Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008 20:44

Απάντηση ΔΕΗ στις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ για τις προσλήψεις

Διαψεύδει η διοίκηση της ΔΕΗ τα περί διαρροής θεμάτων στη διαδικασία προσλήψεων στην Επιχείρηση, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνες και ατεκμηρίωτες τις σχετικές καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ, ενώ διευκρινίζει ότι ο Οδηγός Συνέντευξης δεν δημιουργεί κανένα πλεονέκτημα στους υποψηφίους.

Διαψεύδει η διοίκηση της ΔΕΗ τα περί διαρροής θεμάτων στη διαδικασία προσλήψεων στην Επιχείρηση, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνες και ατεκμηρίωτες τις σχετικές καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ, ενώ διευκρινίζει ότι ο Οδηγός Συνέντευξης δεν δημιουργεί κανένα πλεονέκτημα στους υποψηφίους.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΔΕΗ υπογραμμίζει τα ακόλουθα

• Η ΔΕΗ ρητά και κατηγορηματικά διαβεβαιώνει όλους τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους ότι οι διαδικασίες των προσλήψεων γίνονται κατά τρόπο πλήρως αξιοκρατικό και με βάση διεθνώς αναγνωρισμένες μεθοδολογίες που ακολουθούνται από όλες τις επιχειρήσεις στον κόσμο.

• Αποτελούν αποκυήματα φαντασίας τα υποστηριζόμενα περί διαρροής «θεμάτων», δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί εξετάσεων – αλλά για συζήτηση γύρω από προσωπικές εμπειρίες των υποψηφίων που προέκυψαν από προηγούμενες εργασίες, σπουδές ή άλλες δραστηριότητές τους. Έτσι, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιοι υποψήφιοι παράνομα εξασφάλισαν τον Οδηγό Συνέντευξης, σε καμιά περίπτωση δεν ευνοούνται έναντι των άλλων συνυποψηφίων τους.

Όπως επισημαίνεται, η διαδικασία των προσλήψεων διεξάγεται από έμπειρα στελέχη της Επιχείρησης τα οποία έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο συγκεκριμένο τρόπο και με ίσους όρους.

Σχετικά με τη διαδικασία των προσλήψεων, από την κορυφαία εταιρεία συμβούλων HayGroup έγινε η ακόλουθη δήλωση:

«Η δομημένη συνέντευξη έχει σαν στόχο να διερευνήσει όχι μόνο την τεχνική κατάρτιση του υποψηφίου αλλά και να εμβαθύνει στον εντοπισμό των προσωπικών χαρακτηριστικών και συμπεριφορών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της θέσης.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει μεγάλη αξιοπιστία και εφαρμόζεται παγκοσμίως από πολλές και γνωστές εταιρείες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τόσο για προσλήψεις όσο και προαγωγές σε ανώτερες θέσεις ευθύνης.

Ο Οδηγός Συνέντευξης είναι για αυτούς που παίρνουν συνέντευξη – και όχι «θέματα για εξετάσεις» – αποτελεί αφετηρία για τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής και του υποψήφιου προκειμένου στη συνέχεια με επιπλέον ερωτήσεις εμβάθυνσης να γίνει αντικειμενική αξιολόγηση για κάθε ένα από τα κριτήρια. Οι υποψήφιοι καλούνται να αναφερθούν σε πραγματικά, πρόσφατα περιστατικά και με την τεχνική της εμβάθυνσης επιβεβαιώνεται ο πραγματικός τρόπος που συμπεριφέρεται και χειρίζεται καταστάσεις ο υποψήφιος στο εργασιακό περιβάλλον.»

Η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει ανοικτή σε ένα απευθείας διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη διαδικασία και παροχή κάθε είδους διευκρίνιση σχετικά με τις προσλήψεις, ωστόσο όπως υποστηρίζει, «μέχρι σήμερα η ΓΕΝΟΠ όχι μόνο δεν προσήλθε για υπεύθυνη ενημέρωση, αλλά ακολουθεί μια πολεμική χωρίς κανόνες, αδιαφορώντας για το εάν βλάπτεται το κύρος και η αξιοπιστία της Επιχείρησης».

Η διοίκηση της ΔΕΗ κατηγορεί τη ΓΕΝΟΠ ότι επιδιώκει να ελέγξει τις διαδικασίες των προσλήψεων και της καταλογίζει ότι διεκδικεί ρόλους που θεσμικά δεν δικαιολογούνται και που συνιστούν πράξεις ωμής παρέμβασης στην ομαλή διοικητική λειτουργία της Επιχείρησης.

Τέλος, απαντώντας σε ενδεχόμενα ερωτήματα των υποψηφίων σχετικά με τη διαδικασία προσλήψεων, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα ακόλουθα

Πόσα στελέχη της ΔΕΗ εκπαιδεύτηκαν στις συνεντεύξεις και πώς έγινε η αξιολόγησή τους;

Στη διαδικασία της εστιασμένης-δομημένης συνέντευξης εκπαιδεύτηκαν 397 στελέχη στάθμης Διευθυντή, Βοηθού Διευθυντή και Τομεάρχη. Πριν από την εκπαίδευση, η Διοίκηση αποφάσισε τα κριτήρια και τις παραμέτρους με βάση τις οποίες θέλει να αξιολογούνται οι υποψήφιοι ανάλογα με την κατηγορία τους. Κατόπιν, με τη συνδρομή εταιρείας συμβούλων, της HayGroup, σχεδιάστηκε ο σχετικός Οδηγός Συνέντευξης ως εργαλείο, έτσι ώστε να μην θέτει ο κάθε ερωτών τις δικές του ερωτήσεις με τα δικά του κριτήρια, αλλά όλοι να εστιάζονται στις ίδιες κρίσιμες περιοχές ενδιαφέροντος και να περιορίζεται η αυθαιρεσία και προσωπική άποψη των στελεχών. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η σχετική εκπαίδευση, έτσι ώστε αυτά να είναι σε θέση να λειτουργούν επαγγελματικά και με ορθή κρίση. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα διάκρισης και εμβάθυνσης σε σχέση με αυτά που κάθε υποψήφιος ισχυρίζεται και τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο της εγκυρότητας των ισχυρισμών. Αυτή η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση έχει καταστήσει ικανά τα στελέχη που πιστοποιήθηκαν να εκτελούν το έργο τους με ποιότητα και εγκυρότητα.

Στις συνεντεύξεις συμμετέχουν πάνω από 200 στελέχη τα οποία συνέθεσαν τις επιτροπές με βάση την κατηγορία τους, την ιεραρχική βαθμίδα και την πιστοποίηση από την εκπαίδευση.

Είναι γεγονός ότι το έντυπο και οι ερωτήσεις της συνέντευξης είναι διαθέσιμα εκτός ΔΕΗ; Αυτό δίνει πλεονέκτημα σε κάποιους υποψήφιους έναντι των άλλων;

Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι το έντυπο του Οδηγού Συνέντευξης και τα σχετικά έντυπα θα αποτελούσαν απόρρητα έγγραφα όταν διατέθηκαν επίσημα σε πάνω από 400 στελέχη και εργαζόμενους από τον περασμένο Φεβρουάριο-Μάιο και σε χιλιάδες αντίγραφα τον περασμένο Ιούλιο και Σεπτέμβριο, προκειμένου αυτά να διατεθούν στα μέλη των Επιτροπών. Η Διοίκηση το γνωρίζει αυτό.

Επίσης, η μεθοδολογία της δομημένης συνέντευξης είναι εφαρμοστέα από στελέχη χιλιάδων επιχειρήσεων στον κόσμο. Παράλληλα, οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί σχετικούς οδηγούς και βιβλία από βιβλιοπωλεία και διακεκριμένους συγγραφείς του είδους. Δεν αποτελεί μυστικό το ποιες ερωτήσεις θα πρέπει να γίνονται προκειμένου να διαγνώσει κάποιος με ορθό και όσο το δυνατόν αντικειμενικότερο τρόπο τις ικανότητες, γνώσεις και δεξιότητες ενός υποψηφίου. Η διαφορά έγκειται στην εφαρμογή της μεθοδολογίας, στην εντιμότητα και στην ικανότητα των κατάλληλα εκπαιδευμένων στελεχών να θέτουν ερωτήσεις εμβάθυνσης για την ανάδειξη συμπεριφορών μέσα από τις πραγματικές εμπειρίες του κάθε υποψηφίου ατόμου.

Από την εμπειρία χιλιάδων στελεχών που πραγματοποιούν συνεντεύξεις στον κόσμο και ακόμα περισσότερο από την εμπειρία των στελεχών της ΔΕΗ που κάνουν τις συνεντεύξεις αυτές τις μέρες, είναι φανερό ότι οι «προκατασκευασμένες» απαντήσεις όχι μόνο δεν δίνουν πλεονέκτημα στους υποψηφίους αλλά το αντίθετο. Αυτό που αξιολογείται είναι η δυνατότητα κάθε υποψηφίου να απαντά με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό στις ερωτήσεις που του τίθενται και να αποδεικνύει αυτά που ισχυρίζεται. Έστω και στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος έχει προετοιμαστεί σχετικά με τις βασικές ερωτήσεις, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις θα του τεθούν στη συνέχεια και έτσι να μπορεί να χειριστεί τη συζήτηση ουσιαστικά και με επιτυχία. Είναι άδικο και επιφανειακό να ισχυριζόμαστε ότι τα εκπαιδευμένα στελέχη της ΔΕΗ μπορεί να πέσουν στην παγίδα μερικών προετοιμασμένων απαντήσεων και δεν έχουν την διορατικότητα να διερευνήσουν ουσιαστικά τις ικανότητες και δεξιότητες των ατόμων. ¶λλωστε, δεν υπάρχουν μονοσήμαντες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προσαρμόζονται σε κάθε υποψήφιο ξεχωριστά. Για αυτό εκπαιδεύτηκαν και επελέγησαν τα στελέχη της Επιχείρησης και η Διοίκηση της ΔΕΗ τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός της βαθμολογίας της συνέντευξης και πώς αυτό συνδέεται με την αντικειμενική μοριοδότηση;

Ο συντελεστής της συνέντευξης προσδιορίζεται από 0,50 (ο χαμηλότερος βαθμός) έως 1,00 (ο υψηλότερος βαθμός) επί της αντικειμενικής μοριοδότησης. Η μοριοδότηση της συνέντευξης προστίθεται στην αντικειμενική, και βάσει της συνολικής μοριοδότησης κατατάσσονται οι υποψήφιοι κατά φθίνουσα σειρά.

Τα κριτήρια αξιολόγησης καθώς και ο τρόπος βαθμολόγησης των απαντήσεων είναι ο ίδιος για όλους τους υποψηφίους της ιδίας κατηγορίας. Κάθε ερώτημα που τίθεται αντιστοιχεί σε δεξιότητες ή προσωπικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την κατηγορία για την οποία είναι κάποιος υποψήφιος. Οι απαντήσεις που δίδονται αξιολογούνται με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και κατατάσσονται σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες κλίμακες ώστε η τελική βαθμολογία να είναι απολύτως αντικειμενική.

Πότε εισάγονται τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων στο πληροφοριακό σύστημα; Η τυχόν καθυστέρηση δίνει την ευκαιρία για αλλοίωση των αποτελεσμάτων;

Τα δεδομένα της τρέχουσας (β΄) φάσης συνεντεύξεων έχουν ως εξής: ο αριθμός των καλουμένων σε συνέντευξη είναι πολύ μεγάλος – 4.000 άτομα έναντι 1.700 της α’ φάσης – και το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των συνεντεύξεων είναι δύο εβδομάδες (έναντι μίας της α’ φάσης) και απασχολήθηκαν 150 στελέχη σε αυτή τη φάση, με ταυτόχρονη επίβλεψη και συμμετοχή των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Έτσι, αποφασίστηκε η εισαγωγή της βαθμολόγησης της συνέντευξης στο πληροφοριακό σύστημα να αρχίσει στα τέλη της β’ εβδομάδας, ώστε να γίνει η διαδικασία με προσοχή, επίβλεψη και έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μέχρι την φάση αυτή, τα αποτελέσματα των Επιτροπών Συνεντεύξεων κρατούνται σε σφραγισμένους και υπογεγραμμένους φακέλους με τα σχετικά πρωτόκολλα. Τέλος, αυτή η φαινομενική καθυστέρηση δεν προέκυψε τόσο έντονα στην α’ φάση του Ιουλίου όσο στο βαθμό που προκύπτει στη β’ φάση του Οκτωβρίου επειδή οι συνεντεύξεις στην α’ φάση διήρκησαν μόνο μια βδομάδα και υπήρχε και η ανάγκη της ταχύτατης δημοσίευσης των προσωρινών πινάκων αποτελεσμάτων των υποψηφίων πριν το μήνα Αύγουστο κατά τον οποίο διακόπτονται όλες οι διαδικασίες λόγω θερινών διακοπών.

Είναι δυνατόν να πηγαίνει για συνέντευξη υποψήφιος με 0 μόρια;

Όπως είναι γνωστό, πάντοτε στις προσλήψεις οι έχοντες εντοπιότητα προτάσσονταν στην κατάταξη βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων έναντι των λοιπών υποψηφίων, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Έτσι και τώρα, σύμφωνα με τον νόμο και τις προδιαγραφές της προκήρυξης, στις θέσεις για τις οποίες ισχύει το στοιχείο της εντοπιότητας, προτάσσονται οι εν λόγω υποψήφιοι στην κατάταξη ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού μορίων και επιπέδου κατάταξης.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μοριοδότηση με 0 μόρια δεν σημαίνει ότι ο υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Μηδενική αντικειμενική μοριοδότηση προκύπτει μόνο στην Κατηγορία Τ4 όταν ο υποψήφιος έχει μεν την απαιτούμενη από την προκήρυξη επαγγελματική άδεια και τον τίτλο σπουδών, αλλά δεν του προσδίδονται μόρια όταν ο χρόνος κτήσης τους, ο οποίος μοριοδοτείται, είναι κάτω από 6 μήνες. Αυτά είναι γνωστά και δημοσιοποιημένα και οφείλουν να τα γνωρίζουν όλοι προτού ασκήσουν κριτική.

Πόσες είναι οι Επιτροπές Συνεντεύξεων;

Συνολικά στη β’ φάση του Οκτωβρίου υπάρχουν 41 τριμελείς Επιτροπές για τη διεξαγωγή 4.000 συνεντεύξεων.

Είναι γνωστό εκ των προτέρων ποιες επιτροπές θα πάρουν συνέντευξη από ποιες κατηγορίες υποψηφίων; Η κλήρωση ισχύει για όλους;

Δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων ποια Επιτροπή θα πάρει συνέντευξη από ποιους υποψηφίους επειδή ότι η σχετική κλήρωση γίνεται την ίδια μέρα. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην εξαιρετική περίπτωση που η Επιτροπή είναι μία λόγω του μικρού αριθμού των καλουμένων σε συνέντευξη. Αυτό είναι αναπόφευκτο και έχει γίνει στο σύνολο των 41 Επιτροπών σε 5 μόνο περιπτώσεις. Έτσι έγινε και την προηγούμενη φορά (Ιούλιος).

Συμμετείχαν στις επιτροπές άτομα που συμμετείχαν και σε επιτροπές ελέγχου των αντικειμενικών κριτηρίων;

Στη β’ φάση, 28 από τις 41 Επιτροπές Συνεντεύξεων αφορούν την κατηγορία Τ4 με 2.900 υποψηφίους. Τρία από τα μέλη αυτών των Επιτροπών Συνεντεύξεων συμμετείχαν και στις Επιτροπές Ελέγχου της ίδιας κατηγορίας που σημαίνει ότι είχαν ελέγξει τα δικαιολογητικά για την αντικειμενική μοριοδότηση, η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αλλοιωθεί γιατί δεν είναι προϊόν υποκειμενικής κρίσης. Το γεγονός αυτό δεν επιφέρει οποιαδήποτε συνέπεια στο τελικό αποτέλεσμα γιατί: 1) αφορά έναν ελάχιστο αριθμό 3 ατόμων σε 28 Επιτροπές, 2) οι υποψήφιοι κληρώνονται σε ποια Επιτροπή θα δώσουν συνέντευξη το πρωί της ίδιας μέρας, και 3) οι Επιτροπές είναι τριμελείς. Έτσι, δεν υπάρχει πιθανότητα αλλοίωσης και επηρεασμού των αποτελεσμάτων εκτός κι αν πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να απομνημονεύσει 2.900 μοριοδοτήσεις και να τις συσχετίσει μεταξύ των υποψηφίων ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα η βαθμολογία της συνέντευξης».