Για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τη νομοθετική ρύθμιση για το ελάχιστο εγγυημένο των καταθέσεων, την πολιτική δέσμευση για πλήρη εγγύηση των καταθέσεων και το πρόγραμμα θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. «Σε διαρκή επαφή με την ΕΚΤ. Δρώντας από κοινού, θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τη νομοθετική ρύθμιση για το ελάχιστο εγγυημένο των καταθέσεων, την πολιτική δέσμευση για πλήρη εγγύηση των καταθέσεων και το πρόγραμμα θωράκισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενημέρωσε σήμερα το πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«Εξέφρασα στον κ. Tρισέ την άποψη ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε να μην πληγούν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας μας από αυτήν την μεγάλη κρίση», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρωθυποργός και υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, η ΕΚΤ υπό την καθοδήγηση του κ. Τρισέ προσέφερε σημαντική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Και πρόσφατα προχώρησε, σε συντονισμό με άλλες Κεντρικές Τράπεζες, στη μείωση των βασικών της επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Απέδειξε, έτσι, ότι έχει πλήρη συναίσθηση και του ευρύτερου ρόλου της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και είμαι βέβαιος ότι σε αρμονική, όπως πάντα, συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., θα συνεχίσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης και των πολιτών της», εκτίμησε.
Όσο για την αντίδραση της Ε.Ε. ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδρασε συντονισμένα, έδρασε αποφασιστικά, μόλις διαπίστωσε την ύπαρξη κινδύνου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με τις έκτακτες συνόδους των ηγετών της Ευρωζώνης, την περασμένη Κυριακή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες και προχθές, υιοθετήσαμε ένα ευρύ σχέδιο, που περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα, για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα. Ένα σχέδιο, που εγγυάται τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους, για τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ένας ρόλος που είναι οπωσδήποτε κομβικός για την ανάπτυξη των οικονομιών μας».
«Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποτελέσματα, καθώς τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά άρχισαν ήδη να υποχωρούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Οπως είπε, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, είναι σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αλληλοενημέρωση σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων είναι απολύτως αναγκαία, απαραίτητη, γιατί, όπως διαπιστώσατε και εσείς από την κίνηση των αγορών, ο χρόνος που τρέχουν οι εξελίξεις είναι γρήγορος και δεν πρέπει κανείς να ολιγωρήσει ούτε για μια ώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με τον κ. Tρισέ και τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Παπαδήμο, θα συνεχιστεί «στο υψηλό επίπεδο των σημερινών μας σχέσεων». «Είμαι βέβαιος ότι, δρώντας από κοινού, θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.