Οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην «πειθαρχία» που επικρατούσε στις αγορές κατά τις δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην «πειθαρχία» που επικρατούσε στις αγορές κατά τις δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Ίσως αυτό που χρειαζόμαστε να είναι να επιστρέψουμε στο πρώτο Μπρέτον Γουντς, να επιστρέψουμε στην πειθαρχία», τόνισε χθες ο Τρισέ, μιλώντας στο Economic Club of New York. «Είναι απολύτως προφανές ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται πειθαρχία: μακροοικονομική, νομισματική, αγοραστική πειθαρχία», συμπλήρωσε.
Αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ασκούν πιέσεις για αυστηρότερη εποπτεία των αγορών, μετά τη δραματική πτώση των χρηματαγορών την περασμένη εβδομάδα – τη μεγαλύτερη από το 1993.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν απηύθυνε, τη Δευτέρα, έκκληση προς τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να συνάψουν μία νέα συμφωνία τύπου Μπρέτον Γουντς, για τον επανακαθορισμό του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος του 21ου αιώνα,
Σημειώνεται ότι η συνάντηση του «Μπρέτον Γουντς» το 1944 καθόρισε τις διεθνείς νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε τους δύο βασικούς οικονομικούς και νομισματικούς θεσμούς παρέμβασης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε, άλλωστε, χθες, από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να επανεξετάσουν τους κανονισμούς και τους κανόνες επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ισχύουν για τα hedge funds και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, μόλις περιοριστούν οι αναταραχές.