ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intrakat διεκδικούν το έργο της κατασκευής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του πάρκου στη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού, προϋπολογισμού 100 με 120 εκατ. ευρώ.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intrakat διεκδικούν το έργο της κατασκευής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του πάρκου στη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού, προϋπολογισμού 100 με 120 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά» η Lamda Development δέχθηκε τέσσερις προσφορές τις οποίες θα εξετάσει για να καταλήξει στον ανάδοχο.
Όπως σημειώνεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που έχει προηγηθεί οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό δεν σχεδιάζονται ως ένα συμβατικού τύπου συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα ενός Μητροπολιτικού Αστικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ως βασική αρχή σχεδιασμού του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου το οποίο περιλαμβάνει αθλητικές κτηριακές εγκαταστάσεις και όχι αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο.
Βάσει της ΜΠΕ οι εγκαταστάσεις του νέου αθλητικού κέντρου στο Ελληνικό θα περιλαμβάνουν:
Κέντρο Κολύμβησης με 3 κολυμβητικές δεξαμενές (ΚΔ) και συγκεκριμένα μια στεγασμένη 53m x 25m – βάθος 2m, μια υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 2m και μια επίσης υπαίθρια ΚΔ 50m x 25m – βάθος 3m με κερκίδες χωρητικότητας 1000 ατόμων.
Κλειστό προπονητήριο ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, Ακαδημία Ενόργανης και «πολλαπλό» προπονητήριο.
Εγκαταστάσεις στίβου (ανοιχτός στίβος, ανοιχτό πεδίο ρίψεων, κλειστό προπονητήριο στίβου και κτήριο κερκίδων στίβου). Ο χαρακτήρας της εγκατάστασης είναι προπονητικός αλλά προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας αγώνων.
Εγκαταστάσεις Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με κτήριο αποδυτηρίων και διοίκησης ποδοσφαίρου καθώς και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.
Ακαδημία Ποδοσφαίρου με ένα Γήπεδο Ποδοσφαίρου (θα φέρει διαγράμμιση γηπέδου Χόκεϋ) με συνθετικό χλοοτάπητα, 2 γήπεδα 7 x 7 επίσης με συνθετικό χλοοτάπητα, καθώς και ένα Κεντρικό Κτήριο Διοίκησης και Υποστηρικτικών Λειτουργιών.
Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα για τέλεση και αγώνων και επιπλέον 6 κλειστά προπονητήρια.
Ακαδημία Αντισφαίρισης (Τένις) η οποία θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 20 Γήπεδα Αντισφαίρισης που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από ένα κεντρικό κτήριο διοίκησης και υποστηρικτικών λειτουργιών. Μετά την αποπεράτωση της προτεινόμενης χάραξης της γραμμής του τραμ, προβλέπεται να προστεθούν ακόμη 8 Γήπεδα Αντισφαίρισης, καθώς και ένα επιπλέον κτήριο που θα φιλοξενεί χρήσεις εστίασης.
Τέσσερα υπαίθρια γήπεδα beach volley και κτήριο διοίκησης - βοηθητικών χώρων καθώς και τρία υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης και 1 υπαίθριο γήπεδο αντισφαίρισης στην περιοχή Κανόε – Καγιάκ.
Επίσης οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό περιλαμβάνουν ξενώνες διαμονής αθλητών με 272 κλίνες (121 κλειδιών). Το κτήριο θα αναπτυχθεί σε 2 επίπεδα ανωδομής και 2 επίπεδα υπογείων με συνολική κάλυψη 6.252 τ.μ., μικρότερη της επιτρεπόμενης. Οι μονάδες φιλοξενίας χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, δίκλινων των 25τ.μ., και τετράκλινων των 50τ.μ. και των 70τ.μ..