Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 06:56

«Θυσία» η ανάπτυξη στο βωμό του πληθωρισμού - Κεντρικές τράπεζες: Επιθετικά και όποιος αντέξει

Πληθαίνουν οι «φωνές» διεθνών οργανισμών, πρώτα το ΔΝΤ και στη συνέχεια η Παγκόσμια Τράπεζα, για τον κίνδυνο μιας καταστροφικής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία αλλά και το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, εξαιτίας της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Πληθαίνουν οι «φωνές» διεθνών οργανισμών, πρώτα το ΔΝΤ και στη συνέχεια η Παγκόσμια Τράπεζα, για τον κίνδυνο μιας καταστροφικής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία αλλά και το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, εξαιτίας της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Η πρώτη αντίδραση στις προειδοποιήσεις αυτές ήρθε από την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας σε νέους στο Παρίσι, φέρεται να δήλωσε ότι προτεραιότητα της Τράπεζας παραμένει η σταθερότητα των τιμών αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να επιβαρύνει την ανάπτυξη.

Μηνύματα όχι τυχαία θα μπορούσε να πει κανείς αν αναλογιστεί ότι αυτή την εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, προχωρά σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές,  η FED θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, με τα επιτόκια να σκαρφαλώνουν στο 4% έως το τέλος του έτους και να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και το 2023.  

Αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που επίσης συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα, θεωρείται πιθανό να προχωρήσει σε νέα αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,5%.

Στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από το Παρίσι η πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Τράπεζας συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «Θα επιβαρύνει την ανάπτυξη; Είναι πιθανό, αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να αναλάβουμε, επειδή η σταθερότητα των τιμών αποτελεί μια θεμελιώδης και κύρια διάσταση».

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου με την ίδια της κα. Λαγκάρντ να έχει προαναγγείλει ότι η ανοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί. Ωστόσο, οι αγορές χρήματος στην ευρωζώνη ήδη έχουν ξεκινήσει να «τιμολογούν» μια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στα τέλη του 2023.

Μηνύματα - προειδοποιήσεις από ΔΝΤ & Παγκόσμια Τράπεζα

Ακολουθώντας κοινή γραμμή, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνθηκαν στους κεντρικούς τραπεζίτες τους ζητώντας να προσέξουν στη νομισματική πολιτική που ακολουθούν καθώς η ύφεση «παραμονεύει».

Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε προ ημερών η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Αναφερόμενη μάλιστα στην ΕΚΤ τόνισε ότι θα πρέπει να ισορροπήσει τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού με την ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία.

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή» δήλωσε η κα. Γκεοργκίεβα.

Από την πλευρά της η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έκρυψε την ανησυχία της για επιβράδυνση της οικονομίας από τη σφιχτή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες. Προέτρεψε μάλιστα τις κυβερνήσεις να προχωρούν στη λήψη στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ντέιβιντ Μάλπας «η βαθιά μου ανησυχία είναι ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, με μακροχρόνιες συνέπειες που είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Παράλληλα, ζήτησε η προσοχή να επικεντρώνεται στην ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση της παραγωγής αντί να προχωρούν σε περιορισμό των δαπανών. Δεν παρέλειψε μάλιστα να συμπληρώσει ότι η αύξηση των επενδύσεων θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την κατανομή του κεφαλαίου, που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας.