Ποσό της τάξεως των 7-8 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα χρειαστεί να διαθέσει ο ΟΔΔΗΧ για να «κρατήσει» το χρέος φέτος στο επίπεδο των 355 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Ποσό της τάξεως των 7-8 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα χρειαστεί να διαθέσει ο ΟΔΔΗΧ για να «κρατήσει» το χρέος φέτος στο επίπεδο των 355 δισ. ευρώ.
Συγχρόνως, για το 2023 θα επιδιωχθεί να μην περιοριστεί το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του κράτους κάτω από τα 30-32 δισ. ευρώ, ειδικά αν δεν επιτευχθεί ο εθνικός στόχος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας των ομολόγων.
Για να συμβεί αυτό, θα προγραμματιστούν εκδόσεις ομολόγων της τάξεως των 8-10 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες στην αγορά.
Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε τον στόχο της συγκράτησης της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 169,1% για φέτος -με χρέος γενικής κυβέρνησης στα 355 δισ. ευρώ και ΑΕΠ στα 210 δισ. ευρώ- και της περαιτέρω μείωσης στο 161,6% για του χρόνου. Με αυτά τα δεδομένα -τα οποία δεν αποκλείεται να μεταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου- προκύπτει ότι φέτος θα χρειαστεί να δαπανηθεί σημαντικό μέρος των ταμειακών διαθεσίμων και ότι του χρόνου θα πρέπει να γίνουν νέες εκδόσεις ομολόγων στην περιοχή των 8-10 δισ. ευρώ. Η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει και για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και για την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων (GLFs), η οποία προγραμματίζεται να προχωρήσει κανονικά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτή τη στιγμή, το ταμείο του Δημοσίου διαθέτει πόρους της τάξεως των 39 δισ. ευρώ. Με τις αποπληρωμές των διμερών δανείων θα διατεθούν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ (π.χ. επιταγή ακρίβειας σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους, αυξημένο επίδομα θέρμανσης κ.λπ.). Αν ληφθούν υπόψη και οι τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου, τότε εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 32-33 δισ. ευρώ, εκτός και αν στο τρίμηνο που απομένει μέχρι να λήξει το έτος δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για νέα έξοδο στις αγορές είτε με καινούργιο ομόλογο είτε με επανέκδοση παλαιού.
Τα «πράσινα» ομόλογα
Αναλόγως των συνθηκών των αγορών, κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό των δανειακών τους προσόδων στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο την επέκταση της επενδυτικής βάσης και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Πρόκειται για τα «πράσινα ομόλογα», για τα οποία ο αρχικός στόχος ήταν να εκδοθούν μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022, αλλά λόγω της αύξησης των επιτοκίων οι διαδικασίες πάγωσαν και το εγχείρημα αναβλήθηκε για το 2023.
Το αβέβαιο 2023 - Πρόθεση για νέες εξόδους στις αγορές
Για το 2023, το πρόγραμμα δανεισμού του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται ότι θα προβλέπει εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 8-10 δισ. ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τη διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων (δηλαδή στα επίπεδα των 31-32 δισ. ευρώ). Ακόμη και αν διατηρηθούν οι δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα θα κάνει εξόδους διότι δεν κρίνεται ορθό να χαθεί η επαφή με τις αγορές.
Άλλωστε, η επίπτωση από την αύξησης της απόδοσης του 10ετούς στο 4,6%-5% δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη όσον αφορά το ύψος των τόκων, καθώς και οι λήξεις των ομολόγων που έρχονται από την προηγούμενη 5ετία ή 10ετία, είχαν αντίστοιχη απόδοση. Βάσει του προσχεδίου, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να συγκρατηθεί του χρόνου στα 357 δισ. ευρώ, δηλαδή δύο δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2022. Η πρόθεση για νέες εξόδους στις αγορές αποτυπώνεται και στην εκτίμηση ότι στο τέλος του 2023 τα ομόλογα θα φτάσουν στα 89,46 δισ. ευρώ έναντι 85,94 δισ. ευρώ το 2022 και 80,794 δισ. ευρώ το 2021.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής του το 2023 θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ε.Δ. στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ε.Δ., καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ε.Δ. ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους.