Στις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν τράπεζες και SSM ότι θα είναι η ημερομηνία στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα θα στείλουν το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία της οικονομίας το 2023. Με αυτά θα λειτουργήσει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, αλλά και η ίδια η ΕΚΤ και η EBA προκειμένου να διαμορφώσουν τα πλάνα τους για το 2023, χρονιά στην οποία θα διεξαχθούν stress tests. Αυτό θα το πράξουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατ' απαίτηση του SSM.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Στις 31 Οκτωβρίου αποφάσισαν τράπεζες και SSM ότι θα είναι η ημερομηνία στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα θα στείλουν το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία της οικονομίας το 2023.
Με αυτά θα λειτουργήσει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, αλλά και η ίδια η ΕΚΤ και η EBA προκειμένου να διαμορφώσουν τα πλάνα τους για το 2023, χρονιά στην οποία θα διεξαχθούν stress tests. Αυτό θα το πράξουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατ' απαίτηση του SSM.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται πως οι παραδοχές για τα σενάρια του 2023 θα στηριχθούν στη θετική εξέλιξη την οποία προάγει κυρίως η ενίσχυση του τουρισμού της χώρας, που αφήνει περιθώριο για θετικές εκτιμήσεις τόσο στο κανονικό όσο και στο δυσμενές σενάριο.
Οι εκτιμήσεις λοιπόν σε μια κανονικότητα όπως αυτή ορίζεται από τις ελληνικές τράπεζες προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2%-3% το 2023, ενώ σε ό,τι αφορά το δυσμενές σενάριο, αυτό δεν εξετάζει ύφεση μικρότερη του 1,5%, εκτιμώντας κατ' αρχήν ύφεση η οποία θα κινηθεί στο 0,5%.
Μέσα σε όλα αυτά, τα πιστωτικά ιδρύματα κρίνουν πως εκτός από την ακραία περίπτωση μιας πολεμικής σύρραξης, τα ακίνητα -λόγω της ανασφάλειας στο ενεργειακό τοπίο- θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ιδιαίτερα τα οικιστικά, ενώ δεν βλέπουν πτώση ούτε στα μη οικιστικά ακίνητα. Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα πιστωτικά ιδρύματα που διαθέτουν ακόμη και τώρα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτιμημένο σε συγκεκριμένες τιμές.
Όταν η ΕΒΑ και η ΕΚΤ καθορίσουν το θετικό και το stress σενάριο και μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, τότε και μόνον τότε οι ελληνικές τράπεζες θα καταρτίσουν τα νέα business και capital plans για το 2023, αναθεωρώντας και τα προηγούμενα.
Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 9μήνου το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αλλά όλες λένε ήδη πως και αυτά τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά και δεν θα καταγράφουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που έχουν μειώσει σημαντικά τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για νέα κόκκινα δάνεια.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα stress tests, αυτά θα γίνουν με στοιχεία στο τέλος του έτους που κάποιες επιδράσεις θα έχουν καταγραφεί από τα σπουδαία που τεκταίνονται στο τραπεζικό σύστημα.
Σημαντικά αυξημένες θα είναι οι ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια εξαιτίας της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Η EBA δημοσίευσε την πρώτη της υποχρεωτική έκθεση παρακολούθησης της Βασιλείας ΙΙΙ, η οποία αξιολογεί τον αντίκτυπο που θα έχει η πλήρης εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ στις τράπεζες της Ε.Ε. το 2028.
Σύμφωνα με αυτήν την αξιολόγηση, η οποία χρησιμοποιεί σημαντικά μεγαλύτερο δείγμα, η πλήρης εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ θα είχε ως αποτέλεσμα μέση αύξηση κατά 15% του τρέχοντος ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου Tier 1 των τραπεζών της Ε.Ε.
Συνολικά, τα αποτελέσματα της άσκησης παρακολούθησης κεφαλαίου της Βασιλείας III δείχνουν ότι η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση Tier 1 των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αυξηθεί κατά 15% κατά την πλήρη ημερομηνία εφαρμογής το 2028, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη προσαρμογές ειδικές για την Ε.Ε. Εξαιρουμένης της συμβολής του δείκτη μόχλευσης, ο αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων είναι 18,2%.