Το σχέδιο διάσωσης υπουργείου Οικονομικών στις ΗΠΑ δεν χτυπά την κρίση στη ρίζα της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το σχέδιο διάσωσης υπουργείου Οικονομικών στις ΗΠΑ δεν χτυπά την κρίση στη ρίζα της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση των κατοικιών και να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επιβολές κατασχέσεων.
Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που πυροδότησαν την κρίση. «Είναι πολύ απογοητευτικό που το σχέδιο [διάσωσης] δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στο πτωτικό σπιράλ των τιμών ακινήτων», το οποίο επιφέρει μείωση της καθαρής αξίας και υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, αναφέρει ο οικονομολόγος και απόφοιτος του Χάρβαρντ Μάρτιν Φελντστέιν.
Προτείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια για την αντικατάσταση του 20% των ενυπόθηκων δανείων που έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες κατοικιών.
Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 18% σε σύγκριση με τα επίπεδα-ρεκόρ του πρώτου τριμήνου του 2006, σύμφωνα με τον δείκτη Case Shiller. Αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, κατά 10% έως 15% έως τα μέσα του 2009, εκτιμά ο Μαρκ Ζάντι, κορυφαίος οικονομολόγος της Moody's Economy.com.
Η πτώση των τιμών τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές και κατασχέσεις. Καθώς ολοένα περισσότεροι Αμερικανοί καταλήγουν «υπό το άρτιο», δηλαδή η αξία των σπιτιών τους είναι χαμηλότερη από το τίμημα που κατέβαλαν για να τα αγοράσουν, αυξάνονται οι πιθανότητες να εγκαταλείψουν τα στεγαστικά τους δάνεια, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισφαλειών και την περεταίρω επιδείνωση του κλίματος στην αγορά.