Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία έχει προκαλέσει συζητήσεις στη Δύση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία έχει προκαλέσει συζητήσεις στη Δύση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζουζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε την Τετάρτη πως οι 27 θα εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν και την κλιμάκωση της σύγκουρσης στην Ουκρανία, όπως εκλαμβάνεται η κινητοποίηση που ανακοινώθηκε, εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταλήξουν, εντός εβδομάδων, σε συμφωνία που θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Το μέτρο πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο κυρώσεων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του θέματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Το πλαφόν θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκρατήσουν τις τιμές του αργού και να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας.
Το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν έχει, ωστόσο, αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση και αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, πέρα από το γεγονός πως το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για τις κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαίτερα περίπλοκες εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης, καθώς κάθε μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.
Ενδεικτική της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το σχέδιο είναι η χθεσινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ. Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δεν είναι βέβαιος «πως θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Πάντως εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη θα συναντηθούν με την Κομισιόν το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες, εκτός από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα και κλάδους όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.
Κάτι αντίστοιχο αναφέρουν οι πηγές των Financial Times, σύμφωνα με τους οποίους το νέο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να περιέχει νομοθεσία για την εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού, περισσότερες καταχωρίσεις ατόμων στη λίστα των κυρώσεων και μέτρα που στοχεύουν τις βιομηχανίες πληροφορικής, κυβερνοασφάλειας και λογισμικού της Ρωσίας.
Όσον αφορά το πλαφόν, πολλές είναι λεπτομέρειες που μένουν ακόμη να διευθετηθούν. Παραμένει επίσης ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο παράλληλα με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση των υπηρεσιών που απαιτούνται για την αποστολή του, η οποία συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει ένας βαθμός επείγουσας ανάγκης, καθώς το ανώτατο όριο τιμής θα πρέπει να εγκριθεί πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου.
Έτσι οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το πλαφόν πριν από μια άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, σημείωσαν οι πηγές του Bloomberg. Όμως, ένα από τα μεγαλύτερα «εμπόδια» θα είναι η Ουγγαρία που συχνά «μπλοκάρει» τις αποφάσεις της ΕΕ.
naftemporiki.gr