«Οι σχέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας και έχουν φτάσει πλέον στο υψηλότερο επίπεδο», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική TV» και στον Μιχάλη Ψύλο ο υπουργός Οικονομίας των Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο
[email protected]
«Οι σχέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας και έχουν φτάσει πλέον στο υψηλότερο επίπεδο», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική TV» και στον Μιχάλη Ψύλο ο υπουργός Οικονομίας των Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι.
Ο Εμιρατινός υπουργός, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση -όπου τα ΗΑΕ ήταν η τιμωρημένη χώρα-σημειώνει ότι οι τελευταίοι τρεις μήνες έχουν υπογραφεί περισσότερες από 50 συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί σε διάφορες διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της κοινής δήλωσης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση το 2020 και της δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Μάιο».
Έτσι δημιουργείται λοιπόν η στρατηγική εταιρική σχέση. Όχι μόνο με στυλό και χαρτί, αλλά με έργα και επενδύσεις. Υπάρχει μια στρατηγική επιτροπή που συνεδριάζει κάθε δεύτερη εβδομάδα, η οποία καταγράφει πού θα πάνε αυτές οι επενδύσεις. Θα εστιάσουμε τις επενδύσεις μας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι η τεράστια ευημερία και για τα δύο έθνη. Η Ελλάδα είναι άλλωστε μια από τις 10 χώρες με τις οποίες τα ΗΑΕ έχουν στρατηγική συνεργασία. Βλέπετε λοιπόν πόσο σημαντική και πόσο στρατηγική είναι αυτή η σχέση».
Ο κύριος αλ Μάρι υπογραμμίζει ότι «το κοινό αυτό Ταμείο δείχνει τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ήδη σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον των Εμιράτων για την Ελλάδα». Απαριθμεί μάλιστα τους τομείς επενδυτικής συνεργασίας που είναι - οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι υποδομές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιοεπιστήμες. «Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την ενίσχυση της επενδυτικής συνεργασίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρηματικές κοινότητες και στις δύο χώρες» σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας των Εμιράτων.
Ο κ. αλ Μάρι τονίζει στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» ότι «όταν λάβαμε την ειδοποίηση για την συμμετοχή των Εμιράτων στην 86η ΔΕΘ, σχεδιάσαμε την παρουσία μας πολύ στρατηγικά. Εξετάσαμε τη ροή του εμπορίου μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, εξετάσαμε τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες και είδαμε ποιοι τομείς ήταν πολύ ισχυροί και ποιοι όχι, αλλά χρειάζονταν βελτίωση. Έτσι καθορίσαμε την αντιπροσωπεία μας ώστε να περιλαμβάνει εκπροσώπους από πραγματικά πολλούς τομείς. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία και για τους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας, αλλά και στην αμυντική συνεργασία.
Ρωτήσαμε τον κ.αλ Μάρι αν συνάντησε ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στα Εμιράτα;
- Ναι, είχαμε επαφές με ελληνικές εταιρείες και πιστεύω ότι δημιουργήσαμε μια εταιρική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Περισσότερες από 200 εταιρείες, ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στα ΗΑΕ και αναπτύσσονται. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και επιστήμονες. Έχουμε επίσης πολύ ωραία ελληνικά εστιατόρια στα Εμιράτα.
Ο Εμιρατινός υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Υπάρχει μια πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Νομίζω ότι η ενεργειακή πρόκληση είναι παγκόσμια και έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα. Η ενεργειακή ''Πράσινη'' μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι επίσης μια πρόκληση. Ήδη η εταιρεία Masdar των Εμιράτων ολοκλήρωσε ένα μεγάλο έργο στην κεντρική Ελλάδα με ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν ενέργεια. Είναι κάτι που βλέπουμε να λειτουργεί και θα κάνουμε περισσότερα τέτοια έργα στο μέλλον.
Ο κόσμος κινείται προς την ''Πράσινη'' ενεργειακή μετάβαση. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι επίσης μια ζωτική πτυχή, είναι μέρος της βιομηχανίας μας, μέρος της οικονομίας μας».