Μπορεί το κρατικό σχέδιο διάσωσης να έτυχε ευρείας αποδοχής, ωστόσο οι μαζικές ρευστοποιήσεις υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα της οικονομίας είναι πολύ γενικευμένα για να μπορούν να επιλυθούν με ένα σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Μπορεί το κρατικό σχέδιο διάσωσης να έτυχε ευρείας αποδοχής, ωστόσο οι μαζικές ρευστοποιήσεις υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα της οικονομίας είναι πολύ γενικευμένα για να μπορούν να επιλυθούν με ένα σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρατηρούν οι New York Times.
Οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το θεμελιώδες πρόβλημα δεν είναι η χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι τα διευρυμένα οικονομικά προβλήματα που έχουν ενταθεί: Ακάλυπτες επιταγές, πτώση στις τιμές των κατοικιών και υποχώρηση των δαπανών. Δεν βρίσκουν πουθενά παρηγοριά.
Η βουτιά των χρηματιστηρίων ξεκίνησε την Τετάρτη μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για την οικονομική επιδείνωση στις ΗΠΑ —μείωση των καταναλωτικών δαπανών το Σεπτέμβριο και ενδείξεις για εξάπλωση της κρίσης μεταξύ των φειδωλών Αμερικανών καταναλωτών.
«Η σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, αλλά ακόμη και αν σταθεροποιηθούν, το οποίο ευχόμαστε, η ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας δεν θα συμβεί από τη μία ημέρα στην άλλη», δήλωσε ο κ. Μπερνάκι σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης. «Η οικονομική δραστηριότητα θα στερείται δυναμικής για αρκετό καιρό»
«Ο κόσμος έχει εστιάσει αποκλειστικά στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση και δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σημαντική επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από την κρίση», παρατηρεί ο Ντιν Μπέικερ, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας (CEPR) στην Ουάσιγκτον. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να βγούμε από αυτή την κατάσταση χωρίς να βιώσουμε πλήρως την ύφεση και χωρίς να χάσουν οι άνθρωποι τις δουλειές τους. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να μιλάμε είναι η βελτίωση, να διασφαλίσουμε την παροχή βοήθειας στους πληγέντες».