Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 07:09

Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη οδεύοντας να σημειώσει διήμερη άνοδο σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από τη δεκαετία του 1930.

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη οδεύοντας να σημειώσει διήμερη άνοδο σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από τη δεκαετία του 1930.

Το πετρέλαιο ακολούθησε την άνοδο των χρηματιστηρίων αξιών καθώς η κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει να διοχετεύσει περίπου 125 δισ. δολ. σε εννέα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη. Την εβδομάδα που πέρασε η International Energy Agency (ΙΕΑ) είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1993 καθώς οι οικονομίες εισέρχονται σε ύφεση.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 2,32 δολ., ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 83,51 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:59 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 83,50 δολ. το βαρέλι. Τις δύο προηγούμενες ημέρες το αργό σημείωσε άνοδο 7,5%, τη μεγαλύτερη από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν χθες άνοδο 3,49 δολ., ποσοστό 4,5%, φθάνοντας στα 81,19 δολ. το βαρέλι – τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τις 22 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές του που είναι 3,1% χαμηλότερες από πέρυσι έχουν υποχωρήσει 43% από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 11 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει το σχέδιο διάσωσης των πιστωτικών αγορών που περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ των 250 δισ. δολ. για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών σε εννέα μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Η Citigroup Inc., η Wells Fargo & Co., η JPMorgan Chase & Co., η Bank of America Corp., η Goldman Sachs Group Inc., η Morgan Stanley, η State Street Corp., και η Bank of New York Mellon Corp., είναι οι τράπεζες στις οποίες θα επενδυθούν τα κεφάλαια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη επένδυση θα γίνει και στην Merrill Lync & Co.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο που σημείωσαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου αναρριχήθηκε έως 1,81 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 79,27 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 10:29 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 79,09 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 3,37 δολ., ποσοστό 4,5%, κλείνοντας χθες στα 77,46 δολ. το βαρέλι.