Σύμφωνα με οικονομικές εκθέσεις που δημοσίευσαν πολυεθνικές εταιρείες με έδρα την Ευρώπη, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδά τους σημείωσαν ιδιαίτερη αύξηση στην Κίνα.
Τoυ Τσου Λιν (Zhu Lin)
Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κίνας Σουν Σιάο (Sun Xiao) δήλωσε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες εξακολουθούν να αισιοδοξούν για την κινεζική αγορά καθώς η ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και η τεράστια αγορά της συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για αυτές.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας (CCPIT) διεξήγαγε έρευνα σε περίπου 160 ευρωπαϊκές πολυεθνικές επιχειρήσεις σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, το 19% των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα επέκτεινε τις υπάρχουσες παραγωγικές του δραστηριότητες, το 65% τις διατήρησε σε σταθερά επίπεδα, το 15% σημείωσε μείωση των δραστηριοτήτων του και λιγότερο από 1% δήλωσε τον ολικό τερματισμό τους.
Η κινεζική αγορά έχει καταστεί το σημαντικότερο στοιχείο στις εξαμηνιαίες αναφορές πολλών ευρωπαϊκών πολυεθνικών επιχειρήσεων. H BASF, ο γερμανικός γίγαντας χημικών, δημοσίευσε έσοδα 6,17 δισ. ευρώ στην Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 11,5% σε ετήσια βάση. Η βρετανική εταιρεία προϊόντων ευρείας κατανάλωσης Reckitt Benckiser δήλωσε ότι η ισχυρή ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς εκτόξευσε τις πωλήσεις ορισμένων προϊόντων απολύμανσης, καθώς επίσης βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και λοιπών συμπληρωμάτων διατροφής. Η γαλλική L'Oreal, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της ομορφιάς, είχε ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση των πωλήσεών της στις αναδυόμενες αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο, με την αύξηση στη Βόρεια Ασία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Κίνα, να φτάνει το 10,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Danone, η γαλλική εταιρεία τροφίμων, ανέφερε έσοδα 13,3 δισ. ευρώ και αύξηση 7,4%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο οι επιχειρήσεις βρεφικού γάλακτος στην Κίνα γνώρισαν επίσης ταχεία ανάπτυξη.
Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα, ο Σουν Σιάο δήλωσε ότι οι περισσότερες έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της κινεζικής αγοράς. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, η Airbus άνοιξε το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας στο βιομηχανικό πάρκο της Σουτσόου. Τον Ιούλιο η BASF Europe αποφάσισε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής στην πόλη Τσαντσιάνγκ της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.
Η οικονομική συνεργασία της Κίνας με την Ε.Ε. εξακολουθεί να έχει ευρείες προοπτικές. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους η Ε.Ε. ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Το εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 8,9% φθάνοντας τα 3,23 τρισ. γιουάν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13,7% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Κίνας. Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 19,7% στα 2,14 τρισ. γιουάν, με το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας να αυξάνεται επίσης κατά 71,7 % φθάνοντας το 1,05 τρισ. γιουάν. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις της Ε.Ε. στην Κίνα αυξήθηκαν 15% σε ετήσια βάση.