Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008 16:23

Στίγμα για τις βρετανικές επιχειρήσεις η προειδοποίηση ΟΟΣΑ

Στίγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας αποτελεί η πρωτοφανής επίπληξη της χώρας από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας για την αδυναμία της να καταπολεμήσει τη δωροδοκία στις συναλλαγές μεταξύ βρετανικών και ξένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financal Times. «Ελαστική η καταστολή της δωροδοκίας στη Βρετανία».

Στίγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας αποτελεί η πρωτοφανής επίπληξη της χώρας από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας για την αδυναμία της να καταπολεμήσει τη δωροδοκία στις συναλλαγές μεταξύ βρετανικών και ξένων επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financal Times.

Η ομάδα του ΟΟΣΑ με αντικείμενο την καταπολέμηση της δωροδοκίας ανακοίνωσε ότι οι πολυεθνικές και διεθνείς επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις βρετανικές, ενδέχεται να επιβαρυνθούν με περισσότερα έξοδα στην προσπάθειά τους να μην εμπλακούν σε υποθέσεις δωροδοκίας.

Ο Μαρκ Πιθ, επικεφαλής της ομάδας καταπολέμησης της δωροδοκίας, διευκρίνισε ότι από την προειδοποίηση δεν συνάγεται ότι βρετανικές εταιρείες γίνονται ολοένα πιο «κακές», αλλά ότι οι συναλλαγές με αυτές εμπεριέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή δραστηριοποιούνται σε μία χώρα όπου η καταστολή της δωροδοκίας υπήρξε ιδιαίτερα ελαστική.

«Εάν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα και εάν οι εταιρείες σε αυτή δεν είναι επαρκώς ρυθμιζόμενες, όταν συναλλάσσεται κανείς με αυτές θα πρέπει κανείς να είναι πιο προσεκτικός. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία».

Μπορεί η ομάδα του ΟΟΣΑ να μην έχει την τυπική αρμοδιότητα να επιβάλει πρόστιμο στη Βρετανία ούτε να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν συμπεριφορά, ωστόσο, οι επικρίσεις της θα λάβουν διεθνείς διαστάσεις πλήττοντας τη φήμη των βρετανικών πολυθνικών, οι οποίες θα υποστούν επιπτώσεις και σε πρακτικό επίπεδο.