Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 10:25

Αίτημα για παράταση υποβολής δηλώσεων Κτηματολογίου

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Κτηματολογίου, ζητεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Κτηματολογίου, ζητεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Στο σχετικό υπόμνημα αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι η ακίνητη ιδιοκτησία στη χώρα μας είναι πραγματικό λαϊκό κτήμα, μοιρασμένο σε εκατομμύρια δικαιούχους. Η ευρύτατη διασπορά των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων καθιστά αδύνατο τον έστω και κατά προσέγγιση υπολογισμό τους, (εμείς πιστεύουμε ότι αυτά ανέρχονται σε πολλά περισσότερα από όσα υπολογίζονται), αλλά και την έγκαιρη δήλωσή τους από τους ιδιοκτήτες τους, για πολλούς και διάφορους λόγους, νομικούς και προσωπικούς, διαφορετικούς για τον καθένα.

Η εκτίμησή μας, τονίζεται στο υπόμνημα, από τις επαφές μας με τα σωματεία μας ιδιοκτητών από την Αττική αλλά από όλη τη χώρα είναι ότι τα μη δηλωθέντα ως τώρα δικαιώματα είναι τόσα πολλά, ίσως και το ήμισυ του συνόλου, ώστε ο χρόνος που απομένει μέχρι την 31.10 δεν φτάνει ούτε για τη «χορήγηση αποδεικτικού εμπρόθεσμης προσέλευσης», ώστε να είναι αυτονόητη αλλά και αναπόφευκτη η ανάγκη και νέας παράτασης, έστω και χρονικά περιορισμένης! Διερωτώνται συνεπώς οι πολίτες: Εφόσον οι κάτοικοι εξωτερικού θα συνεχίσουν να υποβάλουν δηλώσεις μέχρι 31.12.2008, για ποιο λόγο θα πρέπει να μην μπορούν και οι κάτοικοι εσωτερικού να κάνουν το ίδιο; Για ποιο λόγο θα πρέπει να απειλούνται με πρόστιμα ή και απώλεια της περιουσίας τους αν δεν μπορέσουν μέσα στο απομένον περίπου δεκαήμερο να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους και να στοιχηθούν στις ατέλειωτες ουρές των κτηματολογικών γραφείων για την υποβολή των δηλώσεών τους; Εν όψει λοιπόν του ότι εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτη η τήρηση της προθεσμίας της 31.10.2008, τονίζεται, ο δε νόμος προβλέπει τη δυνατότητα τρίμηνης παράτασής της, ζητούμε να ανακοινωθεί έγκαιρα η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων αυτών τουλάχιστον για ένα ακόμη μήνα, χωρίς «αποδεικτικά εμπρόθεσμης προσέλευσης» κ.λπ.

Στο υπόμνημα αναφέρεται τέλος ότι «σας υπενθυμίζουμε και πάλι τη σοβαρότατη εκκρεμότητα της μέχρι σήμερα μη επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, χωρίς την οποία το κτηματολόγιο, από όργανο καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας κινδυνεύει να καταστεί τελικά πρόσχημα και εργαλείο αρπαγής των εκτός σχεδίου περιουσιακών στοιχείων εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών σε όλη τη χώρα, λόγω της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας του 1885(!), γεγονός που γνωρίζουμε ότι δεν βρίσκεται μέσα στις προθέσεις σας».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος

Μονόδρομο θεωρεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, την παράταση μέχρι 31.12.2008 της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, όπως ισχύει για τους κατοίκους του εξωτερικού. Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καμία δικαιολογητική βάση δεν υφίσταται να μη γίνει αυτή η παράταση με δεδομένο ότι:

- Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες για την έκδοση αναγκαίων πιστοποιητικών (Πρωτοδικείο Αθηνών και Υποθηκοφυλακείο Αθηνών) αδυνατούν αντικειμενικά στην έγκαιρη έκδοση πιστοποιητικών.

- Η διάρθρωση και ο μικρός αριθμός των γραφείων υποδοχής δηλώσεων κτηματογράφησης δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του πολίτη, ούτε η επιμήκυνση των ωραρίου αντιμετωπίζει την κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι η αφάνταστη ταλαιπωρία του πολίτη και η υποβάθμιση, στη συνείδησή του, του θεσμού της κτηματογράφησης.

- Η ασφυκτική πίεση του χρόνου και η υποβολή δηλώσεων κατ' αποτέλεσμα, με ελλιπή δικαιολογητικά εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα του έργου.

Οι συμβολαιογράφοι

Να παραταθεί έως το τέλος του έτους (31.12.08) η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, (όπως ισχύει και για τους κατοίκους του εξωτερικού).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

" Η λήψη της απόφασης αυτής είναι αναγκαία, επιβάλλεται και πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν υπόψη τους ότι η ασφυκτική πίεση χρόνου έχει μεν ως αποτέλεσμα την υποβολή δηλώσεων, πιθανόν σε ικανοποιητικό ποσοστό, οι δηλώσεις όμως αυτές συμπληρώνονται με βιασύνη, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες αφόρητης ψυχικής πίεσης και σωματικής εξάντλησης, που κάθε άλλο παρά εγγυώνται την ποιότητα του έργου της κτηματογράφησης.

Το ΠΑΣΟΚ

Εξάλλου για προχειρότητα στην όλη οργάνωση της διαδικασίας κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ διά του εκπροσώπου του Σπύρου Κουβέλη τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και την εταιρεία Κτηματολόγιο ΑΕ στους οποίους αποδίδει ευθύνες για την ταλαιπωρία των πολιτών και των εργαζομένων και εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη δεύτερη φάση.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι ο υπουργός και η εταιρεία του Κτηματολογίου μετά από παρεμβάσεις του κόμματός του διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ίσως υπονοούσαν «επίσημη», διότι την έδωσαν έμμεσα.

Ηταν αναπόφευκτο προσθέτει, «εφόσον τρία εκατομμύρια αιτήσεις εκκρεμούν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δεκαπέντε μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Αναπόφευκτο, εφόσον η εξαρχής οργάνωση της όλης διαδικασίας ήταν πρόχειρη. Σήμερα, αποφασίζουν να μοιράσουν στα τυφλά αριθμούς πρωτοκόλλων-"αποδεικτικά εμπρόθεσμης προσέλευσης", χωρίς να συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία».

Η κατάσταση ξεπερνά πλέον την προχειρότητα στη διαχείριση, τονίζει ο κ. Κουβέλης και προσθέτει «Είναι φανερό ότι η ταλαιπωρία των πολιτών και των εργαζομένων αφήνει αδιάφορους τους υπεύθυνους, οι οποίοι ασχολούνται με το να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες. Με αυτές τις δικαιολογίες, εμπαίζουν τους πολίτες, γελοιοποιούν τη διαδικασία και δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, ως προς την υλοποίηση και της δεύτερης φάσης επεξεργασίας των στοιχείων».