H συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί για την ελληνική οικονομία την καλύτερη ασπίδα προστασίας, στο πλαίσιο της επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος δήλωσε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.
H συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί για την ελληνική οικονομία την καλύτερη ασπίδα προστασίας, στο πλαίσιο της επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος.
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι εάν και οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης αρχίζουν σταδιακά να γίνονται αισθητές και στη χώρα μας, οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. «Αυτό φαίνεται και από τους συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2008, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% σε σχέση με 1,8% στην ευρωζώνη ενώ και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή. Επισήμανε όμως ότι παρά τα θετικά αυτά μηνύματα δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να διευκολυνθεί η ροή των πιστώσεων, να ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να υποστηριχθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η πρόσφατη ανακοίνωση από τους Υπουργούς Οικονομίας και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των «7» προτείνει ένα σχέδιο δράσης, που, αν εφαρμοστεί πλήρως, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τελευταίο Συμβούλιο Ecofin και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ σημείωσε ότι, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την εσωτερική του αναδιοργάνωση, δίνει την απαραίτητη έμφαση στο να βοηθήσει τα μέλη του να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, ενώ και ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ