Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και η Ελλάδα παίρνει μέτρα για να διατηρήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και η Ελλάδα παίρνει μέτρα για να διατηρήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας χθες στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον και το βασικό θέμα που κυριαρχεί είναι η παγκόσμια κρίση και η αναζήτηση διεξόδου, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειές της.
Η Ελλάδα σταδιακά αισθάνεται τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν και οι έως τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Αυτό φαίνεται, πρόσθεσε ο υπουργός, και από τους συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2008 η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5%, έναντι μέσου ρυθμού ανάπτυξης 1,8% στην Ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ότι εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή. «Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Περιγράφοντας τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εν μέσω της κρίσης, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται από το 2004, λέγοντας ότι «αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας, στο πλαίσιο της επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος».
Η συμφωνία των «7»
Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Οικονομίας και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των «7» για ένα σχέδιο δράσης κατά της κρίσης, εκτίμησε ότι αν εφαρμοστεί πλήρως, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Ενα παρεμφερές σχέδιο αποφασίστηκε για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τελευταίο Συμβούλιο Ecofin και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Τόνισε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να συντονίσουν στενά την εφαρμογή των αποφάσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής καθώς και την ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ τόνισε ακόμα ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όλοι οφείλουμε να συνεργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις οικονομίες σε μετάβαση και να ακολουθούμε συντονισμένες πολιτικές για να διευκολύνουμε την παγκόσμια ανάκαμψη.
Το ΠΑΣΟΚ
Να αποσύρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να αναθεωρήσει τις προτεραιότητες και τις επιλογές της δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής, κάλεσε χθες την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και γενικός εισηγητής του προϋπολογισμού 2009, Χρήστος Παπουτσής.
«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2009 που παρουσίασε η κυβέρνηση, αποτυπώνεται η πρόθεσή της για σοβαρά περιοριστικά μέτρα και γενναία φοροεπιδρομή εις βάρος των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πολιτικές επιλογές, δηλαδή, που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας σήμερα», είπε ο κ. Παπουτσής. Πρόσθεσε ότι το προσχέδιο «βασίζεται σε μια εικονική πραγματικότητα, την οποία αντιλαμβάνονται μόνο ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης», καθώς και ότι «οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. οδηγούν την πραγματική οικονομία σε κατάσταση ύφεσης».