Ένα «παράθυρο» διαρροής εσόδων από τον Προσωρινό Μηχανισμό Ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στις χονδρεμπορικές αγορές έκλεισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Χθες δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για επέκταση της επιβολής του πλαφόν ανά τεχνολογία και στις Δημοπρασίες στην Ενδοημερήσια Αγορά, πέρα από την Προημερήσια Αγορά.
Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Ένα «παράθυρο» διαρροής εσόδων από τον Προσωρινό Μηχανισμό Ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στις χονδρεμπορικές αγορές έκλεισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Χθες δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για επέκταση της επιβολής του πλαφόν ανά τεχνολογία και στις Δημοπρασίες στην Ενδοημερήσια Αγορά, πέρα από την Προημερήσια Αγορά. Η σχετική δυνατότητα είχε προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση το καλοκαίρι και τώρα τίθεται σε εφαρμογή, με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς να κάνουν λόγο για επιπλέον έσοδα 1 εκατ. ευρώ ημερησίως -κατά μέσο όροστο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή στον βασικό πλέον «κουμπαρά» από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το ΥΠΕΝ προχώρησε στην επιβολή του πλαφόν -που τέθηκε σε ισχύ από προχθες, ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του κ. Σκρέκα στο ΦΕΚ-, καθώς διαπίστωσε ότι συμμετέχοντες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κυρίως φορείς ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), υποδήλωναν τα φορτία τους στην Προημερήσια Αγορά για να παρακάμψουν το πλαφόν και διακινούσαν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στην Ενδοημερήσια. Βασικό κίνητρο ήταν προφανώς η αποκόμιση περισσότερων εσόδων, καθώς για τις μεγαβατώρες που διακινούνταν στην εν λόγω αγορά αμείβονταν με την Οριακή Τιμή Συστήματος και όχι με το πλαφόν.
Με την επέκταση του πλαφόν στα πρότυπα της Προημερήσιας Αγοράς -δηλαδή με καθορισμό ενός ανώτατου ορίου αμοιβής ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγήςκαι στην Ενδοημερήσια, εξομοιώνονται οι συνθήκες συναλλαγών και στις δύο αγορές και εξαλείφεται το κίνητρο «μεταφοράς» φορτίων από την Προημερήσια στην Ενδοημερήσια Αγορά.
Η κίνηση αυτή του ΥΠΕΝ συνέπεσε με την εξαγγελία νέου τέλους για την ανάκτηση των υπερεσόδων και στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για επιβολή τέλους 10 ευρώ/MWh στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο (που έρχεται να «απαντήσει» στη μικρή συγκομιδή εσόδων από τη συγκεκριμένη τεχνολογία τον τελευταίο μήνα…), η επιβεβαίωση για φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ για τη φετινή χρήση τουλάχιστον κατά 33%, η δέσμευση για καταλογισμό μέσα στον Νοέμβριο του φόρου 90% στα «παλαιά» υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών της περιόδου Σεπτεμβρίου 2021-Ιουνίου 2022 (πριν από την ενεργοποίηση του Προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης Υπερεσόδων) και η εξαγγελία νέου Ταμείου Αντιστάθμισης Κινδύνων με έσοδα που θα προέλθουν από αύξηση των ΥΚΩ σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών.
Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των πρωτοβουλιών, η επιδίωξη του ΥΠΕΝ να αντλήσει όσο περισσότερα έσοδα γίνεται από όλο το εύρος της αγοράς ενέργειας για τη συνέχιση της στήριξης των τελικών καταναλωτών διά της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς τα περιθώρια συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού στενεύουν…