Οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας και στήριξη τέτοια, ώστε να απορροφά τουλάχιστον το 50% της ανατίμησης σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, θα περιλαμβάνουν -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»- οι παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του καυσίμου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας και στήριξη τέτοια, ώστε να απορροφά τουλάχιστον το 50% της ανατίμησης σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, θα περιλαμβάνουν -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»- οι παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του καυσίμου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στο φυσικό αέριο θα συνδυαστούν με την εξειδίκευση της «παρέμβασης στην αντλία», σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης (που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ), αλλά και των νέων διευρυμένων κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.
Είναι πιθανό οι ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης να συνδυαστούν με αυτές για το μοντέλο των επιδοτήσεων ρεύματος του Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο προστασίας «για να μπορούν τα νοικοκυριά να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιμένουν τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, που θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, για να βάλουν τις τελικές «πινελιές». Αν και η υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου στον κόμβο TTF εμποδίζει τους σχεδιασμούς των αρμόδιων στελεχών στις εταιρείες προμήθειας, εντούτοις εκτιμάται ότι τα τιμολόγια θα διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα από τον Αύγουστο -οπότε και κινήθηκαν γύρω στα 500-600 ευρώ/ MWh προ των επιδοτήσεων, αλλά χαμηλότερα από τον Σεπτέμβριο (700-800 ευρώ/MWh προ επιδοτήσεων).
Σημειώνεται ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για τον Σεπτέμβριο μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στα 450 ευρώ/MWh, δηλαδή πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα τιμολόγια λιανικής για τον μήνα. Κάτι που δίνει κάποια ευελιξία στους παρόχους να προσφέρουν ανταγωνιστικότερες τιμές στους πελάτες τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου των επιδοτήσεων ρεύματος έχουν ήδη «κλειδώσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν τρία κλιμάκια επιδοτήσεων, ανάλογα με την κατανάλωση, με διαφορετικό ύψος επιδότησης το καθένα. Ο πήχης για το εισαγωγικό κλιμάκιο -που θα έχει την υψηλότερη επιδότησηθα μπει σημαντικά πάνω από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα (που είχε χρησιμοποιηθεί όταν πρωτοξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα έναν χρόνο πριν), ενώ -όπως αναφέρουν πηγέςτο ποσοστό απορρόφησης των ανατιμήσεων θα διατηρηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, οδηγώντας σε μία τιμή κοντά στα 150 ευρώ την KWh. Το «μπόνους» για την επίτευξη εξοικονόμησης 15% -σε σύγκριση με τις καταναλώσεις του αντίστοιχου μήνα του 2021θα αφορά τα άλλα δύο κλιμάκια και σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μοντέλου, καθώς πρόκειται για άσκηση ιδιαίτερα δύσκολη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δυο άξονες, πρώτον, στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, δεύτερον, στην τήρηση του αδιαπραγμάτευτου στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής: Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο» υπογράμμισε.
Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για την επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριo.