Είναι γνωστός για την «ανορθόδοξη» προσέγγισή του και την απέχθεια για τα υψηλά επιτόκια θεωρώντας τα «μητέρα του κακού». Αυτή του η πεποίθηση καταλήγει σε πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας να κρατάει χαμηλό το κόστος δανεισμού.
Είναι γνωστός για την «ανορθόδοξη» προσέγγισή του και την απέχθεια για τα υψηλά επιτόκια θεωρώντας τα «μητέρα του κακού». Αυτή του η πεποίθηση καταλήγει σε πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας να κρατάει χαμηλό το κόστος δανεισμού.
Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα αλλοπρόσαλλα Erdoganomics του που εφαρμόζονται στην Τουρκία, μια χώρα που ο πληθωρισμός έχει βγει εντελώς εκτός πορείας. Τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση έφτασε στο 80,2%.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τα παράπονά του από τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα για τα αεροσκάφη F-16 αλλά δεν υποστηρίζουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εντύπωση που έχει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να τον τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Δεν άφησε ασχολίαστη όμως την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του.
Ο Ερντογάν δήλωσε «οικονομολόγος» (ενώ δεν είναι) και υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μια «ανυπέρβλητη οικονομική απειλή». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πληθωρισμός θα μειωθεί μετά το τέλος του έτους. Την άποψη αυτή εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη παρόλο που στις αρχές του μήνα αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για το τέλος του έτους, βλέποντας πληθωρισμό στο 65%. Πάντως την ίδια απόψη συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι το ετήσιο ποσοστό θα αρχίσει να μειώνεται από τον Δεκέμβριο, δεδομένων των απότομων αυξήσεων των τιμών την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η μείωση του πληθωρισμού χρειάζεται στον Ερντογάν για να τον βοηθήσει στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες απειλούνται από πληθωρισμό 8%-9%, ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει πληθωρισμό γύρω στο 80%. «Τα ράφια δεν είναι άδεια στις αγορές της χώρας μου. Αλλά τα ράφια είναι άδεια ακόμη και στις ΗΠΑ, είναι άδεια στη Γαλλία, είναι άδεια στη Γερμανία. Οι πολίτες μου μπορούν να βρουν όποιο είδος προϊόντος επιθυμούν στην αγορά », είπε.
Η Τουρκία δηλώνει ότι στοχεύει να μειώσει τον πληθωρισμό ανατρέποντας πρώτα τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της σε πλεόνασμα. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας και η πιθανή επιβράδυνση των εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο, κατέστησαν αυτόν τον στόχο σχεδόν ανέφικτο φέτος, σημειώνει το Reuters εξηγώντας ότι η Άγκυρα δεν αναμένεται να δει πλεόνασμα τα επόμενα τρία χρόνια.
naftemporiki.gr