Στην επιλογή του Κριστόφ Φρανκέλ ως προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προχώρησε σήμερα το Συμβούλιο των Διοικητών του Μηχανισμού, το οποίο απαρτίζεται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Στην επιλογή του Κριστόφ Φρανκέλ ως προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προχώρησε σήμερα το Συμβούλιο των Διοικητών του Μηχανισμού, το οποίο απαρτίζεται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Frankel θα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου από τις 8 του μηνός, οπότε και λήγει η θητεία του σημερινού επικεφαλής κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ή νωρίτερα αν ληφθεί οριστική απόφαση.
«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία επιλογής νέου Διευθύνοντος Συμβούλου με τέσσερις εξαιρετικούς υποψηφίους, αλλά κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να καλύψει το πολύ υψηλό όριο του 80% των ψήφων. Ως εκ τούτου, για να διασφαλιστεί η συνέχεια στη διεξαγωγή των τρεχουσών εργασιών του ESM, το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε τον Κριστόφ Φρανκέλ να ηγηθεί του ESM σε προσωρινή βάση. Ο κ. Φρανκέλ υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος από τη δημιουργία του ESM το 2012 και έχει εξαιρετικό επαγγελματικό υπόβαθρο στον τομέα των χρηματοοικονομικών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τον Κλάους για τις ακούραστες προσπάθειές του και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του στην ίδρυση και ανάπτυξη του ESM σε έναν αξιόπιστο θεσμό, μια άγκυρα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Paschal Donohoe, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.
Από την πλευρά του ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «τα δέκα χρόνια μου στο τιμόνι του ESM ήταν μια περίοδος πρόκλησης για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Χάρη στη σκληρή δουλειά όλων των μελών του προσωπικού, μπορέσαμε να βοηθήσουμε τα μέλη του ESM να "πλοηγηθούν" σε δύσκολες κρίσεις και να διατηρήσουν τη ζώνη του ευρώ ενωμένη. Ως αποτέλεσμα προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο και αρκετών νέων θεσμών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια – συμπεριλαμβανομένου του EFSF και του ESM – η ζώνη του ευρώ είναι πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη σήμερα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Αφήνω τον ESM στα πολύ αρμόδια χέρια του αναπληρωτή μου, Christophe Frankel, και του διοικητικού συμβουλίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Christophe Frankel για την ηγεσία του ιδρύματος μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση»