Σενάρια τρόμου έρχονται ξανά στο προσκήνιο με την απειλή blackout σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Σενάρια τρόμου έρχονται ξανά στο προσκήνιο με την απειλή blackout σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι νέες διασώσεις εταιρειών κοινής ωφελείας και το ηχηρό «όχι» από τους αμερικανικούς παραγωγούς πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα για βοήθεια της γηραιάς ηπείρου με αύξηση της προσφοράς τους.
Ο κίνδυνος επιβολής δελτίου στην Ευρώπη είναι ακόμη υπαρκτός, μία ημέρα μετά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας προειδοποίησε για ελλείψεις σε φυσικό αέριο τον φετινό χειμώνα. Προειδοποιητικά μηνύματα στέλνονται και από τη Γαλλία, όπου η Electricite de France (EDF) ανακοίνωσε ότι η κρίση θα συνεχιστεί και μετά τον χειμώνα, καθώς τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της -τα οποία εκτιμάται ότι θα πλήξουν τα κέρδη της κατά 29 δισ. ευρώ την τρέχουσα οικονομική χρήσησημαίνουν ότι η χώρα θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, εξέλιξη που θα ωθήσει σε περαιτέρω άνοδο τις τιμές στη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Παρίσι ανακοίνωσε κονδύλι ύψους 45 δισ. ευρώ για το 2023 με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βάζοντας πλαφόν 15% στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για το 2023.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αγοράσει μερίδιο και στον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου, τη VNG, θυγατρική της εταιρείας κοινής ωφελείας EnBW, μία ημέρα αφότου έγινε λόγος για πιθανή εθνικοποίηση της Uniper.
Πηγές αποκάλυψαν αργά χθες στο Bloomberg ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Uniper και δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου -τις VNG και Securing Energy for Europe (SEE), γνωστή ως πρώην Gazprom Germaniaσε μία ιστορική κίνηση προκειμένου να αποφύγει μία κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς της χώρας, σύμφωνα με πηγές.
Και ενώ οι πιέσεις εντείνονται όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η Ευρώπη δέχτηκε ακόμη ένα τελεσίγραφο από την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου, η οποία προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη με αύξηση της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα την ώρα που είναι διάχυτος ο φόβος για επιστροφή των τιμών του μαύρου χρυσού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, όταν θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. απέναντι στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στο τέλος του έτους.
«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διοχετεύσουν περισσότερες ποσότητες. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι. Δεν πρόκειται να υπάρξει βοήθεια» ανέφερε κατηγορηματικά σε δηλώσεις του στους FT ο Γουίλ Βάνλοχ, επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Quantum Energy Partners, από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων. O Mπεν Ντελ, διευθύνων σύμβουλος της Kimmeridge Energy, αναφέρει επίσης στους FT, ότι οι επενδυτές της βιομηχανίας δεν δίνουν τις «ευλογίες» τους για μεγάλη αύξηση της παραγωγής, προτιμώντας το μοντέλο χαμηλής παραγωγής/υψηλού κέρδους.