Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 14:59

ΕΕ: Πόση εξοικονόμηση χρειάζεται εάν «σβήσει» η ρωσική ενέργεια

Οι αγορές φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο δέχονται πιέσεις από το 2021 και η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8% φέτος ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης- ρεκόρ 10% στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ). Για την επόμενη χρονιά βλέπει επιπλέον μείωση κατά 4%. 

Οι αγορές φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο δέχονται πιέσεις από το 2021 και η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8% φέτος ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης- ρεκόρ 10% στην Ευρώπη και της αμετάβλητης ζήτησης στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).

Για την επόμενη χρονιά βλέπει επιπλέον μείωση κατά 4% στη γηραιά ήπειρο, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί μόνο κατά 0,4%. Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, οι προοπτικές υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως όσον αφορά τις μελλοντικές ενέργειες της Ρωσίας και τις οικονομικές επιπτώσεις των διατηρούμενων υψηλών τιμών ενέργειας.

Ειδικότερα, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της ευρωπαϊκής κατανάλωσης κατά 4% το 2023 μετά από πτώση-ρεκόρ κατά 10% ρεκόρ φέτος, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΔΟΕ για το φυσικό αέριο. Η μείωση είναι πιο αισθητή στον βιομηχανικό τομέα, ωστόσο, είναι επίσης εμφανής στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απότομες μειώσεις των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλούν σημαντική ζημιά σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και ολόκληρες οικονομίες – όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», αναφέρει ο Keisuke Sadamori του ΔΟΕ. 

Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει το κενό του φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών φέτος, εν μέρει μέσω των αυξημένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θεωρείται επίσης ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ζητήσει εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Στην έκθεσή του ο ΔΟΕ αναλύει την ανθεκτικότητα της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου 2022. Η ανάλυση δείχνει ότι χωρίς μειώσεις της ζήτησης και εάν περιοριστεί πλήρως η προσφορά του ρωσικού αγωγού, οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης θα είναι λιγότερο από 20% πλήρης τον Φεβρουάριο, εφόσον υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο παροχής LNG, και σχεδόν 5% πλήρης, με την υπόθεση χαμηλής παροχής LNG.

Η υποχώρηση σε αυτά τα επίπεδα θα αύξανε τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού εάν επικρατήσει κρύο αργότερα στη χειμερινή περίοδο.Έτσι για να διατηρηθούν τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου πάνω από 25% στην περίπτωση χαμηλότερων εισροών LNG, απαιτείται μια μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου κατά 9% από το μέσο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Επίσης για να διατηρηθούν τα επίπεδα αποθήκευσης πάνω από 33% στην περίπτωση χαμηλών εισροών LNG, είναι απαραίτητη μια μείωση της ζήτησης κατά 13% από τον μέσο όρο των 5 ετών  κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

«Ως εκ τούτου, τα μέτρα εξοικονόμησης αερίου θα είναι ζωτικής σημασίας», σημειώνει ο ΔΟΕ. 

Παρά την αναιμική ζήτηση, η αναζήτηση της Ευρώπης για εναλλακτικές πηγές ενισχύει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο.Ο ΔΟΕ προβλέπει ότι οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης θα αυξηθούν πάνω από 60 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, ή περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας της παγκόσμιας εξαγωγικής ικανότητας LNG.

«Οι προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου παραμένουν θολές, κυρίως λόγω της απερίσκεπτης και απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας», δήλωσε ο Sadamori. «Όμως όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν πολύ σφιχτές μέχρι το 2023».

naftemporiki.gr