Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 14:14

ΕΥΔΑΠ: Στα 16,7 εκατ. τα κέρδη μετά από φόρους το α΄ εξάμηνο - Αύξηση 72%

Στα 163,9 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το α΄ εξάμηνο του 2022, από 156 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 5%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα 12,5 εκατ. (για το εξάμηνο του 2022 και 25 εκατ. συνολικά ετησίως) από την αύξηση αυτή, οφείλονται στο έσοδο από τη Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων) βάσει της σχετικής σύμβασης που έχει συναφθεί.

Στα 163,9 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το α΄ εξάμηνο του 2022, από 156 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 5%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα 12,5 εκατ. (για το εξάμηνο του 2022 και 25 εκατ. συνολικά ετησίως) από την αύξηση αυτή, οφείλονται στο έσοδο από τη Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων) βάσει της σχετικής σύμβασης που έχει συναφθεί.

Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η επιχείρηση, το λειτουργικό κόστος (κόστος πωληθέντων, έξοδα διοίκησης, έξοδα διάθεσης και απομείωση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) διαμορφώθηκε στα 148,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 6,8% (ή +9,5 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 8,5 εκατ. και της αύξησης του κόστους του αδιύλιστου νερού κατά 9,6 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Σημαντική θετική επίπτωση είχε η αναστροφή των προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις κατά 8,6 εκατ. και για τις επίδικες υποθέσεις κατά 7,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) απορρόφησαν τα παραπάνω γεγονότα και παρουσίασαν μικρή πτώση κατά  2,3% ή  -0,8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 34,5 εκατ. ευρώ από 35,3  εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το EBITDA margin μειώθηκε σε 21,1% από 22,6% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ομοίως πτώση παρουσιάστηκε και στα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT)1 τα οποία διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ από 17,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το EBIT margin διαμορφώθηκε στο 9,1% από 11,4% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ.  από 23,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα μετά από φόρους κέρδη αυξήθηκαν στα 16,7 εκατ. από 9,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 72%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε  στο 10,2% από 6,2% κατά το α΄ εξάμηνο του 2021.

Οι Λειτουργικές Ταμιακές Ροές διαμορφώθηκαν σε -144,1 εκατ. ευρώ από +17,6 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Η καταβολή των 157,2 εκατ. τον Φεβρουάριο 2022 για το αδιύλιστο νερό που χρησιμοποίησε η ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το 2013 έως και το 2020 καθώς και του ποσού των 45,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε τακτοποιήσεις οφειλών βάσει της νέας σύμβασης με την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ είχε ως αποτέλεσμα την μεταβολή των ταμειακών διαθεσίμων. Χωρίς τις συγκεκριμένες έκτακτες και εφάπαξ επιδράσεις, η λειτουργική ταμειακή ροή θα ήταν θετική και θα διαμορφωνόταν σε 58 εκατ. ευρώ περίπου, το υψηλότερο των εξαμήνων της τελευταίας πενταετίας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, παρουσίασε επιτάχυνση με απορρόφηση 13,9 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση  46,3%.

Η συνολική κατανάλωση στο α’ εξάμηνο του 2022 παρουσίασε μείωση κατά -2,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού α’ εξαμήνου του 2021, μείωση η οποία είναι μέσα στα όρια των αυξομειώσεων που παρατηρούνται διαχρονικά. Αντίθετα η τιμολογημένη κατανάλωση σημείωσε αύξηση της τάξεως του 21,7%, κυρίως λόγω της σταδιακής εξομάλυνσης της έκδοσης και διανομής λογαριασμών υδροληψίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η ΕΥΔΑΠ λειτούργησε με τους όρους που ορίζει η νέα σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις δυσμενείς καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από την γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση. Η εταιρεία επιτάχυνε το επενδυτικό της πρόγραμμα, προχωρώντας ταυτόχρονα τα έργα μετασχηματισμού της με στόχο την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Η επίδραση της γεωπολικής και ενεργειακής κρίσης

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει ότι δεν είναι άμεσα εκτεθειμένη στις εν λόγω περιοχές, συνεπώς δεν υπάρχει και άμεση επίπτωση στις δραστηριότητές της. Λόγω της μεταβλητότητας της κατάστασης στην Ουκρανία, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια η οικονομική επίδραση. Η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στη λειτουργία και τα αποτελέσματά της.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η γεωπολιτική κρίση σε συνδυασμό με την προ υπάρχουσα ενεργειακή κρίση, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, γεγονός που έχει συμπαρασύρει την αγορά σε ανατιμήσεις. Συνέπεια των παραπάνω είναι η επιβάρυνση του οικογενειακού και επιχειρησιακού προϋπολογισμού, γεγονός όμως που δεν έχει επηρεάσει το ρυθμό των εισπράξεων της εταιρείας. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, σημαντικό ρόλο στην σταθερή ροή των εισπράξεων παίζουν, εκτός από την πολιτική της εταιρείας, το οικονομικό τιμολόγιο, η ανελαστικότητα του προϊόντος αλλά και η θετική εικόνα της εταιρείας στο καταναλωτικό κοινό.

Η αύξηση των τιμών έχει επιφέρει καθυστερήσεις σε κάποια έργα της εταιρείας καθώς οι τιμές των υλικών, και ως εκ τούτου και οι αρχικοί προϋπολογισμοί των έργων, έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ του διαστήματος της υποβολής της προσφοράς εκ μέρους του αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου.

Συνεπώς, έχουν υποβληθεί από τους αναδόχους αιτήματα  αναπροσαρμογής των τιμών και χορήγησης πριμ, σε συνέχεια του Ν.4938/22 που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις για την εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων για την στήριξη των εν εξελίξει εργολαβιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των υλικών και της ενέργειας που έχουν προκληθεί από αυτή. 

Αναφορικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπήρξε αύξηση κατά 87% από 9,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 17,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022, ενώ η συνολική κατανάλωση ηλεκτρική ενέργειας μειώθηκε κατά 8,9% λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής των μονάδων συμπαραγωγής βιοαερίου (ΣΗΘΕ) στην κάλυψη των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια του ΚΕΛ Ψυττάλειας. Το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου παρουσίασε επίσης σημαντική άνοδο κατά 146% από 187 χιλ. ευρώ σε 460 χιλ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τονίζει πως λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις τυχόν επιπτώσεις. Προς το παρόν η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεπάρκειας υλικών ή προμήθειάς τους. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιταχύνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την μετάβαση σε πράσινη ενέργεια, γεγονός που θα ελαττώσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ∆ΑΠ Χάρης Σαχίνης «το πρώτο εξάμηνο του  2022  αποτέλεσε την πρώτη χρονική περίοδο που η εταιρεία λειτουργεί πλήρως υπό τους όρους της νέας σύμβασης. Η ΕΥΔΑΠ έχει καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς από την ταυτόχρονη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση και να συνεχίσει το επενδυτικό της έργο, με κύριο στόχο τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική τον μετασχηματισμό της και την ανάδειξη της ESG δυναμικής της.

Αναφορικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο σχετικά με τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής υδάτων που θα συμπτυχθεί με την ΡΑΕ, εξέλιξη που θα δώσει διαύγεια στην εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου».