Η Τράπεζα της Αγγλίας παρεμβαίνει στην αγορά ανακοινώνοντας ότι ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σε όποιες ποσότητες χρειαζόταν για να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά, μετά τις αναταράξεις που έφερε το σχέδιο της Λιζ Τρας με τις φορολογικές περικοπές.
Η Τράπεζα της Αγγλίας παρεμβαίνει στην αγορά ανακοινώνοντας ότι ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σε όποιες ποσότητες χρειαζόταν για να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά, μετά τις αναταράξεις που έφερε το σχέδιο της Λιζ Τρας με τις φορολογικές περικοπές.
Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τουλάχιστον το 1957, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις βρετανικές αγορές σταθερού εισοδήματος μετά τις νέες ανακοινώσεις δημοσιονομικής πολιτικής.
Τα μέτρα περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών που έχουν προκαλέσει παγκόσμια κριτική, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και του οίκου αξιολόγησης Moody's.
Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η τράπεζα είπε ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του παγκόσμιου ενεργητικού τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά το μακροχρόνιο χρέος του βρετανικού δημοσίου.
«Εάν η δυσλειτουργία σε αυτήν την αγορά συνεχιζόταν ή επιδεινωθεί, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε η Τράπεζα.
«Σύμφωνα με τον στόχο της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη λειτουργία της αγοράς και να μειώσει τυχόν κινδύνους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».
Από την Τετάρτη, η Τράπεζα θα ξεκινήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να «αποκαταστήσει τις εύρυθμες συνθήκες της αγοράς» και είπε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν «σε όποια κλίμακα χρειάζεται» για να ηρεμήσουν τις αγορές.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Βρετανίας έχουν χάσει αθροιστικά 500 δισ. δολάρια από την αξία τους από τότε που η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Είναι προφανές ότι το σχέδιό της να μειώσει δραστικά τους φόρους για τους πλουσίους, αλλά και να αυξήσει αισθητά τις δαπάνες όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά μάλλον τρομοκράτησε τους επενδυτές.
Το sell off άρχισε όταν ορκίστηκε πρωθυπουργός και εντάθηκε μετά την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου της για την οικονομία. Η πτώση της στερλίνας ήταν μάλιστα τόσο απότομη, ώστε να ζητούν πολλοί παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στις αγορές. Αυτή ήρθε μόνο σε φραστικό επίπεδο, με μία καθησυχαστική δήλωση από την κεντρική τράπεζα για το εθνικό νόμισμα.
Η Moody's έστειλε αρνητικό μήνυμα για την πορεία της Οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας, μετά το σχέδιο των φορολογικών περικοπών που παρουσίασε η Λιζ Τρας, προειδοποιώντας για υψηλά ελλείμματα και ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης χαρακτηρίζουν ως πιστοληπτικά αρνητικό (credit negative) το σχέδιο περικοπής φόρων.
«Οι μεγάλες μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές θα οδηγήσουν σε διαρθρωτικά υψηλότερα ελλείμματα εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού, ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και οξείας πίεσης στις δημόσιες δαπάνες που προέρχονται από την πανδημία και μια δεκαετία λιτότητας», αναφέρει η Moody's.
Μάλιστα στο report της, αναφέρει πως αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 0,3% για το 2023 από 0,9% που προέβλεπε ο οίκος προηγουμένως.
Νωρίτερα και το ΔΝΤ άσκησε κριτική στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισ. λιρών, προτρέποντας την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» το σχέδιο και προειδοποιώντας ότι το πακέτο απειλεί να αυξήσει τον πληθωρισμό.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC