Την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών κατά 28 δισ. ευρώ, την εγγύηση του Δημοσίου και τη συμμετοχή του Δημοσίου, προβλέπει το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών.
Με ένα συνδυασμό εγγυήσεων του Δημοσίου, συμμετοχών του Δημοσίου και αύξηση της ρευστότητας, που θα φθάσει έως τα 28 δισ. ευρώ, θα βοηθήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξεπεράσει την πιστωτική ασφυξία προς όφελος της οικονομίας και όλων των πολιτών.
Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή το σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα και είναι έτοιμη να αγοράσει μετοχές τραπεζών, προκειμένου να στηρίξει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να περιορίσει τον αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία.
Εκδοση ομολόγων έως 8 δισ. ευρώ
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, αποφασίστηκε η παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου μέχρι το ύψους των 15 δισ. ευρώ προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εγγύηση του δημοσίου, διευκρίνισε, εξυπηρετεί το στόχο της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης.
Παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα έως 8 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες και είναι έτοιμη τις ενισχύσει μέσω της αγοράς μετοχών έως 5 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το σχέδιο αποσκοπεί στο να μπορέσουμε μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος να βοηθήσουμε και την ανάπτυξη της οικονομίας και να διασφαλίσουμε ότι στον επόμενο χρόνο και το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις τους πολίτες είτε από αύξηση επιτοκίων, στις επιχειρήσεις, την απασχόληση και στην πραγματική οικονομία.
Βιώνουμε μια μεγάλη κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, ωστόσο υπάρχουν σαφείς επιπτώσεις και από την άνοδο των επιτοκίων και από την πιστωτική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί διεθνώς.
Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι το σχέδιο είναι απόλυτα συμβατό με τις αποφάσεις του Ecofin, θα υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλες αρμόδιες αρχές, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στο έλλειμμα. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι καμιά κατάθεση στις τράπεζες στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει και ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση από τα μέτρα αυτά.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γεώργιος Προβόπουλος, προειδοποίησε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών πιθανόν να υποχωρήσει κάπως λόγω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
«Σύμφωνα με χονδροειδείς υπολογισμούς, φέτος, έως τα τέλη του έτους, ίσως και στις αρχές του επόμενου, ίσως υπάρξει μια κάποια μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών λόγω της κρίσης», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος σε δημοσιογράφους.
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν έκαναν χρήση των μέτρων, θα αντιμετώπιζαν «μία παγωμένη αγορά». Οι τράπεζες, προέβλεψε, θα κάνουν χρήση των μέτρων, διότι διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα (ανταγωνιστικότητας).
Όσον αφορά τη διαδικασία, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι όποια τράπεζα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στα μέτρα, θα υποβάλει αίτηση, η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από την Τράπεζα Ελλάδος και στη συνέχεια εάν δίνεται έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα θα γίνεται η ένταξη.
Το σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται η εφαρμογή των μέτρων, θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο σε δέκα ημέρες.
Χρ. Φώλιας: Επαγρύπνηση παντού
«Με σωστό συντονισμό πετύχαμε η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει φέτος τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον καταναλωτή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
«Παρακολουθούμε στενά την αγορά και το μήνυμά μας είναι “διαρκής επαγρύπνηση παντού”, ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ασφαλής. Στη δημαγωγία και το λαϊκισμό που στηρίζεται σε συγκρίσεις παραπλανητικές, απαντάμε με αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Φώλιας.