Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 11:30

Citi: Γιατί το γερμανικό σχέδιο των 200 δισ. ευρώ συνιστά απειλή για τα κρατικά ομόλογα στην Ευρωζώνη

Τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κρούει η Citi, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει το γερμανικό πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ συνολικά στην Ε.Ε. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι το γερμανικό σχέδιο είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, ενώ ενέχει σοβαρούς κινδύνους. 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κρούει η Citi, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει το γερμανικό πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ συνολικά στη ζώνη του ευρώ. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι το γερμανικό σχέδιο είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, ενώ ενέχει σοβαρούς κινδύνους. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi η ασπίδα προστασίας έναντι της ενεργειακής ακρίβειας που ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς (εξοργίζοντας τις Βρυξέλλες  και τα άλλα 26 κράτη - μέλη της Ε.Ε.) θα μπορούσε  να κόψει 2 ποσοσισταίες μονάδες από τον γερμανικό πληθωρισμό το 2023. Και πάλι ομως αυτός θα είναι κοντά στο 8%, ενώ οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έχει συνέχεια. 

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ακόμη ότι το πακέτο μπορεί να μετριάσει, αλλά δεν θα αποτρέψει τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ. «Ίσως απαλύνει την ύφεση που έρχεται, αλλά κατά την άποψή μας δημιουργεί και κινδύνους» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σημερινό σημείωμά τους προς επενδυτές. 

Οι κίνδυνοι πηγάζουν από τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο, αλλά και πώς θα επηρεάσει τα σχέδια και τον δανεισμό των άλλων κρατών - μελών. «Υπάρχει το ρίσκο να δούμε και άλλους να ακολουθούν το γερμανικό παράδειγμα» εξήγησε στο CNBC ο Κρίστιαν Σουλτς, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για την Ευρώπη. 

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο στις αγορές, ο Σουλτς δεν δίστασε να θυμίσει τα όσα έγιναν πρόσφατα στη βρετανική αγορά, όταν η κυβέρνηση της Λιζ Τρας ανακοίνωσε τεράστιες φοροελαφρύνσεις. Ήταν τέτοιο το σφυροκόπημα στα βρετανικά κρατικά ομόλογα, που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να μην καταρρεύσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία που είχαν μεγάλη έκθεση σε αυτά.

Μία τέτοια αντίδραση της αγοράς δεν αποκλείεται και στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε ο Σουλτς. Αν και η Γερμανία είναι αρκετά ισχυρή  για να αντέξει μία πίεση στις τιμές και επακόλουθη εκτίναξη στις αποδόσεις των ομολόγων της, για τις μικρότερες και δη υπερχρεωμένες χώρες, κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως οδυνηρό. 

Ακόμη και εάν δεν φτάσουμε σε αυτό το δυσμενές σενάριο όμως, η όποια μεγάλη αύξηση του δανεισμού της Γερμανίας από τις αγορές, θα ανάγκαζε πιθανότατα την ΕΚΤ σε ακόμη πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική (δηλαδή ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων) κάτι που με τη σειρά του θα ωθούσε ακόμη υψηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Ελλάδα και Ιταλία θα ήταν βεβαίως οι χώρες που θα είχαν να χάσουν τα περισσότερα από μία τέτοια εξέλιξη, αφού εμφανίζουν ήδη το υψηλότερο, με διαφορά, κόστος δανεισμού. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους σκαρφάλωσε πρόσφατα πάνω από το 5% και σήμερα διαμορφώνεται στο 4,7%. Πολύ κοντά, στο 4,57% η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομόλογου, ενώ στο 2,133% έχει ανέλθει εκείνη του 10ετους Bund. 

naftemporiki.gr