Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 08:53

Market Beat: Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ διαμορφώνει τάση διεθνώς και την Αθήνα οι Τράπεζες

Με τα χρηματιστήρια στην Ασία σε ανοδική κίνηση και το δολάριο σε υποχώρηση εν όψει των στοιχείων από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο για τέταρτη μέρα στη σειρά. Μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Με τα χρηματιστήρια στην Ασία σε ανοδική κίνηση και το δολάριο σε υποχώρηση εν όψει των στοιχείων από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο για τέταρτη μέρα στη σειρά. Μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Τα διεθνή

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,6% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,9%, βασιζόμενη στην καθυστερημένη ανάκαμψη των μετοχών των ΗΠΑ που βοήθησε στον περιορισμό των αρχικών απωλειών.
  • Ο S&P 500 έκλεισε την Τετάρτη 0,20% χαμηλότερα και ο Nasdaq Composite έκλεισε με πτώση 0,25%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας και η οικονομία επιβραδύνονται καθώς και η αιφνιδιαστική κίνηση της Reserve Bank of Australia να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης,  τροφοδότησε τις ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και αύξησε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
  • Αλλά αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν. «Η αισιοδοξία που ενίσχυσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποχώρησε καθώς τα στοιχεία των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν την ανάγκη για περαιτέρω, αποφασιστική πολιτική δράση της κεντρικής τράπεζας», δήλωσαν αναλυτές της ANZ.

Στην Αθήνα

Η καθοδικά συντονισμένη έναρξη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μαζί με το -0,5% στα ΣΜΕ του S&P500 φώναζε πως η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μετά τη χαρά στο διήμερο από τη διακοπή μιας καθόδου διαρκείας, θα έβλεπε τα πράγματα τουλάχιστον διαφορετικά.  Θα δινόταν έτσι και στους λίγους αλλά τολμηρούς ιδιώτες επενδυτές  να διαπιστώσουν που το πάνε οι ισχυροί θεσμικοί.

Γνωρίζουμε ότι περίμεναν ένα rebound πριν το τέλος του μήνα. Ίσως έπιασαν νωρίς την αντίδραση από τα χαμηλά που εμφανίστηκε στη σύνοδο της Δευτέρας. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα μικρότερο της μιας μονάδας.  Και η απληστία των ισχυρών έφερε στα πρώτα λεπτά άνοδο ως τις 824,5 μονάδες. Όποιος ξεφόρτωσε εκεί ανακουφίστηκε. Αλλά και εκείνοι που δεν έκαναν τίποτε δεν καρδιοχτύπησαν πολύ.

Με δυο κύματα πωλήσεων σε μία ώρα ο ΓΔ από τις 824,5 βρέθηκε χαμηλότερα από τις 819 και εντέλει το κατώτερο μέρας ορίστηκε λίγο μετά τις 13:00 και ήταν οι 818,2 μονάδες. Υπήρξε συνεπώς εγγύηση για τις αντοχές στις όποιες πιέσεις προκάλεσαν, όσοι έσπευσαν να πάνε τα λεφτά των κερδών από το trading του τριημέρου στην Τράπεζα.  Έτσι στις 15:00, με τζίρο κοντά στα 25 εκατ. ο ΓΔ καθόταν στις 820 μονάδες με το αξιοπρεπές -0,4% με τον πανευρωπαϊκό  StoxxEurope 600 στο -0,8%. Η στάση των θεσμικών ακόμα και κατά την παρακολούθηση των ταλαντώσεων πανευρωπαϊκά τονίζει την ύπαρξη διαφορετικών κριτηρίων.

Μπορεί να μην άλλαξε το χαμηλό ημέρας, αλλά στο κλείσιμο το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν σαφώς μικρότερο από αυτό των 10 και άνω, που ίσχυε στο μεγαλύτερο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Το κεντρικό πρόβλημα της αγοράς είναι η απουσία ενδιαφέροντος για μετοχές εκτός των FTSE25 & FTSEM. Για να γίνει κατανοητό, αρκεί να αναφέρουμε πως στα 44,6 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 42,7 αφορούσαν τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και 1,1 πήγαν στις μετοχές του FTSEM. Άρα ούτε 1 εκατ. ευρώ δεν κατευθύνθηκε σε συναλλαγές εκτός των 45 που συνθέτουν τους δείκτες κεφαλαιοποίησης.

Μετά την εκτίναξη υπό μορφή απελευθέρωσης συμπιεσμένου ελατηρίου η επιστροφή των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα, έστω και αν ήταν ελεγχόμενες, έδειξε πως η ελπίδα για χαλάρωση των ρυθμών της αύξησης των επιτοκίων μπορεί να μην είχε βάση. Στην Αθήνα η δυναμική ήταν στην πραγματικότητα συσσώρευση σε στενό εύρος τιμών, ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές από το πρωί ειδοποίησαν για μια πιθανή υποχώρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, που έδωσε μεγάλα κέρδη στους βασικούς δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων.

Από την Eurobank Equities ειδοποίησαν: “Περιμένουμε πως το πρόσφατο ράλι θα περιοριστεί, αποτυπώνοντας τις περιορισμένες προοπτικές για μία αλλαγή στάσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, όπως παρουσιάστηκε και χθες από επίσημα στελέχη της FED”.

Την ερμηνεία που έδωσαν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές επέλεξαν και από το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. : “Ανοδική εκτόνωση με σημαντικά κέρδη είχαμε χθες στο εσωτερικό και εξωτερικό, ενδεχομένως με την προσδοκία σταδιακής κορύφωσης των επιτοκίων, καθώς η άνοδός τους στα εκτιμώμενα επίπεδα, έχει πιθανότατα εν μέρει προεξοφληθεί. Σε αυτό το πλαίσιο οι Αγορές είναι ‘ευερέθιστες’ σε στοιχεία και εξελίξεις που μπορούν να διαβαστούν ως θετικά. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα μακροοικονομικά δεδομένα και εκμεταλλευόμαστε τις ανοδικές αντιδράσεις, αλλά εκτιμούμε ότι η τάση παραμένει πτωτική, καθώς ακόμα δεν έχουμε χειροπιαστές ενδείξεις διαφοροποίησης του μακροοικονομικού κλίματος. Για το Χ.Α., ορισμένες Δεικτοβαρείς Εισηγμένες βρέθηκαν σε πολλαπλασιαστές, που για την ορατότητα που έχουμε στην παρούσα φάση, λογίζονται ως ελκυστικές μεσοπρόθεσμα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed που μπορεί να οδηγήσει σε «ανώμαλη προσγείωση» την αμερικανική οικονομία κυριάρχησαν στην χθεσινή συνεδρίαση . Ο Dow Jones υποχώρησε 0,14% ή 42,5 μονάδες στις 30.274, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,20% στις 3.783 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 11.148,6 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+3,2%) και Visa (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,7%) και JP Morgan (-0,9%).

Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ αύξησε τις προσλήψεις τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση για εργαζομένους παραμένει ισχυρή παρά τα αυξημένα επιτόκια και τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο σε χαμηλό 15 μηνών καθώς η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης εν μέσω αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed άσκησε καθοδικές πιέσεις στις εισαγωγές.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,75% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,13%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε χαμηλό 20 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, προσγειώθηκε στις 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,9 του Αυγούστου. Ήταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,2. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,02% στις 398,9 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,48% στις 7.052,6 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,21% στις 12.517,2 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,90% στις 5.985,5 μονάδες. Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 1,2% σε σχέση με το δολάριο.

ΧΑ

Με άμυνα στις εισαγόμενες πιέσεις το -0,48% στην Αθήνα    

Οι επενδυτές στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, με μέτριο τζίρο και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 819,43 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν  τον τζίρο κατά 7,6 εκατ. ευρώ και ψαλίδισαν ελαφρώς τις αποτιμήσεις  οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 819,14 από 823,09 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,48% ή 3,95 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Εμφανίστηκαν 7 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 42,8 εκατ.) που συγκέντρωσαν ισχνό  αγοραστικό ενδιαφέρον ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από +1,00% 3 οι ΒΙΟ +2,86%, ΔΕΗ +1,45%, ΕΥΔΑΠ +1,24%, και ακολούθησε η ΤΙΤC +0,89%. Στον αντίποδα βρέθηκαν 18, αλλά με απώλειες και πάνω από -1,50%  εμφανιστήκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,17%, ΠΕΙΡ -2,64%, ΟΤΕ -2,42%, ΣΑΡ -1,61%, και  ΑΡΑΙΓ -1,50%.  

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,6 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,095 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ  αφορούσαν 1,873 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ  501.345 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ 337.640, την ΔΕΗ 278.678  ευρώ, και την ΜΟΗ 100.843 ευρώ.

Τα διεθνή

Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν σταθερή εικόνα με συντονισμό των απωλειών ενώ εμφάνιζαν απώλειες από το ξεκίνημα, καθώς σχεδόν όλα είχαν μεταβολές της τάξης του -1,2% και πάνω ως -2,0% ο ιταλικός ΜΙΒ.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έμεινε πάνω από το όριο των 3700 μονάδων επιστρέφοντας από τις 3770 κινούμενος πτωτικά σήμερα Τετάρτη  5/10  και έχει απώλειες -1,6% από την πρώτη ώρα. Η μεταβολή του Stoxx Europe 600 όταν έκλεισε  η Αθήνα ήταν -1,22%.

Στατιστικά

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 38 από 76 και 57 από 29 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,600 από 59,881 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,639% την προηγούμενη πέρασε στο 4,668% έχοντας φθάσει στο 4,724% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε -0,48% χαμηλότερα στις 1974,69 από 1984,25 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 9,56 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης  4/10, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,41%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Ενίσχυσαν τα short στοιχήματα με χαμηλούς όγκους

Η διεύρυνση της απόστασης του κλεισίματος των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι του κλεισίματος του 25άρη μεγάλωσε υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις των traders για την ισχύ της ανόδου του διημέρου. Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο για τρία λεπτά και σε αρνητικό σταθερά από τις 10:45 και δεν του επέτρεψαν να σημειώσει τιμή κάτω από τις 1971 μονάδες. Το άνοιγμα στις 1982,40 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,85 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,56 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:44 και ήταν οι 1987,33 μονάδες (+0,16%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:10 και ήταν οι 1971,00 μονάδες (-0,67%). Το κλείσιμο στις 1974,69 από 1984,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,48% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,818 εκατ. ευρώ.

Για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση , χρειάζεται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2040 μονάδων και 2050 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και κίνηση προς τις 2069 - 2107 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται επιστροφή χαμηλότερα των 1954 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και χαμηλότερα των 1900.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 356 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1972,25 κατώτερο 1950,00 με τελευταίες τιμές στις 1950,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1959,00 από 1968,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5803 από 5826. Άλλαξαν χέρια επίσης 140 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου ανώτερο μέρας στις 1969,75 και κατώτερο στις 1954,00 με τιμή κλεισίματος στις 1956,00 από 1963,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 158 από 97 στη σειρά αυτή. Επίσης διακινήθηκαν 25 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 1961,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 25.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 και τις 2000 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκαν  12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1900 μονάδες. Της επόμενης σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τρίτης  4/10 έκλεισε στις 535,55 μονάδες με μεταβολή +4,02%. Χθες Τετάρτη  5/10, κινούμενος μεταξύ 527,86 μονάδων (-1,44%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 536,18 μονάδες (+0,12%), και ανώτερο τις 536,18 (+0,12%), έκλεισε στις 532,77 μονάδες με μεταβολή -0,52%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 9,559 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,92% απασχόλησε 4,273 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,32% απασχόλησε  2,541 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -2,64% απασχόλησε 1,273  εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,11% απασχόλησε 0,971 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν ενώ άλλαξαν σποραδικά υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 4480 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,853 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 93.440 από 93.654.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2995 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,15 ευρώ και έγιναν 17.172 από 15.366 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 237 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,870 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 20.381 από 20.183.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Με το δεξί μπήκαν οι Αγορές στο τελευταίο και κρισιμότερο τρίμηνο του έτους, πραγματοποιώντας μια αναμενόμενη αντίδραση από τις πρόσφατα υπερπουλημένες ζώνες τιμών.

Την αφορμή έδωσαν τα χειρότερα των αναμενομένων στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ, προεξοφλώντας λιγότερο επιθετική στάση από την FED.

Συνδυαστικά, η πτώση των αποδόσεων στα Κρατικά ομόλογα και αυτή της τιμής του Φυσικού Αερίου σε νέα χαμηλά 2 μηνών, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για μια “εξαέρωση” του συστήματος.

Παρά την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, δικαιολογώντας την παρούσα κίνηση ως μια αντίδραση τεχνικής φύσεως.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντιστάθηκε στην κατάρρευση των διεθνών δεικτών, καταφέρνοντας να κρατήσει την ισχυρή διαγραμματική βάση των 790 - 780 μονάδων, ακυρώνοντας παράλληλα στην χθεσινή συνεδρίαση το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης.

Μια οπισθοχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΓΔ στον ΕΚΜΟ 9 ημερών και το ανοδικό “gap” των 810 και 805 μονάδων αντίστοιχα. Πιθανή διατήρηση της ανοδικής τροχιάς, θα δοκίμαζε την μεσοπρόθεσμη τάση στις 835 μονάδες, με τις 855 και 873 μονάδες να διαμορφώνουν τα επόμενα σημαντικά επίπεδα αντίστασης.

Ανάλογη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, ο οποίος θα πρέπει να διατηρηθεί ψηλότερα του ανοδικού “χάσματος” στις 515 μονάδες. Η μεσοπρόθεσμη τάση θα κριθεί με την κατοχύρωση των 543 μονάδων, ενώ ανοδική διαφυγή θα είχαμε μόνο με την υπέρβαση της πρόσφατης διπλής κορυφής και των 573 μονάδων.

Την μετέπειτα πορεία των Αγορών θα κρίνουν τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας και της ανεργίας των ΗΠΑ αύριο και την Παρασκευή, η δημοσίευση των πρακτικών της νομισματικής πολιτικής της EKT αύριο Πέμπτη και η Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, με βασικό θέμα συζήτησης αυτό της Ενέργειας.

Για την Εγχώρια Αγορά, η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ο Οίκος μας κατατάσσει 2 σκάλες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα ΒΒ με θετική προοπτική.

Σήμερα

Η επιστροφή στη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών είναι ξεκάθαρη στις ασιατικές συναλλαγές

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με άνοδο +0,92%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,03%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε +1,47%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -0,10%

Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης είχε αργία

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +0,77% και ήταν στις 473,63 μονάδες.