Επιτάχυνση της θέσπισης κοινοτικών μέτρων για τη «θωράκιση» του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναμένεται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ECO-FIN, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.
Βρυξέλλες
«Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης, την περασμένη Κυριακή, στο Παρίσι, για τη διάσωση των τραπεζών, μπορεί να μας βοήθησαν να δούμε φως στο τούνελ, αλλά ακόμη δεν έχουμε βγει από αυτό», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης λήψη νομοθετικών μέτρων στην Κοινότητα και συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Οι «27» θα κληθούν να υιοθετήσουν, ως Ε.Ε. αυτή τη φορά, τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου της Ευρωζώνης στο Παρίσι, ώστε να υπάρχει δέσμευση για τη διάσωση των τραπεζών σε κοινοτικό επίπεδο. Οι μόνοι που διατυπώνουν επιφυλάξεις, επικαλούμενοι το κόστος εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης σε εθνικό επίπεδο, ήταν μέχρι χθες οι Τσέχοι, υποχρεώνοντας τον κ. Μπαρόζο να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν για την ίδια τη χώρα τους.
Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση της γαλλικής προεδρίας για τη σύσταση μιας ομάδας διαχείρισης κρίσεων, που θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα επί μονίμου βάσεως και θα αποτελείται από την εκάστοτε προεδρία της Ε.Ε. και τους προέδρους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των χωρών της Ευρωζώνης. Στόχος, η άμεση αντίδραση στη λήψη μέτρων για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των κρίσεων.
Οπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της γαλλικής προεδρίας, θα κληθούν οι υπουργοί Οικονομικών να υιοθετήσουν, το συντομότερο δυνατόν, τις προτάσεις της Κομισιόν για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι εν λόγω προτάσεις βάζουν «φρένο» στην αλόγιστη ανάληψη κινδύνων από την πλευρά των τραπεζών, θέτοντας περιορισμούς στο ύψος των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν και βελτιώνοντας:
1) την ποιότητα των κεφαλαίων,
2) την εποπτεία των τραπεζικών διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων,
3) τη διαχείριση του κινδύνου για τα τιτλοποιημένα προϊόντα.
Παράλληλα, θα ζητήσουν από το Συμβούλιο να προωθήσει την πρόταση της Επιτροπής (θα υποβληθεί σήμερα), η οποία θα συνδέει τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων με βάση τις επιδόσεις (των επιχειρήσεων), ενώ θα μπουν φραγμοί και στις αποζημιώσεις αποτυχημένων μάνατζερ.
Θα ζητηθεί επίσης από την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας των διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και για τη χαλάρωση των λογιστικών προτύπων που εφαρμόζονται για τις τράπεζες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, αναμένεται να δώσουν έμφαση στην ανάγκη επανακαθορισμού του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω μιας νέας συμφωνίας, ενός νέου «Μπρέτον Γουντς», το οποίο το 1944 καθόρισε τις διεθνείς νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε τους δύο βασικούς οικονομικούς και νομισματικούς θεσμούς παρέμβασης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κλιματική αλλαγή
Αναφορικά με τα άλλα θέματα της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές, δηλαδή το «πακέτο» των προτάσεων της Κομισιόν, που έχει χρονικό ορίζοντα το 2020 και προβλέπει την περαιτέρω μείωση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κοινότητα, την αύξηση κατά 20% της κατανάλωσης ενέργειας, προερχόμενης από εναλλακτικές μορφές, καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης κατά 20%.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ