Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 12:02

Ευρωζώνη: Στο 3,6% ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου

Στο 3,6%, από 3,8% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, λόγω της πτώσης στις τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Στο 3,6%, από 3,8% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, λόγω της πτώσης στις τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Οι τιμές ενέργειας και τροφίμων εξακολουθούν να ασκούν τις μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις στον δείκτη. Ωστόσο, η επιβράδυνσή τους οδήγησε προς τα κάτω τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, ο οποίος παραμένει πάντως πολύ πιο πάνω από το 2%, που είναι ο επίσημος στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πιο αναλυτικά, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13,5% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 14,6% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο. Οι τιμές τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και ειδών καπνού αυξήθηκαν κατά 5,2%, από 5,6% που είχαν ενισχυθεί ένα μήνα νωρίτερα.

Ο δομικός πληθωρισμός - από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας - διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,6% που ήταν τον Αύγουστο.