Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 15:33

ΕΚΤ: «Φέρνει αποτελέσματα» η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων

Οι συντονισμένες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας έχουν φέρει αποτελέσματα όσον αφορά στην πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Οι συντονισμένες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας έχουν φέρει αποτελέσματα όσον αφορά στην πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Έρκι Λιίκανεν προέβλεψε, σε συνέντευξή του στο Reuters, πως ο πλήρης αντίκτυπος των ανωτέρω μέτρων θα πάρει κάποιο χρόνο έως ότου γίνει ορατός, ωστόσο τόνισε πως η αντίδραση των αγορών έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

«Ο αντίκτυπος στα επιτόκια έρχεται αργά αλλά κινείται σαφώς προς τα κάτω», δήλωσε ο Λιίκανεν στο περιθώριο συνεδρίου στη Στοκχόλμη. «Πάντα το γνωρίζαμε αυτό, διότι υπάρχει αβεβαιότητα στις τραπεζικές αγορές και η εμπιστοσύνη παραμένει περιορισμένη, οι αλλαγές δεν έρχονται μέσα σε ένα βράδυ», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι η απόφαση της τράπεζας να παράσχει απεριόριστη ρευστότητα σημαίνει πως οι κίνδυνοι ρευστότητας για τις τράπεζες είναι πιο περιορισμένοι.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν η απόφαση της 8ης Οκτωβρίου για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων είναι αρκετή να αντιμετωπίσει τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αναταραχές, εκτίμησε ότι «η απόφαση ήταν σωστή».