Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 09:55

ΥΠΑΝ: Συγκράτηση τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης

Υστατη προσπάθεια ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να διατεθεί από αύριο στην κατανάλωση στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, καταβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιώντας σειρά συναντήσεων και επαφών με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα πετρελαιοειδή.

Υστατη προσπάθεια ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να διατεθεί από αύριο στην κατανάλωση στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, καταβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιώντας σειρά συναντήσεων και επαφών με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα πετρελαιοειδή.

Χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, συναντήθηκε με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της Ενωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής, ενώ σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρ. Φώλιας συναντάται με παράγοντες των δύο ανωτέρω φορέων, καθώς και των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας.

Από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Βλάχου, το μόνο συμπέρασμα το οποίο κατέστη δυνατό να συναχθεί ήταν ότι μεταπωλητές και βενζινοπώλες εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις για την τιμή που θα πάρει το πετρέλαιο θέρμανσης κατά την πρώτη ημέρα διάθεσής του στην κατανάλωση.

Ο πρόεδρος της ΟΒΕ, κ. Μιχάλης Κιούσης, εκτίμησε ότι το πετρέλαιο θα τιμολογηθεί έως τα 75 λεπτά το λίτρο, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής, κ. Γ. Μασαλής, δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα τιμολογηθεί λίγο πάνω από τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή κοντά στα 70 λεπτά το λίτρο. Υπογράμμισε δε, ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η πρώτη τιμή που θα λάβει το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του περυσινού Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από τα 65 με 67 λεπτά το λίτρο σε μέσα επίπεδα, για να κλείσει την άνοιξη στην τιμή των 83,5 ευρώ το λίτρο και ότι στις διεθνείς αγορές η τιμή του μαύρου χρυσού ήταν 80 με 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ, φέτος, που ήδη το πετρέλαιο τιμολογείται σε χαμηλότερα επίπεδα, η τιμή λιανικής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 2007.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, ζήτησε από την αγορά η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης να γίνεται πάντα με παραστατικά και με τα πιστοποιημένα βυτιοφόρα, ενώ επέμεινε για την παράδοση των σωστών ποσοτήτων στους καταναλωτές, τονίζοντας παράλληλα ότι «το πετρέλαιο θέρμανσης έχει μια μόνο και πολύ συγκεκριμένη ποιότητα».

Νησιά και Β. Ελλάδα

Την Παρασκευή ή το Σάββατο θα γίνει δυνατή η τροφοδοσία νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας με πετρέλαιο θέρμανσης, έναντι της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει η περίοδος διανομής. Αυτό υποστηρίζουν οι εταιρείες εμπορίας, καθώς όπως αναφέρουν, με την εφαρμογή του νέου συστήματος (πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»), δεν μπορούν να εκτελωνίσουν το πετρέλαιο αυτό πριν το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας, είχε ζητηθεί εγκαίρως από το υπουργείο Οικονομίας να επιτραπεί ο εκτελωνισμός του πετρελαίου θέρμανσης μία εβδομάδα νωρίτερα, κάτι που θα βοηθούσε στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών των απομακρυσμένων περιοχών και ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας. Ωστόσο το αίτημα δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο.

Στη… συνταγή των μόνιμων διαφωνιών για ζητήματα όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα υγρά καύσιμα, το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων και η χρήση ταμειακών μηχανών, επέμειναν για μια ακόμη φορά οι εμπλεκόμενοι στα πετρελαιοειδή, τοποθετούμενοι επί της δημόσιας διαβούλευσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την τόνωση του ανταγωνισμού στην πετρελαϊκή αγορά.

Η περίληψη των θέσεων που διατύπωσαν οι φορείς του κλάδου, ανέδειξε και πάλι τη μόνιμη διαφωνία τους για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ώστε οι τιμές των πετρελαιοειδών να μειωθούν.

Οπως και να έχει πάντως, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία το αργότερο έως τις 29 Νοεμβρίου θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της, τις οποίες θα επεξεργαστεί στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφασίσει ποια μέτρα θα κάνει αποδεκτά και ποια θα απορρίψει.

Σε ό,τι αφορά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, πηγές της «Ν» αναφέρουν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να μην εξαντλήσει την προθεσμία που της δίνει ο νόμος.

Αμεση ενημέρωση για μεταβολές

Αγορανομική διάταξη με την οποία υποχρεώνονται οι πρατηριούχοι λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων να ενημερώνουν άμεσα το ΥΠΑΝ σε περίπτωση μεταβολής των τιμών λιανικής πώλησης, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος. Σύμφωνα με την Α.Δ., κάθε πρατηριούχος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υποχρεούται να γνωστοποιεί την τιμή λιανικής πώλησης, για κάθε ένα είδος καυσίμου (βενζίνη αμόλυβδη 95 ή Unleaded 95, βενζίνη νέα σούπερ ή Super LRP, βενζίνη S. αμόλυβδη 98 ή S. Unleaded 98, βενζίνη S. αμόλυβδη 100 ή S. Unleaded 100, πετρέλαιο κίνησης ή Diesel, πετρέλαιο θέρμανσης) χωριστά, ανά λίτρο, στο υπουργείο Ανάπτυξης - Τομέας Ενέργειας / Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων μέσω του Διαδικτύου ή γραπτού τηλεφωνικού μηνύματος (sms).

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ