Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν ισχυρό και άντεξε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Σε πλεονεκτική θέση η Εθνική μετά την ομολαποίηση της κατάστασης, έτοιμη να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν ισχυρό και άντεξε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Στην χώρα μας το τραπεζικό σύστημα δεν έπαθε τίποτα, σε σύγκριση με τα όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες, τόνισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές και τραπεζίτες.
Όπως σημείωσε ο κ.Αράπογλου, τα δάνεια σε καθυστέρηση δεν εμφανίζουν καμία ένδειξη ότι αυξάνονται, το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας 2007-2009 δεν μεταβάλλεται και το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται πλέον στην επάρκεια κεφαλαίων, τη ρευστότητα και την ποιότητα χαρτοφυλακίου και όχι στην κατάκτηση μεριδίων με βάση την κερδοφορία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις γραμμές χρηματοδότησης της Εθνικής τόσο στο διατραπεζικό σύστημα, όσο και προς τους ιδιώτες, ο Τάκης Αράπογλου τόνισε ότι οι δανειοδοτήσεις της τράπεζας συνεχίζονται κανονικά. Για τον τομέα της στεγαστικής πίστης επεσήμανε ότι έχουν "σφίξει τα πιστοληπτικά κριτήρια", ώστε η τράπεζα να προφυλάξει ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της.
Όπως εκτίμησε, γενικότερα σε διεθνές επίπεδο -και χωρίς να αποτελεί εξαίρεση η ελληνική αγορά- οι συνέπειες της κρίσης θα έχουν ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων μέσω και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Για τα υψηλά επιτόκια στην διατραπεζική αγορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που όπως είπε, εξαρτάται από το χρόνο ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο κ. Αράπογλου τόνισε επίσης πως οι βασικοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας (το 53% περίπου το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνική κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές) και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "στο γύρισμα" (όταν περάσουμε από την κρίση στην ομαλοποίηση της κατάστασης) θα είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έτοιμη να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.