέσσερις πόλους που περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Κέντρο (Commercial Hub) ανάπτυξη που θα εξελιχθεί στην πρώτη φάση του Ελληνικού. Αφορά έκταση 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Οι υπόλοιποι πόλοι του Commercial Hub απαρτίζονται από εμπορικό πάρκο, χώρους γραφείων και Πύργο μικτής χρήσης, τοπόσημο, ύψους 150 μέτρων, με ξενοδοχείο, γραφεία και διαμερίσματα.
Για τον προαναφερόμενο πύργο εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου, επένδυση συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, η Lamda έχει υπογράψει Συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο).
Με βάση στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τη διοίκηση της Lamda για το Vouliagmenis Mall έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από μισθωτές για το 87% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) και έχουν υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για το 24%. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65%.
Με την ολοκλήρωσή του η αξία του, βάσει εκτίμησης θα διαμορφωθεί σε 620 – 760 εκατ. ευρώ, θα έχει EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 41 έως 50 εκατ. ευρώ και απόδοση (yield) 6,5%.
Να σημειωθεί ότι στις υποδομές που έχει αναλάβει η Άβαξ στην έκταση του πρώην αεροδρομίου περιλαμβάνεται η υπογειοποίηση τμήματος του εσωτερικού αυτοκινητοδρόμου που φθάνει στο εμπορικό κέντρο.